Beste race fietshelm review 2024

De beste fietshelm van 2024 is de Abus AirBreaker Race Fietshelm. In deze review vergelijken wij een aantal topmerken in de wereld van racefiets helmen. Of je nu een fervent wielrenner, mountainbiker of gewoon een enthousiaste fietser bent, het kiezen van de juiste fietshelm is essentieel voor een veilige en plezierige fietservaring.

Wij verkopen zelf geen fietshelmen en zijn een onafhankelijk adviesorgaan. Ons doel is om fietsers te helpen bij het vinden van een fietshelm die naadloos aansluit bij hun behoeften.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-292x300.png1. Abus AirBreaker Race FietshelmBol.com
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-1-1024x719.png2. Giro Aether Spherical MIPS Race FietshelmBol.com
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2-992x1024.png3. POC Omne Air MIPS Race FietshelmBol.com

Top-3 beste fietshelmen van 2024 voor dames en heren

Op zoek naar de beste fietshelm voor op je racefiets? Wij hebben topmerken als Abus, Giro, Kask, POC, MET en AGU naast elkaar gelegd en vergeleken. Dit hebben we gedaan aan de hand van 12 criteria die belangrijk zijn voor consumenten. Denk aan veiligheid, ventilatie, gewicht en design. Hieronder vind je de top-3 beste fietshelmen van 2024.


1. Abus AirBreaker Race Fietshelm – Beste race fietshelm 2024

beste fietshelm

→ Meer foto’s

De Abus Airbreaker biedt een optimale stroomlijn en maximale ventilatie. Met 11 luchtinlaten en 13 luchtuitlaten wordt de lucht perfect door de helm geleid. Het Zoom Ace-instelsysteem en de flowstraps zorgen daarnaast voor een nauwkeurige pasvorm en maximale bescherming. Ondanks zijn maximale veiligheid is de helm toch vederlicht.

Reviewscore: 8,9 / 10

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor dames als heren.


2. Giro Aether Spherical MIPS Race Fietshelm

beste fietshelm

→ Meer foto’s

De Giro Aether Spherical MIPS Race Fietshelm is supercomfortabel en extra veilig dankzij de Spherical MIPS technologie. De MIPS zit tussen de lagen schuim, waardoor het je beschermt zonder het comfort te verminderen. Met 11 ventilatiegaten blijf je lekker koel. Verstel de helm makkelijk met het Roc Loc® 5+ Air systeem.

Reviewscore: 8,8 / 10

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor dames als heren.


3. POC Omne Air MIPS Race Fietshelm

fietshelm review

→ Meer foto’s

De POC Omne Air MIPS Race Fietshelm biedt topkwaliteit tegen een scherpe prijs. Deze helm is veilig, comfortabel en super aerodynamisch. Hij is ook nog eens heel licht. Door de slimme luchtzones leidt de helm de wind langs en door je hoofd, waardoor je geen last hebt van de wind. De luchtgaten zorgen bovendien voor verkoeling op warme dagen.

Reviewscore: 8,1 / 10

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor dames als heren.


Is een fietshelm verplicht op een racefiets?

Ja, het dragen van een fietshelm is verplicht op een racefiets. Een fietshelm is ontworpen om het hoofd van de fietser te beschermen bij een val of een botsing. Tijdens het fietsen met hoge snelheden, zoals op een racefiets, bestaat er een verhoogd risico op ongelukken. Een helm biedt essentiële bescherming en kan ernstig hoofdletsel voorkomen.

De meeste landen en fietsorganisaties hebben regels en voorschriften die het dragen van een helm verplicht stellen. Deze regels zijn bedoeld om de veiligheid van fietsers te waarborgen en ongelukken te minimaliseren.

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een fietshelm te letten op de juiste pasvorm en certificeringen om ervoor te zorgen dat de helm effectief is in het beschermen van het hoofd. Regelmatig onderhoud en vervanging van de helm zijn ook cruciaal om de veiligheid te waarborgen.

Waar je op moet letten bij fietshelmen

Bij het kiezen van een fietshelm zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Zo zorg je ervoor dat de helm goed past en effectief is in het bieden van bescherming.

