Beste roeitrainer voor thuis

Wist je dat je met een goede workout op een roeitrainer meer dan 85% van de spieren in je lichaam gebruikt? Reden genoeg om hier wat vaker mee bezig te zijn. In dit artikel leggen we uit waar je op moeten letten bij het kopen van een roeitrainer én lichten we de beste roeitrainer uit van dit moment.

>> Bekijk nu de top-3 beste roeitrainers

4 verschillende type roeitrainers

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als je buiten kunt roeien, in een échte boot en op écht water. Maar toch is het in veel gevallen praktischer om te roeien op een roeitrainer of roeiapparaat. Roeitrainers vind je in nagenoeg iedere gym en steeds vaker bij mensen thuis. Maar hoe vind je de beste roeitrainer?

Om te beginnen zijn er 4 type roeitrainers waar je uit kunt kiezen:

1. Lucht roeitrainer
2. Water roeitrainer
3. Magnetische roeitrainer
4. Hydraulische roeitrainer

1. Lucht roeitrainer

Lucht roeitrainers zijn fitnessapparaten die lucht gebruiken voor weerstand. De roeibeweging wordt omgezet in een rotatie aan het vliegwiel aan de voorkant van het apparaat. Dit type roeitrainer is het meest populair voor thuisgebruik en voor gyms. Ze worden zelfs gebruikt voor crosstraining wedstrijden.

Bij een lucht roeitrainer kun je de weerstand verhogen door sneller te roeien. Als je harder gaat moet het ventilatorblad namelijk sneller draaien wat voor extra weerstand zorgt. Als je langzamer gaat, wordt de weerstand lager, als je sneller gaat, gaat de weerstand omhoog. Dit is vergelijkbaar met wat je zou ervaren in het water.

Een nadeel van de lucht roeitrainer is dat die meer lawaai maakt dan bijvoorbeeld een water roeitrainer.

1. Concept 2 Model D – Inklapbaar

beste roeitrainer

 Bekijk reviews en prijs

2. Water roeitrainer

Water roeitrainers zijn meestal stiller dan lucht roeitrainers en geven ook een watergeluid waar veel ‘echte’ roeiers de voorkeur aan geven. Het geeft je een natuurlijker gevoel, alsof je echt op het water bent. Ze zijn meestal wat duurder dan lucht roeitrainers.

Deze roeitrainers hebben de ventilatorbladen in een waterreservoir om zo de weerstand te creëren. Je beweegt in feite een ventilatorblad door het water. Bij een water roeitrainer geldt ook dat hoe sneller je roeit, hoe hoger de weerstand.

Water geeft meer weerstand dan lucht dus de hoeveelheid water die je in het reservoir doet, heeft invloed op de weerstand. Meer water betekent meer weerstand.

3. Magnetische roeitrainer

Magnetische roeitrainers gebruiken een magneetrem om de weerstand te regelen. Dit betekent dat de weerstand niet afhankelijk is van hoe snel je beweegt zoals bij de de lucht- en water types (hoewel er een paar modellen zijn die de magnetische rem combineren met een ventilatorblad zoals bij een lucht roeitrainer).

De meeste magnetische roeitrainers hebben een metalen vliegwiel waarop de magneetrem inwerkt. Hierdoor is er geen directe wrijving tussen de rem en het vliegwiel wat resulteert in een laag geluidsniveau. Er zal nog steeds een beetje geluid zijn, maar niet zoveel als bij een lucht roeitrainer.

De weerstand kun je instellen door te draaien aan een weerstandsknop óf elektronisch via het display. Met dit roeiapparaat kun je het meest nauwkeurig je weerstand bepalen.

4. Hydraulische roeitrainer

Bij hydraulische roeimachines beweeg je een zuiger door een buis met vloeistof. Door aan een hendel te trekken, beweegt de zuiger. Die hendel is een metalen staaf en deze is ingesteld in een vast bewegingspatroon. Dit type roeitrainer bootst het minst goed ‘echt’ roeien na.

Het is wel het kleinste type van alle roeitrainers dus als je weinig ruimte hebt, is dit misschien een goede optie. Ze zijn ook vrij goedkoop, wat voor de meeste mensen een groot pluspunt is.

Een ander probleem met veel (maar niet alle) hydraulische roeitrainers is dat ze een vaste stoel hebben die niet verschuift. Dit betekent dat je je benen helemaal niet gebruikt, alleen je bovenlichaam. Dit is heel anders dan bij elke andere roeitrainers omdat bij andere modellen het beengebruik erg belangrijk is.

