Beste hardloopschoenen 2022

Op zoek naar goede hardloopschoenen? Dit artikel geeft inzicht in alles wat je moet weten voor het kopen van de beste hardloopschoenen. Tevens lichten we de top-3 uit van 2022.

Wat de beste schoenen zijn voor jouw hangt af van de vorm van je voet, je biomechanica en hoe vaak je hardloopt. Zeker als je regelmatig (lange afstanden) hardloopt, dan zijn dedicated hardloopschoenen aan te raden. Je allround crosstraining schoenen bieden dan niet meer de voordelen die hardloopschoenen wél kunnen bieden.

beste hardloopschoenen1. Nike Air Zoom Pegasus 38RD.nl
hardloopschoenen2. ASICS GEL-Nimbus 23RD.nl
beste hardloopschoen3. Saucony Kinvara 12RD.nl

Waarom je hardloopschoenen nodig hebt

Als je gaat hardlopen, dan is investeren in goede schoenen essentieel. Hardloopschoenen zijn gemaakt om je te helpen tijdens het hardlopen, maar ook heb je er profijt van na je run. Dit zijn de voordelen:

  • Voeten te beschermen tegen de weg;
  • Grip te bieden op verschillende oppervlakken;
  • De schok van de landing te dempen;
  • Én ze ondersteunen je voeten.

Ze zijn speciaal ontworpen om jouw hardloopprestaties te verbeteren. Naast dat je er lekker professioneel uitziet, geven ze comfort en de kans op blessures wordt aanzienlijk kleiner. 

Hardloopschoenen zijn flexibel, geven stabiliteit waar nodig en bieden je tractie. Ook lekker is dat ze goed ademen. Wel zo fijn bij het lopen van lange afstanden.

Hoe kan ik hardloopschoenen aanmeten?

Voordat je overgaat tot aankoop en je huidige hardloopschoenen gaat vervangen, doe je er goed aan om een loopanalyse te doen. Het geeft je waardevolle informatie over je loopstijl en dit speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste hardloopschoenen.

Zo kun je met een loopanalyse bijvoorbeeld de mate van pronatie vaststellen. Maar wat is pronatie eigenlijk?

Pronatie: “Pronatie is de natuurlijke kanteling van de voet als de buitenzijde van de hiel de grond raakt. Deze kanteling zorgt ervoor dat de benen en de rest van het lichaam de schok van het landen kunnen absorberen en dat de impact van het landen optimaal verdeeld wordt” (bron: www.asics.com).

Bij overpronatie kantelen je voeten te ver naar binnen, terwijl onderpronatie inhoudt dat je voeten niet ver genoeg naar binnen kantelen. De juiste hardloopschoenen kunnen over- en onderpronatie compenseren zodat je efficiënter beweegt en zodat de kans op blessures kleiner wordt.

Het kan ook zo zijn dat je genoeg natuurlijke ondersteuning hebt waardoor compenseren niet nodig is. Ga in dit geval op zoek naar een neutrale hardloopschoen. Wil je thuis testen wat jouw mate van pronatie is? Bekijk dan de onderstaande video.

Welke schoenmaat heb ik nodig?

Als vuistregel kun je nemen dat je hardloopschoenen altijd één maat groter moeten zijn dan je normale schoenen. Je voet kan tijdens en na het hardlopen namelijk groter worden vanwege een betere doorbloeding en zwelling door vochtophoping. Een iets grotere schoen is dan wel zo comfortabel.

Zorg er in ieder geval voor dat je een beetje ruimte over hebt. Lopen op te kleine schoenen kan vervelende consequenties hebben. Denk aan blauwe tenen of blaren.

Hardloopschoenen voor brede voeten

De standaard breedte voor dames is B en de standaard breedte voor heren is D. De meeste mensen met smalle- en gemiddelde voeten kunnen hiermee uit de voeten. 

Wanneer het materiaal aan de buitenkant zichtbaar uitsteekt, dan heb je brede voeten. Kies in dit geval voor D (dames) of 2E (heren).

Wanneer moet je hardloopschoenen vervangen?

