Beste matras test van 2023

Het beste matras van 2023 is de Emma Hybrid. Het vinden van het juiste matras kan een uitdagende taak zijn. Er zijn namelijk veel verschillende soorten matrassen op de markt. Van traagschuim tot latex, van pocketvering tot hybride, de keuzemogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien zijn er diverse factoren waarmee je rekening moet houden bij het vergelijken van matrassen, zoals je slaaphouding, gewicht en eventuele specifieke gezondheidsproblemen. 

In deze gids gaan we dieper in op de verschillende soorten matrassen, hun eigenschappen en hoe ze zich verhouden tot je persoonlijke voorkeuren. Wij zijn een onafhankelijk platform en verkopen zelf geen matrassen. Ons doel is om consumenten te helpen bij het vinden van het beste matras.

beste matras1. Emma HybridBol.com
m line matras2. M line Iconic StarBol.com
matrassen vergelijken3. TEMPUR Sensation Elite 25Bol.com

Top-3 best geteste matrassen van 2023

Welkom bij onze lijst met de top-3 best geteste matrassen van 2023. Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid, welzijn en sportprestaties. Het kiezen van het juiste matras kan een groot verschil maken. Onze lijst is samengesteld op basis van uitgebreid onderzoek en het testen van verschillende matrassen op factoren zoals comfort, duurzaamheid, ondersteuning en prijs-kwaliteit. 

Of je nu op zoek bent naar een zacht matras voor een goede nachtrust of een stevig matras voor rugpijn, onze lijst bevat voor elk wat wils. Ontdek hieronder welke matrassen onze top-3 hebben gehaald en waarom. Het Emma matras is onze nummer 1, maar er zijn meerdere goede opties.


1. Emma Hybrid – Beste matras 2023

beste matras
Beste matras

→ Meer foto’s

Heb je moeite om de juiste slaaphouding te vinden of last van rugpijn? De Emma Hybrid kan de oplossing zijn. Met vijf speciaal ontworpen lagen biedt dit matras uitstekende ergonomie, verlicht het de drukpunten van je lichaam en geeft het de ondersteuning die je nodig hebt.

De kern van het matras bestaat uit pocketveren die in 5 zones zijn gerangschikt voor optimale ondersteuning en verbeterde luchtcirculatie en warmteafvoer. De bovenste lagen zijn gemaakt van Airgocell® schuim, visco-elastisch schuim en HRX schuim voor ademend vermogen, drukontlasting en verantwoorde ergonomie. De onderste lagen bevatten HRX-schuim met 3-zone-uitsparingen voor een stevige basis en extra verlichting van drukpunten.

Bekijk reviews en prijs

Het beste matras van Emma is in meerdere formaten beschikbaar.


2. M line Iconic Star – Drukverlagend matras

m line matras
Beste matras onder sporters

→ Meer foto’s

De M line Iconic Star heeft unieke functies die zorgen voor een goede nachtrust. De Contour Support zone in de basis van het matras volgt de contouren van het lichaam en biedt ondersteuning op de heupen en wervelkolom, terwijl het ruimte geeft bij de schouders om drukpunten te voorkomen.

Daarnaast is de Iconic Star afgedekt met Talalay latex, een natuurlijk materiaal dat zorgt voor een goede ondersteuning en comfort. Het is ook optimaal ventilerend, wat betekent dat het je koel houdt in de zomer en warm in de winter. Het voorkomt transpiratie en huisstofmijt en bevordert een gezonde en hygiënische slaapomgeving. De Lyocell tijk is ook zeer milieuvriendelijk en creëert een beter slaapklimaat dan linnen.

Bekijk reviews en prijs

Het beste matras van M line is in meerdere formaten beschikbaar.


