Beste hardloopschoenen test 2023

De beste hardloopschoenen uit onze test in 2023 zijn de Nike Air Zoom Pegasus 38 en de ASICS GEL-Nimbus 23. Dit artikel geeft inzicht in alles wat je moet weten voor het kiezen van de beste hardloopschoenen. Tevens lichten we de top-4 uit van 2023.

Wat de beste hardloopschoenen zijn voor jouw hangt af van de vorm van je voet, je biomechanica en hoe vaak je hardloopt. Zeker als je regelmatig lange afstanden hardloopt, dan zijn dedicated hardloopschoenen aan te raden. Je allround sportschoenen bieden dan niet meer de voordelen die hardloopschoenen wél kunnen bieden.

beste hardloopschoenen1. Nike Air Zoom Pegasus 38RD.nl
hardloopschoenen2. ASICS GEL-Nimbus 23RD.nl
beste hardloopschoen3. Saucony Kinvara 12RD.nl
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-9.png4. HOKA One One Clifton 8RD.nl

Waarom je hardloopschoenen nodig hebt

Als je serieus bent over hardlopen, dan is investeren in goede schoenen essentieel. Hardloopschoenen zijn gemaakt om je te helpen tijdens het hardlopen, maar ook heb je er profijt van ná je run. Hardloopschoenen heb je in de basis nodig om:

  • Je voeten te beschermen tegen de weg;
  • Grip te bieden op verschillende oppervlakken;
  • De schok van de landing te dempen;
  • Én ze ondersteunen je voeten.

Ze zijn speciaal ontworpen om jouw hardloopprestaties te verbeteren. Naast dat je er lekker professioneel uitziet, geven ze comfort en de kans op blessures wordt aanzienlijk kleiner. 

De beste hardloopschoenen zijn flexibel, geven stabiliteit waar nodig en bieden je tractie. Ook lekker is dat ze goed ademen. Wel zo fijn bij het lopen van lange afstanden.

Runningdirect.nl

Wat zijn goede hardloopschoenen?

Dit verschilt per persoon. Wat voor jou de beste hardloopschoenen zijn, hoeven ze dat voor een ander niet te zijn. Het hangt bijvoorbeeld af van de vorm van je voet en je doel. We lichten hieronder toe waar je op moet letten bij hardloopschoenen en welke afwegingen je wilt maken voordat je overgaat tot aankoop.

Kanteling van je voet

Heb je al eens een loopanalyse gedaan? Zo niet, doe dit dan eerst. Met een loopanalyse achterhaal je onder andere of je overpronatie hebt, oftewel, of je voeten naar binnen kantelen. Mocht dit het geval zijn, dan heb je extra ondersteuning nodig, zeker bij het lopen van lange afstanden.

Er zijn speciale schoenen op de markt voor overpronatie. Alle grote merken hebben hier een apart assortiment voor. Kantelen je voeten naar binnen? Dan zijn dit de beste hardloopschoenen voor jouw voeten.

Korte of lange afstanden?

Ga je de hardloopschoenen enkel gebruiken voor afstanden tot 5 kilometer? Dan zou je kunnen kiezen voor een schoen die lichter is van gewicht om meer snelheid te maken. Echter zijn tegenwoordig bijna alle hardloopschoenen licht van gewicht en daardoor gemaakt voor zowel korte- als lange afstanden.

De beste hardloopschoenen voor lange afstanden moeten, naast licht zijn van gewicht, ook ademend bovenmateriaal bevatten, goed tegen een stootje kunnen én stabiel zijn voor een maximale afzet en energieteruggave.

Bovendien moeten ze comfortabel zitten zodat je er uren op kunt lopen. Ga daarom op zoek naar een lichte, dempende tussenzool voor meer veerkracht en comfort. Kijk ook naar de hoeveelheid demping die de schoen biedt om de schok op te vangen.

Zware lopers en demping

Meestal geldt hoe meer gewicht je meedraagt, hoe harder de klappen zijn die je gewrichten moeten opvangen en dus hoe meer demping en stabiliteit van de schoen is gevraagd.

Ook de afwikkeling van je voet is extra relevant voor zwaardere hardlopers. Zakt je voet naar binnen, ga dan op zoek naar schoenen geschikt voor overpronatie zodat je de nodige ondersteuning krijgt.

Ondergrond

Ben je van plan om vooral op onverharde ondergronden te gaan lopen zoals in de bossen of in de bergen? Dan zijn trailrunning schoenen aan te raden. Ga je af en toe door de bossen, maar loop je verder vooral over verharde wegen? Kies dan voor normale hardloopschoenen.