>> Bekijk nu de top-3 beste roeitrainers

Beste roeitrainer kopen? Hier moet je op letten

Een roeitrainer is best een investering. Niet alleen qua kosten, maar het neemt ook ruimte in beslag in huis. Het is dus belangrijk om er een te kiezen die naadloos aansluit bij jouw behoeften. Hieronder zijn een aantal vragen opgesomd die je mee wilt nemen voordat je overgaat tot aankoop.

 • Hoe groot mag (en kan) de roeitrainer zijn? Water roeitrainers zijn vaak wat groter dan andere roeitrainers. Check dus goed het formaat bij de specificaties op de productpagina en kies een model dat past in de ruimte waar je gaat trainen.
 • Wil je dat de roeitrainer inklapbaar is zodat je het makkelijk kan opbergen? Zo ja, check dan even of je het apparaat in kunt klappen. Bij de meeste roeitrainers is dit het geval. Ook zitten er bij de meeste roeitrainers wieltjes onder waardoor je het apparaat gemakkelijk kunt verplaatsen.
 • Hoeveel geluid mag het apparaat maken? Als je voor een bijna geluidloze roeitrainer wilt gaan, kies dan eerder voor een water- of magnetische roeitrainer dan een lucht roeitrainer.
 • In welke mate moet het apparaat het gevoel van ‘echt’ roeien nabootsen? Een water roeitrainer geeft je het meest het gevoel alsof je op het water ligt. Echter zijn deze roeitrainers meestal een stuk duurder, terwijl een lucht- of magnetische roeitrainer de werkelijkheid ook aardig nabootsen.
 • Hoe nauwkeurig wil je op weerstand kunnen trainen? Bij een magnetische roeitrainer heb je hier de meeste controle over.
 • Welk belastbare gewicht heb jij nodig? Bij sommige roeitrainers gaat het maximaal belastbare gewicht tot 120 kg. Ben je zwaarder dan dat gewicht, kies dan een roeitrainer met een hoger belastbaar gewicht. Vaak zijn roeitrainers met een hoog belastbaar gewicht ook wat zwaarder, wat zorgt voor meer stabiliteit.
 • Welke informatie wil je krijgen tijdens het roeien? De informatie die je krijgt op roeitrainers verschilt. Een kwalitatieve roeitrainer geeft je inzicht in tijd, afstand, snelheid, calorieën en watt. Bepaal voor jezelf hoe je progressie wilt gaan meten en waar je op wilt sturen.
 • Wil je trainen met (gepersonaliseerde) trainingsprogramma’s? Je kunt op de meeste roeitrainers een scala aan trainingsprogramma’s kiezen óf er zelf een instellen. Vind je dit belangrijk? Check dan even bij de technische informatie op de productpagina van de webshop wat je opties zijn.

Top-3 beste roeitrainers in 2021

Wil je graag thuis aan de slag met roeien? Wat ons betreft een goede investering. Hieronder hebben we drie beste roeitrainers voor thuis op een rijtje gezet, gebaseerd op reviews van roeiers.

1. Concept 2 Model D – Inklapbaar (beste roeitrainer)

concept 2 roeitrainer

 Meer foto’s

De Concept 2 Model D is de best verkochte roeitrainer ter wereld. De betrouwbare en robuuste lucht roeitrainer heeft alles wat je nodig hebt om hoogwaardig thuis te roeien. Het fitnessapparaat wordt erkend als dé aanbeveling in de indoor roeisport door onder andere de roeiers van het Franse team.

Bekijk reviews en prijs

2. Focus Fitness Row 3 – Inklapbaar

beste roeitrainers

 Meer foto’s

De tweede in het rijtje is de Focus Fitness Row 3. Het is één van de beste magnetische roeitrainers voor privégebruik. Deze roeitrainer is geruisloos, stabiel en ideaal voor thuis. De roeitrainer wordt elektronisch aangestuurd, waardoor de weerstand gemakkelijk kunt aanpassen tijdens je training.

Bekijk reviews en prijs

3. Tunturi Cardio Fit R30 – Inklapbaar

tunturi roeitrainer

 Meer foto’s

De Tunturi Cardio Fit R30 hoort qua prijs-kwaliteit verhouding bij de beste magnetische roeitrainers in de markt. Op deze roeitrainer kun je tijdens de hele training jouw calorieën, slagen per minuut en het totaal aantal slagen van alle workouts bekijken. Zo weet je precies welk effect jouw trainingen hebben.