 • Pasvorm: Zorg ervoor dat de helm goed op je hoofd past. Het moet comfortabel en stevig aanvoelen zonder te strak te zijn. De helm mag niet wiebelen of verschuiven als je je hoofd beweegt.
 • Positie op het hoofd: Plaats de helm recht op je hoofd, net boven je wenkbrauwen. Het voorste gedeelte van de helm mag niet meer dan twee vingerbreedtes boven je wenkbrauwen zitten.
 • Riempjes: Stel de riempjes goed af. De bandjes moeten een V-vorm rond je oren vormen en net onder je kin samenkomen. Zorg ervoor dat de riempjes niet te strak of te los zitten.
 • Certificeringen: Controleer of de helm voldoet aan de nodige veiligheidsnormen en certificeringen. Dit geeft aan dat de helm is getest en goedgekeurd volgens vastgestelde veiligheidsnormen.
 • Ventilatie: Let op de ventilatieopeningen in de helm. Voldoende ventilatie helpt om je hoofd koel te houden tijdens het fietsen.
 • Gewicht: Kies een helm die licht genoeg is om comfortabel te dragen, maar nog steeds voldoende bescherming biedt.
 • Onderhoud en vervanging: Controleer regelmatig de staat van je helm en vervang deze als je zichtbare beschadigingen opmerkt. Helmen hebben een beperkte levensduur en moeten worden vervangen na een val of na enkele jaren, afhankelijk van de gebruiksfrequentie.

Waarom je een fietshelm nodig hebt

Een fietshelm is essentieel tijdens het fietsen omdat het je hoofd beschermt tegen mogelijke verwondingen bij een val. Hier zijn een paar belangrijke redenen waarom het dragen van een fietshelm belangrijk is:

 • Hoofdbescherming: Een fietshelm is ontworpen om je hoofd te beschermen tegen impact bij een val of een botsing. Het absorbeert de kracht en vermindert daarmee het risico op ernstig hoofdletsel.
 • Wettelijke vereisten: In veel plaatsen is het dragen van een fietshelm wettelijk verplicht, vooral bij het fietsen op drukke wegen of deelnemen aan georganiseerde fietsevenementen. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes.
 • Onvoorspelbare situaties: Zelfs ervaren fietsers kunnen onverwachte situaties tegenkomen, zoals een valpartij, een aanrijding of losliggend grind. Een fietshelm biedt een extra laag bescherming in dergelijke omstandigheden.
 • Kinderen en beginners: Vooral voor kinderen en mensen die net beginnen met fietsen, is het dragen van een helm van groot belang. Ze hebben vaak minder controle over hun fiets en zijn vatbaarder voor valpartijen.
 • Bewustwording: Het dragen van een fietshelm moedigt anderen ook aan om veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het fietsen. Het creëert bewustwording over het belang van hoofdbescherming.

Welke maat fietshelm heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste maat fietshelm is belangrijk voor comfort en veiligheid tijdens het fietsen. Hier zijn de stappen om de juiste maat fietshelm te bepalen:

 1. Meet je hoofdomtrek: Gebruik een flexibel meetlint om de omtrek van je hoofd te meten. Plaats het meetlint ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en wikkel het rond de breedste plek aan de achterkant van je hoofd.
 2. Vergelijk met maattabel: Raadpleeg de maattabel van de fabrikant van de fietshelm. Deze tabellen geven aan welke helmmaat overeenkomt met jouw gemeten hoofdomtrek. Maten kunnen variëren tussen verschillende merken en modellen, dus zorg ervoor dat je de specifieke maattabel van de gekozen helm bekijkt.

Wat is de levensduur van een fietshelm?

De levensduur van een fietshelm varieert, maar het wordt over het algemeen aanbevolen om een helm elke 3 tot 5 jaar te vervangen. 

Het materiaal waaruit de helm is gemaakt, zoals schuim en kunststof, kan na verloop van tijd degraderen. Blootstelling aan zonlicht, zweet en andere omgevingsfactoren kan het materiaal verzwakken, waardoor de beschermende eigenschappen verminderen.

Verschil fietshelm voor mountainbike en racefiets

Het verschil tussen een fietshelm voor een racefiets en een mountainbike zit voornamelijk in het ontwerp en de specifieke functies die zijn afgestemd op de aard van de activiteit. Hier zijn enkele eenvoudige en informatieve verschillen:

Ontwerp van de helm

Racefiets helm: Over het algemeen zijn racefiets helmen ontworpen met een aerodynamisch profiel. Ze hebben vaak een meer gestroomlijnde vorm om de luchtweerstand te verminderen en zijn lichter van gewicht.