3. TEMPUR Sensation Elite 25 – Beste traagschuim matras

matrassen vergelijken
Best getest

→ Meer foto’s

Met het TEMPUR Sensation Elite 25 geniet je van het beste dat TEMPUR te bieden heeft. Het matras biedt heerlijk gewichtloos ligcomfort en uitstekende ondersteuning, dankzij een zachte bovenlaag en extra veerkracht in de middelste laag.

Het matras past zich volledig aan de contouren van je lichaam aan en zorgt voor een unieke slaapervaring. Het materiaal van TEMPUR matrassen is ontwikkeld dankzij NASA-technologie, waardoor het matras een drukverlagend ligcomfort heeft, een gelijkmatige verdeling van je gewicht en een hoge veerkracht. Het matras heeft een goede ventilatie en zorgt voor ultieme ontspanning, waardoor het lijkt alsof je zweeft!

Bekijk reviews en prijs

Het beste matras van TEMPUR is in meerdere formaten beschikbaar.


Welk matras past bij mij?

Het kiezen van het beste matras is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je slaaphouding, gewicht, eventuele gezondheidsproblemen en persoonlijke voorkeuren. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen een goed matras te vinden die het best bij je past:

Slaaphouding

Het is belangrijk om te kiezen voor een matras dat past bij jouw slaaphouding. Mensen die op hun rug slapen hebben bijvoorbeeld over het algemeen een steviger onderbed nodig dan mensen die op hun zij slapen.

Beste matras voor zijslaper

Als je een zijslaper bent, is het belangrijk om een matras te kiezen dat voldoende ondersteuning biedt aan je schouders, heupen en knieën. Deze delen van je lichaam dragen namelijk het meeste gewicht als je op je zij ligt.

Gemiddeld genomen kun je het beste gaan voor een onderbed met een zachte tot medium stevigheid als je een zijslaper bent. Een te stevig onderbed kan namelijk druk uitoefenen op je schouders en heupen, terwijl een te zacht onderbed niet genoeg ondersteuning biedt en ervoor kan zorgen dat je doorzakt.

Beste matras voor rugslaper

Ben je een rugslaper? Dan kun je het best kiezen voor een matras met voldoende ondersteuning voor je onderrug, terwijl het nog steeds zacht genoeg is om je schouders en heupen te laten wegzakken. Een onderbed dat te stevig is, kan druk uitoefenen op je ruggengraat en onderrug, terwijl een te zacht onderbed kan leiden tot doorzakken en een verkeerde uitlijning van je wervelkolom.

In de meeste gevallen raden we rugslapers aan een matras met een medium tot hoge stevigheid te kiezen. Dit kan de juiste balans bieden tussen ondersteuning en comfort voor een goede nachtrust en de juiste uitlijning van de wervelkolom.

Beste matras voor buikslaper

Als je ’s nachts graag op je buik slaapt, is het belangrijk dat je matras genoeg ondersteuning biedt aan je nek, rug en heupen. Buikslapen kan namelijk voor extra druk op deze gebieden zorgen en als je bed niet goed genoeg ondersteunt, kun je wakker worden met rugpijn en ongemak.

Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een onderbed met een medium stevigheid als je een buikslaper bent. Een te zacht onderbed kan ervoor zorgen dat je heupen te ver wegzakken, waardoor er nog meer druk op je onderrug komt te staan. Maar als je voor een te stevig model kiest, kan dat weer zorgen voor ongemak aan je borst en ribben.

Gewicht telt ook mee

Voor mensen met een zwaarder gewicht is het beter om te kiezen voor een matras met een hoge stevigheid. Dit type kan de extra druk beter opvangen en zorgen voor de juiste uitlijning van de wervelkolom. Een onderbed met een dikke comfortlaag kan extra comfort bieden en de druk op de gewrichten verminderen.

Als je een lichtgewicht persoon bent, kan een zacht tot medium stevig matras geschikt zijn. Dit type biedt voldoende ondersteuning en comfort voor mensen met een lager gewicht. Een steviger matras kan te hard aanvoelen en niet genoeg ondersteuning bieden.