Bekijk reviews en prijs

Dit vind je vast ook interessant: topklasse water roeitrainers >>

Dít zijn de voordelen van roeien 

Lees hieronder de belangrijkste vier voordelen van roeien.

1. Je traint spieren in je hele lichaam

Met een roeiapparaat train je dezelfde spieren als tijdens ‘echt’ roeien. Welke spieren dat zijn? Nagenoeg alle spieren in het lichaam…

Beenspieren: het eerste gedeelte van de beweging komt voornamelijk uit jouw benen. Je zult daarom voornamelijk jouw bovenbenen gebruiken, maar ook jouw kuiten en hamstrings komen aan de beurt. 

Buikspieren: je buikspieren gebruik je om je lichaam naar achteren te bewegen en je lichaam goed rechtop te houden.

Rugspieren: als je je lichaam naar achter beweegt gebruik je het onderste deel van jouw rug, terwijl je juist het bovenste gedeelte gebruikt als je de hendel naar je toe trekt. 

Armspieren: als je de hendel naar je toe trekt gebruik je – uiteraard – ook je armspieren. Vooral de biceps en schouders moeten flink aan het werk.

2. Roeien is een goede warming-up 

Roeien op een roeitrainer kan een fijne manier zijn om jezelf op te warmen, vooral als je daarna je bovenlichaam wilt trainen. Je zorgt ervoor dat het bloed in je bovenlichaam gaat stromen en je spieren loskomen, zodat oefeningen als pull-ups of push-ups daarna makkelijker gaan. 

3. Je kunt je uithoudingsvermogen vergroten (én afvallen)

Een roeitrainer valt officieel in de categorie cardio fitnessapparaten, net als een crosstrainer, loopband of hometrainer. Met het apparaat werk je dus ook aan je conditie. Daarnaast is het een ideaal apparaat voor afvallen en calorieën verbranden.

4. Blessures loop je niet snel op

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de loopband krijgen je gewrichten het tijdens roeien niet zo zwaar te verduren. Met de juiste roeitechniek is de kans op blessures zeer klein. Daarom kun je ook prima roeien als je het bijvoorbeeld rustig aan wilt doen, als je al wat ouder bent of als je net een blessure hebt gehad. 

1. Concept 2 Model D – Inklapbaar

beste roeitrainer concept 2

 Bekijk reviews en prijs

Roeien… de meest gemaakte fouten

Roeien kan ook nadelen hebben. Tenminste, als je het niet goed doet. Roeien is niet moeilijk, maar je moet wel de juiste houding aannemen. Het is belangrijk om je rug niet te overstrekken, maar ook niet als een zoutzak op de roeitrainer te zitten. 

Zorg er daarom voor dat je een rechte rug houdt en je telkens krachtig wegduwt met je benen (dus ga niet trekken vanuit je rug). De beweging begint echt vanuit je benen met een explosieve strekking.

Zo moet je het níet doen. Bekijk hieronder de 3 meest voorkomende fouten bij het roeien:

>> Bekijk nu de top-3 beste roeitrainers

Maak een trainingsplan voordat je begint

Het is slim om vooraf een trainingsplan te hebben voordat je op de roeitrainer stapt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een intervaltraining of een duurtraining, afhankelijk van het doel van je training.

Is je doel om je conditie te verbeteren? Ga dan voor een intervaltraining. Is je doel afvallen? Kies dan voor een duurtraining. Zie hieronder twee voorbeelden.

Intervaltraining op de roeitrainer:

 • Begin met een warming-up van 5 minuten door te roeien in een rustig tempo.
 • Roei vervolgens 1 minuut op hoog tempo en 1 minuut op een rustig tempo. 
 • Herhaal dit een aantal minuten (bijvoorbeeld 20).
 • Eindig je workout door weer 5 minuten te roeien in een rustig tempo. 

Duurtraining op de roeitrainer:

 • Begin met een warming-up van 5 minuten door te roeien in een rustig tempo.
 • Kies vervolgens een tempo dat je goed vol kunt houden, maar wat niet te gemakkelijk is. Houdt dit 40 minuten vol.
 • Eindig je workout met een cooling-down in een zeer rustig tempo.

Goedkope roeitrainer Decathlon

Heb je een beperkt budget en wil je toch een degelijke roeitrainer kopen voor thuis? Bij Decathlon heb je een groot aanbod aan goedkope roeitrainers. Je hebt al een mooie roeitrainer vanaf €169. Bekijk hier een overzicht van goedkope roeitrainers.

 Goedkope roeitrainer collectie Decathlon – Vanaf €169,-

Laat een Reactie achter