Ten opzichte van normale hardloopschoenen krijg je met trailrunning schoenen:

  • Extra grip.
  • Minder demping voor beter contact met de ondergrond.
  • Meer flexibiliteit.
  • Betere bescherming door sterker materiaal.

Heeldrop

Heeldrop bij hardloopschoenen is het verschil in zooldikte tussen de hak en de teen. De heeldrop ligt bij de beste hardloopschoenen tussen de 0 mm en 12 mm. Afhankelijk van je loopstijl kun je kiezen voor een hoge of lage heeldrop.

Bij aan lage heeldrop wordt het makkelijker om op je voorvoeten te landen. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn tijdens intervaltrainingen waarbij je meer snelheid moet maken. Voor het lopen van lange afstanden kan een hoge heeldrop wenselijk zijn zodat het makkelijker wordt om op je hak te landen.

Top-4 beste hardloopschoenen van 2023

De beste hardloopschoenen van 2023 zijn de Nike Air Zoom Pegasus 38. Nike, Asics en Saucony zijn de meest toonaangevende merken in de hardloop niche. Daarnaast hebben de merken Hoka One One, New Balance, Brooks en Mizuno ook een sterke collectie, zowel voor de beginnende hardloper als gevorderden.

Zie hieronder de top-4 beste hardloopschoenen voor neutrale lopers. Alle modellen zijn zowel voor dames als heren beschikbaar in verschillende kleuren.


1. Nike Air Zoom Pegasus 38 – Beste hardloopschoenen 2023

beste hardloopschoenen
Best getest 2023

→ Meer foto’s

De Nike Air Zoom Pegasus is een van de meest bekende en iconische hardloopschoen in de markt. Het zijn de beste neutrale hardloopschoenen geschikt voor hardlopers die comfort en een goede demping zoeken. Met de Air units en nieuwe react foam tussenzool ervaar je meer energy return bij iedere stap.

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


2. ASICS GEL-Nimbus 23 – Goede demping

hardloopschoenen

 Meer foto’s

De ASICS GEL-Nimbus is niet meer weg te denken in de markt en heeft nog altijd een grote groep loyale aanhangers. De 23e GEL-Nimbus heeft een dikkere tussenzool waardoor de schoen nóg meer demping heeft. Ook heeft de schoen een nieuw bovenwerk wat beter ventileert en prettig aanvoelt.

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


3. Saucony Kinvara 12

beste hardloopschoen

 Meer foto’s

De Saucony Kinvara is geschikt voor neutrale hardlopers die op zoek zijn naar een lichte en flexibele hardloopschoen. De allround hardloopschoen kenmerkt zich door zijn lichte gewicht en flexibiliteit. De schoen is perfect voor dagelijkse trainingen, maar ook voor als je mee wilt doen aan wedstrijden.

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


4. HOKA One One Clifton 8 – Beste vegan hardloopschoenen

beste vegan hardloopschoenen

→ Meer foto’s

De Hoka One One Clifton 8 is een comfortabele allround hardloopschoen met een goede afwikkeling van je voet. Je krijgt niet alleen veel demping maar ervaart ook loopgemak. De Hoka One One Clifton 8 heeft een gestroomlijnd design en is dankzij het vernieuwde mesh bovenwerk ook volledig vegan.

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


Runningdirect.nl

Beste hardloopschoenen overpronatie

Heb je overpronatie? Dan is de bovenstaande selectie met neutrale hardloopschoenen minder geschikt. Gelukkig is er een groot aanbod aan schoenen met extra ondersteuning. Overpronatie komt nou eenmaal veel voor. 

In het geval van overpronatie zouden wij de Saucony Omni 20 ÓF de Mizuno Wave Inspire 17 aanbevelen. Hier krijgen wij de meest positieve reacties over. Ook heb ik zelf met veel plezier gelopen op de Asics Gel-Kayano dus deze kan ik ook aanraden.


Mizuno Wave Inspire 17 – Beste hardloopschoenen overpronatie

beste hardloopschoenen overpronatie

 Bekijk reviews en prijs


Beste hardloopschoenen met carbon

Hardloopschoenen zijn steeds vaker uitgerust met een carbonplaat. Het doel hiervan is om een extra stimulans te creëren bij je afzet zodat je meer energie terugkrijgt. Het is een soort springveer-effect waardoor je meer snelheid krijgt. 