Beste matras bij rugklachten

Over het algemeen hebben mensen met rugklachten baat bij een matras met een medium stevigheid. Dit kan helpen om druk op de wervelkolom te verminderen en tegelijkertijd de rug goed te ondersteunen.

Een traagschuim matras kan interessant zijn voor mensen met rugklachten, omdat het zich aanpast aan de vorm van je lichaam en drukpunten vermindert. Een matras met een pocketvering kern kan ook geschikt zijn, omdat het de ondersteuning over het hele lichaam gelijkmatig verdeeld. Het is tot slot ook de moeite waard om te kijken naar matrassen met specifieke ondersteuningszones. Denk aan extra ondersteuning in het midden om de onderrug te ondersteunen.

Persoonlijke voorkeuren

Tevens is het belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren, zoals de mate van stevigheid die comfortabel voelt en het materiaal waarvan het gemaakt is.

Het kan nuttig zijn om verschillende matrassen uit te proberen in een winkel of om te kiezen voor een matras met een proefperiode.

Waar je op moet letten bij een matras

Als je het beste matras wilt kopen, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt voor jouw slaapbehoeften. Hier zijn enkele tips:

Comfort

Het belangrijkste is dat je een matras kiest dat comfortabel aanvoelt. Dit kan per persoon verschillen, dus het is belangrijk om verschillende matrassen uit te proberen en te kijken welke het beste bij jou past.

Stevigheid van het matras

De stevigheid van het onderbed is ook belangrijk. Over het algemeen hebben zijslapers baat bij een zacht tot medium stevig onderbed, terwijl rug- en buikslapers baat hebben bij een medium tot stevig onderbed.

Ondersteuning

Het beste matras voor jou moet voldoende ondersteuning bieden aan je lichaam, vooral aan de gebieden die het meeste gewicht dragen als je slaapt. Zijslapers hebben bijvoorbeeld ondersteuning nodig voor hun schouders, heupen en knieën, terwijl rug- en buikslapers ondersteuning nodig hebben voor hun rug en heupen.

Materiaal

Matrassen zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals traagschuim, latex, pocketvering, en meer. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te overwegen wat je zoekt in een matras. We lichten de verschillende soorten matrassen in het volgende hoofdstuk toe.

Ademend vermogen

Het beste matras moet ook goed ademend zijn om te voorkomen dat je het te warm krijgt tijdens het slapen. Check dus goed bij de specs in de webshop of dit het geval is.

Grootte

Ten slotte moet je de juiste grootte kiezen voor je bed en slaapkamer. Het klinkt heel logisch maar je zal de eerste niet zijn die spijt heeft van het gekozen formaat. Meestal koop je eerst je bed en daarna het matras. Meet dus je bed nauwkeurig op voordat je een matras kiest.

Verschillende soorten matrassen

Er zijn verschillende soorten matrassen om uit te kiezen. De meest voorkomende soorten matrassen zijn:

Koudschuim matras

Een koudschuim matras is gemaakt van schuim met een open celstructuur. Dit betekent dat het goed ademt en vocht reguleert, wat kan helpen om oververhitting te voorkomen. Koudschuim matrassen bieden over het algemeen goede ondersteuning en zijn veerkrachtig, waardoor ze een goede keuze kunnen zijn voor mensen die last hebben van rugklachten.

Een koudschuim matras is verkrijgbaar in verschillende stevigheidsniveaus, variërend van zacht tot stevig. Hierdoor is het mogelijk om een koudschuim matras te kiezen dat past bij jouw slaapvoorkeuren en ondersteuningsbehoeften.

Een voordeel van koudschuim matrassen is dat ze duurzaam zijn en lang meegaan. Ze zijn ook relatief gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Een nadeel van koudschuim matrassen is dat ze over het algemeen duurder zijn dan bijvoorbeeld polyether matrassen.