Mountainbike helm: Mountainbikehelmen hebben meestal een robuuster ontwerp met een grotere achterkant voor extra bescherming van het achterhoofd. Ze zijn ontworpen om meer dekking te bieden, omdat mountainbikers vaak te maken hebben met ruwere terreinen en potentieel gevaarlijke omstandigheden.

Ventilatie

Racefiets helm: Deze helmen hebben vaak meer ventilatieopeningen om de rijder koel te houden tijdens hoge snelheden op vlakke wegen.

Mountainbike helm: Terwijl ze ook goede ventilatie hebben, kunnen mountainbikehelmen iets minder openingen hebben om bescherming te bieden tegen modder en takken tijdens off-road avonturen.

Vizier

Racefiets helm: Heeft meestal geen vizier, omdat dit de aerodynamica kan beïnvloeden.

Mountainbike helm: Vaak uitgerust met een vizier om bescherming te bieden tegen de zon, regen, en takken tijdens off-road ritten.

Fietshelm test consumentenbond

De Consumentenbond voert regelmatig tests uit op fietshelmen om consumenten te helpen de beste keuze te maken voor hun veiligheid.

Na de tests publiceert de Consumentenbond gedetailleerde resultaten en aanbevelingen. Ze beoordelen welke helmen het beste presteren op verschillende criteria en geven consumenten advies over welke helmen de beste keuze kunnen zijn op basis van hun behoeften.

Door de fietshelmen op verschillende criteria te testen, biedt de Consumentenbond waardevolle informatie die consumenten helpt bij het vinden van een geschikte fietshelm. 

Het is handig om regelmatig de website van de Consumentenbond te raadplegen voor de meest recente testresultaten en aanbevelingen.

Fietshelm met verlichting

Een fietshelm met verlichting heeft ingebouwde lampjes die aan de helm zijn bevestigd. Deze lampjes kunnen aan de voor- en/of achterkant van de helm zitten.

De verlichting op de fietshelm wordt gevoed door batterijen of oplaadbare accu’s. Het bedienen van de verlichting kan variëren, maar het is meestal eenvoudig met knoppen op de helm zelf.

Een fietshelm met verlichting biedt niet alleen bescherming voor het hoofd, maar verhoogt ook de zichtbaarheid en veiligheid van de fietser, vooral bij weinig licht of in het donker. Het is een handige keuze voor mensen die vaak ’s avonds of in omstandigheden met verminderd zicht fietsen.


Onderzoeksmethode product review

(1)Om te beginnen hebben wij een verdieping gedaan in de productcategorie om te begrijpen wat voor gebruikers de belangrijkste kenmerken zijn van het product. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt tussen essentiële- en minder essentiële kenmerken.
(2)De meest verkochte producten van topmerken en nieuwkomers hebben wij vervolgens naast elkaar gezet in een tabel en beoordeeld op de belangrijkste kenmerken voor consumenten. Hierbij hebben we objectief gekeken naar de specificaties van het product en de beloften die het merk doet. Als het bijdraagt aan het onderzoek, testen we sommige producten ook fysiek om een nog beter beeld te krijgen.
(3)Vervolgens hebben wij reviews geanalyseerd van consumenten en experts in Nederland en andere landen in Europa. Deze reviews zijn zwaar meegewogen in de tabel bij stap 2. Dit betekent dat producten die nog weinig of geen reviews hebben, vaak laag scoren en ons toplijstje niet halen.
(4)Tot slot hebben wij ook nog een objectief oordeel en cijfer gegeven op basis van het onderzoek dat we hebben gedaan. Wij willen op dit platform alleen producten uitlichten waar wij achter staan en waarvan we zeker weten dat sporters hierbij gebaat zijn.
Onafhankelijk advies
Wij willen ten alle tijde onafhankelijk advies geven en sporters oprecht helpen. Wanneer er een product in het lijstje bij staat dat bij Bol.com of een andere partner van ons beschikbaar is, dan zullen wij linken naar onze partner. Pas wanneer jij via ons koopt bij een van onze partners, ontvangen wij een klein percentage. Echter is het niet ons doel om onze partners en hun producten te promoten. Ons doel is om eerlijk en objectief te adviseren over de productcategorie. Daarom zie je ook vaak producten terug in onze lijstjes die niet naar partners van ons linken en waar we dus niets aan verdienen.

Laat een Reactie achter