Wanneer je jouw hardloopschoenen moet vervangen, hangt af van verschillende factoren. Hoeveel kilometer heb je bijvoorbeeld gelopen? En op welke ondergrond? 

Gemiddeld genomen gaat een goede hardloopschoen 1000 kilometer mee. De zachte demping van de schoen is dan aanzienlijk afgenomen wat zorgt voor meer belasting op je gewrichten.

Ook als je jouw hardloopschoenen in de kast laat staan, zonder er regelmatig op te lopen, zal de extra demping na zo’n drie jaar een stuk minder zijn omdat het geblazen rubber in de zool na verloop van tijd uithardt.

Slijtage van de zool hangt ook samen met de ondergrond. Je zool zal sneller slijten als je veel op asfalt loopt in vergelijking tot zandpaden.

Top-3 beste hardloopschoenen van 2022

De beste hardloopschoenen van 2022 zijn de Nike Air Zoom Pegasus 38. Nike, Asics en Saucony zijn de meest toonaangevende merken in de hardloop niche. Daarnaast hebben de merken New Balance, Brooks en Mizuno ook een sterke collectie, zowel voor de beginnende hardloper als gevorderden.

Zie hieronder de top-3 beste hardloopschoenen voor neutrale lopers. Alle modellen zijn zowel voor dames als heren beschikbaar in verschillende kleuren.


1. Nike Air Zoom Pegasus 38 – Beste hardloopschoenen

beste hardloopschoenen

→ Meer foto’s

De Nike Air Zoom Pegasus is een van de meest bekende en iconische hardloopschoenen in de markt. Het is de beste neutrale hardloopschoen geschikt voor hardlopers die comfort en een goede demping zoeken. Met de Air units en nieuwe react foam tussenzool ervaar je meer energy return bij iedere stap.

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


2. ASICS GEL-Nimbus 23 – Goede demping

hardloopschoenen

 Meer foto’s

De ASICS GEL-Nimbus is niet meer weg te denken in de markt en heeft nog altijd een grote groep loyale aanhangers. De 23e versie heeft een dikkere tussenzool waardoor de schoen nóg meer demping heeft. Ook heeft de schoen een nieuw bovenwerk wat beter ventileert en prettig aanvoelt.

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


3. Saucony Kinvara 12

beste hardloopschoen

 Meer foto’s

De Saucony Kinvara is geschikt voor neutrale hardlopers die op zoek zijn naar een lichte en flexibele hardloopschoen. De allround hardloopschoen kenmerkt zich door zijn lichte gewicht en flexibiliteit. De schoen is perfect voor dagelijkse trainingen, maar ook voor als je mee wilt doen aan wedstrijden.

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


Runningdirect.nl

Beste hardloopschoenen overpronatie

Heb je overpronatie? Dan is de bovenstaande selectie minder geschikt. Gelukkig is er een groot aanbod aan schoenen met extra ondersteuning. Overpronatie komt nou eenmaal veel voor. 

In het geval van overpronatie zouden wij de Saucony Omni 20 ÓF de Mizuno Wave Inspire 17 aanbevelen. Hier krijgen wij de meest positieve reacties over. Ook heb ik zelf met veel plezier gelopen op de Asics Gel-Kayano dus deze kan ik ook aanraden.


Mizuno Wave Inspire 17 – Beste hardloopschoen overpronatie

beste hardloopschoenen overpronatie

 Bekijk reviews en prijs


Goedkope hardloopschoenen voor trailrunning

Als je regelmatig door de bergen of over onverharde paden gaat hardlopen, heb je schoenen nodig die geschikt zijn voor rotsachtige en steile ondergronden. Hardloopschoenen voor verharde ondergronden voldoen dan niet meer en een extra paar hardloopschoenen voor trailrunning zijn dan geen overbodige luxe.

Je hebt dan ondere andere een grover profiel nodig op de buitenzool voor betere grip. Bekijk hier een uitgebreide collectie aan trailrunning schoenen. Heb je een beperkt budget? Bekijk dan goedkope trailrunning schoenen op Decathlon.

 Goedkope trailrunning schoenen collectie Decathlon

Laat een Reactie achter