Als je overweegt om het beste koudschuim matras te kopen, is het belangrijk om te letten op de dichtheid van het schuim. Hoe hoger de dichtheid, hoe meer ondersteuning het biedt en hoe langer het koudschuim matras meegaat.

Traagschuim matras

Een traagschuim matras is gemaakt van een visco-elastisch materiaal dat reageert op lichaamswarmte en -gewicht. Het past zich aan de vorm van je lichaam aan en biedt daardoor ondersteuning op de juiste plekken. Hierdoor kan het drukpunten verminderen én rugpijn verminderen of zelfs voorkomen.

Traagschuim matrassen hebben de neiging om warmer te zijn dan andere soorten matrassen vanwege de eigenschap om warmte vast te houden. Ze zijn meestal verkrijgbaar in verschillende stevigheden, waaronder zacht, medium en stevig, en kunnen worden gecombineerd met andere materialen zoals latex of pocketvering voor extra ondersteuning.

Een nadeel van dit type matrassen is dat ze de neiging hebben om langzaam terug te veren naar hun oorspronkelijke vorm wanneer je van houding verandert, wat kan leiden tot een gevoel van “vastzitten”. Ook zijn traagschuim matrassen over het algemeen duurder dan andere soorten matrassen.

Pocketvering matras

Een pocketvering matras maakt gebruik van individueel verpakte veren in een zakje, waardoor elke veer onafhankelijk van elkaar kan bewegen. Dit zorgt voor een goede ondersteuning en drukverdeling over het hele lichaam. Daarom is het een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar het beste matras die geschikt is voor verschillende slaapposities.

Het is belangrijk om te weten dat de kwaliteit van een pocketvering matras kan variëren, afhankelijk van factoren zoals het aantal veren per vierkante meter en de dikte van het draad. Een hoger aantal veren per vierkante meter en een dikker draad kan resulteren in een steviger en duurzamer onderbed.

Als je een pocketvering matras overweegt, is het belangrijk om te letten op de stevigheid en de dikte van de comfortlagen. Het is ook belangrijk om te weten dat pocketvering matrassen over het algemeen niet geschikt zijn voor mensen met allergieën, omdat de veren stof en allergenen kunnen vasthouden.

Latex matras

Als je op zoek bent naar het beste matras dat duurzaam en comfortabel is, dan is een latex matras misschien iets voor jou. Latex is een natuurlijk materiaal dat wordt gewonnen uit rubberbomen en staat bekend om zijn veerkrachtige en ondersteunende eigenschappen.

Een latex matras kan zich aanpassen aan de contouren van je lichaam en biedt daarom goede ondersteuning voor je wervelkolom. Het kan ook helpen bij het verminderen van drukpunten op je lichaam, wat kan leiden tot minder pijn en stijfheid. Bovendien is latex van nature hypoallergeen en bestand tegen huisstofmijt, waardoor het een goede keuze is voor mensen met allergieën of astma.

Er zijn twee soorten latex matrassen: natuurlijke en synthetische latex. Natuurlijke latex matrassen zijn duurder, maar hebben een hogere kwaliteit en gaan langer mee dan synthetische latex matrassen. Synthetische latex matrassen zijn goedkoper, maar kunnen minder duurzaam zijn en sneller slijten.

Hybride matras

Een hybride matras is een combinatie van verschillende soorten materialen, zoals pocketveren, traagschuim, latex en/of koudschuim. Het doel van een hybride matras is om de voordelen van elk materiaal te combineren en de nadelen te verminderen.

Een veelvoorkomende combinatie is een pocketveren kern met een traagschuim of latex toplaag. Dit biedt de ondersteuning en ventilatie van de pocketvering en het comfort en drukvermindering van traagschuim of latex. Andere combinaties zijn bijvoorbeeld pocketvering met koudschuim of een combinatie van alle genoemde materialen.

Hybride matrassen kunnen een goede optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar het beste matras met meerdere eigenschappen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van een hybride matras afhankelijk is van de specifieke combinatie van materialen.