Echter, om energie terug te krijgen, moet je wel genoeg snelheid maken, anders kan de plaat zijn werk niet doen en merk je er weinig van. Hardloopschoenen met carbon zijn duurder dan normale hardloopschoenen.

→ Bekijk de beste hardloopschoenen met carbon

Hoe kan ik hardloopschoenen aanmeten?

Voordat je overgaat tot aankoop en je huidige hardloopschoenen gaat vervangen, doe je er goed aan om een loopanalyse te doen. Het geeft je waardevolle informatie over je loopstijl en dit speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de beste hardloopschoenen in jouw situatie.

Zo kun je met een loopanalyse bijvoorbeeld de mate van pronatie vaststellen. Maar wat is pronatie eigenlijk?

Pronatie: “Pronatie is de natuurlijke kanteling van de voet als de buitenzijde van de hiel de grond raakt. Deze kanteling zorgt ervoor dat de benen en de rest van het lichaam de schok van het landen kunnen absorberen en dat de impact van het landen optimaal verdeeld wordt” (bron: www.asics.com).

Bij overpronatie kantelen je voeten te ver naar binnen, terwijl onderpronatie inhoudt dat je voeten niet ver genoeg naar binnen kantelen. De juiste hardloopschoenen kunnen over- en onderpronatie compenseren zodat je efficiënter beweegt en zodat de kans op blessures kleiner wordt.

Het kan ook zo zijn dat je genoeg natuurlijke ondersteuning hebt waardoor compenseren niet nodig is. Ga in dit geval op zoek naar neutrale hardloopschoenen. Wil je thuis testen wat jouw mate van pronatie is? Bekijk dan de onderstaande video.

Welke schoenmaat heb ik nodig?

Als vuistregel kun je nemen dat je hardloopschoenen altijd één maat groter moeten zijn dan je normale sportschoenen.

Doordat hardloopschoenen zijn gemaakt om te buigen, heb je meer ruimte bij je tenen nodig om deze buiging goed te kunnen opvangen. Tijdens de buiging wordt de afstand tussen je tenen en de voorkant van de schoen namelijk kleiner.

Het is vervelend als je tenen tegen de voorkant van je schoen aan knellen. Bij het dragen van dikke sokken in de winter is dit al snel het geval. Ook zetten je voeten uit tijdens het lopen waardoor je die extra maat echt nodig hebt.

Zorg er in ieder geval voor dat je een beetje ruimte over hebt. Lopen op te kleine schoenen kan vervelende consequenties hebben. Denk aan blauwe tenen of blaren.

Beste hardloopschoenen voor brede voeten

Hardloopschoenen moeten wat betreft breedte goed aansluiten, maar niet te strak zitten. Heb je van nature brede voeten en steekt het materiaal zichtbaar uit bij het passen van de schoen? Kies in dit geval voor breedtemaat D (dames) of 2E (heren).

De standaard breedte voor dames is B en de standaard breedte voor heren is D. De meeste mensen met smalle- en gemiddelde voeten kunnen hiermee uit de voeten.

Wanneer moet je hardloopschoenen vervangen?

Wanneer je jouw hardloopschoenen moet vervangen, hangt af van verschillende factoren. Hoeveel kilometer heb je bijvoorbeeld gelopen? En op welke ondergrond? 

Gemiddeld genomen gaat een goede hardloopschoen 1000 kilometer mee. De zachte demping van de schoen is dan aanzienlijk afgenomen wat zorgt voor meer belasting op je gewrichten.

Ook als je jouw hardloopschoenen in de kast laat staan, zonder er regelmatig op te lopen, zal de extra demping na zo’n drie jaar een stuk minder zijn omdat het geblazen rubber in de zool na verloop van tijd uithardt.

Slijtage van de zool hangt ook samen met de ondergrond. Je zool zal sneller slijten als je veel op asfalt loopt in vergelijking tot zandpaden.

Hardloopschoenen voor trailrunning

Als je regelmatig door de bergen of over onverharde paden gaat hardlopen, heb je schoenen nodig die geschikt zijn voor rotsachtige en steile ondergronden. Hardloopschoenen voor verharde ondergronden voldoen dan niet meer en een extra paar hardloopschoenen voor trailrunning zijn dan geen overbodige luxe.

Je hebt dan ondere andere een grover profiel nodig op de buitenzool voor betere grip. Bekijk hier een uitgebreide collectie aan trailrunning schoenen. Heb je een beperkt budget? Bekijk dan goedkope trailrunning schoenen op Decathlon.

 Trailrunning schoenen collectie Decathlon

Laat een Reactie achter