Binnenveringmatras

Een binnenveringmatras bestaat uit een stalen binnenwerk van veren die met elkaar zijn verbonden. Deze veren zijn ingekapseld in een laag van schuim, latex of andere materialen en bedekt met een stoffen hoes.

Binnenveringmatrassen zijn over het algemeen relatief betaalbaar en bieden goede ondersteuning en ventilatie. Door de vering in het onderbed past deze zich goed aan de lichaamsvorm aan en biedt het een goede ondersteuning van het lichaam. De mate van ondersteuning kan variëren, afhankelijk van het aantal veren en de dikte van het schuim dat wordt gebruikt om de veren in te kapselen.

Een nadeel van binnenveringmatrassen is dat ze meer bewegingsoverdracht hebben dan bijvoorbeeld traagschuim matrassen of latex matrassen. Dit betekent dat als jouw partner beweegt in bed, jij de beweging meer voelt en mogelijk verstoord wordt in je slaap. Ook hebben binnenveringmatrassen over het algemeen een kortere levensduur dan andere typen matrassen.

Hoe lang gaat een matras mee?

De levensduur van een matras hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het matras, het type matras, het gebruik, het onderhoud en de omgevingsfactoren.

Over het algemeen wordt aangenomen dat een goed matras ongeveer 8-10 jaar meegaat. Na deze tijd kan het zijn steun en veerkracht verliezen, waardoor het minder comfortabel wordt om op te slapen. Dit kan leiden tot rugpijn, nekpijn en andere ongemakken.

De beste matrassen, zoals koudschuim matrassen en latex matrassen, kunnen echter langer meegaan dan 10 jaar, terwijl andere matrassen, zoals binnenveringsmatrassen, eerder moeten worden vervangen.

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of je matras nog voldoende ondersteuning biedt en of er geen kuilen of deuken in zijn ontstaan. Als je merkt dat je matras niet meer comfortabel is, kan het tijd zijn om een nieuwe te kopen.

Beste matras accessoires

Als je op zoek bent naar manieren om je matras te verbeteren, dan zijn er verschillende accessoires die je kunt overwegen.

Matrastopper

Een matrastopper is bijvoorbeeld een extra laag die bovenop je onderbed wordt geplaatst om extra comfort en ondersteuning te bieden. Matrastoppers zijn er in verschillende materialen, waaronder traagschuim, latex en katoen, en kunnen helpen om de levensduur van je matras te verlengen.

Matrasbeschermer

Een matrasbeschermer kan ook nuttig zijn, vooral als je kinderen of huisdieren hebt, of als je last hebt van allergieën. Een matrasbeschermer beschermt je beddengoed tegen vuil, vocht en allergenen en kan gemakkelijk worden verwijderd en gewassen.

Matraskussens en meer

Een ander accessoire dat je kunt overwegen is een kussen, of meerdere kussens, om je slaaphouding te ondersteunen en te verbeteren. Er zijn kussens verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, zoals lichaamskussens, kniekussens en kussens voor het hoofd en de nek.

Ten slotte zijn er nog accessoires zoals matras verhogers, die het gemakkelijker maken om in en uit bed te stappen, en beschermhoezen, die je matras beschermen tijdens transport of opslag.

De juiste maat kiezen

Bij het kiezen van de juiste maat is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren.

Ten eerste is het van belang om te weten welke maat bedframe je hebt. Meet de binnenafmetingen van je bedframe op en houd rekening met eventuele opstaande randen.

Ten tweede is het belangrijk om te bedenken hoeveel ruimte je nodig hebt om comfortabel te kunnen slapen. Als je alleen slaapt en niet veel ruimte nodig hebt, dan kun je kiezen voor een eenpersoons- of twijfelaar matras. Als je echter met een partner slaapt of meer bewegingsruimte wilt, dan kun je beter kiezen voor een tweepersoonsmatras.

Houd er ook rekening mee dat sommige mensen meer ruimte nodig hebben dan anderen. Als je bijvoorbeeld lang bent, dan is een extra lange matras wellicht comfortabeler voor jou.

Ten slotte is het belangrijk om te controleren of de door jou gekozen maat matras past bij je beddengoed. Zorg ervoor dat je de juiste maat hoeslaken, dekbedovertrek en kussensloop hebt.

Wat zijn de beste matras merken?

Als je op zoek bent naar een nieuw onderbed, dan zijn er veel verschillende merken waaruit je kunt kiezen in Nederland. Hier zijn een aantal bekende merken die je zou kunnen overwegen:

Auping

Het Nederlandse merk Auping biedt een breed scala aan de beste matrassen, waaronder binnenveringmatrassen en schuimmatrassen. Ze staan bekend om hun ergonomische ontwerpen en duurzame materialen.

TEMPUR

Het merk TEMPUR heeft de beste traagschuim matrassen en staat bekend om hun drukverlichting en ondersteuning. TEMPUR matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden en maten.

Emma: Beste matras van 2023

Emma is een relatief nieuw matrassen-merk dat snel populair is geworden in Nederland. Ze bieden een uitstekend schuimmatras die zich aanpast aan de vorm van je lichaam en een goede ondersteuning biedt.

IKEA

Dit wereldberoemde meubelmerk biedt ook verschillende soorten matrassen aan, waaronder binnenvering- en schuimmatrassen. Ze staan bekend om hun betaalbare prijzen en hun beste matrassen worden vaak positief beoordeeld door klanten.

Swiss Sense

Dit Nederlandse merk biedt ook een breed scala aan matrassen, van binnenvering- tot koudschuim matrassen. Swiss Sense staat bekend om hun comfort en in hun assortiment vind je een van de beste matrassen van Nederland.

Beste matras consumentenbond

Als je op zoek bent naar het beste matras volgens de Consumentenbond, dan zijn er verschillende opties om te overwegen. Dit zijn matrassen die hoog scoren in de tests van de Consumentenbond:

  • Emma Original: Dit schuimmatras wordt geprezen om zijn ondersteuning en ventilatie. Het is verkrijgbaar in verschillende maten en biedt een 100-nachten proefperiode.
  • Auping Essential: Dit binnenvering matras wordt geprezen om zijn ergonomische ontwerp en duurzame materialen. Het biedt een goede ondersteuning en is verkrijgbaar in verschillende hardheden.
  • TEMPUR Cloud: Dit traagschuimmatras wordt geprezen om zijn drukverlichting en ondersteuning. Het is verkrijgbaar in verschillende maten en biedt goede isolatie.

Goedkoop matras

Als je op zoek bent naar een goedkoop matras, zijn er verschillende opties die je kunt overwegen. Hier zijn een paar tips om een betaalbaar beddengoed te vinden:

  • Kijk naar online aanbiedingen: Er zijn vaak online aanbiedingen en acties waarbij je matrassen tegen gereduceerde prijzen kunt kopen. Zoek naar kortingscodes of sale-aanbiedingen op de website van verschillende verkopers.
  • Kies een bekend merk in een lagere prijsklasse: Veel bekende matras merken bieden ook goedkopere matrassen aan die nog steeds goede kwaliteit en comfort bieden.
  • Kies voor een standaardmaat: Als je een standaardmaat kiest, zoals een eenpersoons- of tweepersoons maat, zijn deze vaak goedkoper dan speciale maten.

Onthoud dat hoewel een goedkoop matras handig kan zijn voor je portemonnee, het belangrijk is om niet te bezuinigen op kwaliteit en comfort. Een matras van lage kwaliteit kan uiteindelijk leiden tot rugklachten en andere slaapproblemen. Kies dus altijd voor een goed matras dat past bij jouw slaapbehoeften én budget.

Bekijk goedkope matrassen vanaf €199 op Bol.com →

Laat een Reactie achter