Beste spinningfiets voor thuis (2021)

Op zoek naar de beste spinningfiets voor thuis? In dit artikel vind je de top-3 van 2021 en de veelgestelde vragen bij het kopen van een spinningfiets.

>> Bekijk nu de top-3 beste spinningfietsen

Spinningfiets of hometrainer?

Zowel een spinningfiets als hometrainer vallen in de categorie cardio fitnessapparaten. Wat het beste apparaat is voor jou, hangt af van je behoefte.

Op een spinningfiets heb je een actievere houding. Je hebt meer het gevoel dat je aan het racen bent op een racefiets, terwijl een hometrainer meer voelt alsof je op een normale fiets zit.

De spinningfiets is mede daardoor meer geschikt als je op zoek bent naar een apparaat om jezelf flink in het zweet te werken en uit te dagen. Op een spinningfiets heb je meestal een hoger tempo in vergelijking tot een hometrainer. Door te spelen met weerstandniveaus kun je het vervolgens zo zwaar maken als je zelf wilt.

Een ander verschil is dat een spinningfiets vaak een doortrapper is. Hierbij kunnen de benen niet abrupt stil worden gehouden omdat de trappers rond blijven draaien. Op sommige spinningfietsen zit wel een speciaal veiligheidssysteem om zo toch probleemloos te kunnen stoppen. Daarnaast maakt de nieuwe generatie spinningfietsen steeds vaker gebruik van een vrijloop trapsysteem.

Ben je een beginner of aan het revalideren? Dan is een hometrainer toegankelijker dan een spinningfiets. Je kunt op een hometrainer in een rustig tempo je conditie verbeteren en spiergroepen (vooral benen) aansterken.

Beste spinningfiets kopen? – Veelgestelde vragen

Er zijn een aantal dingen die je wilt afwegen voordat je een spinningfiets voor thuis gaat kopen. Dit zijn de meest gestelde vragen.

+ Kettingaandrijving of V-aandrijfriem (V-belt)?
+ Hoe zwaar moet het vliegwiel zijn?
+ Welk formaat heb ik nodig?
+ Welk weerstandsysteem is het beste?
+ Spinningfiets mét scherm of zonder scherm?
+ Wat is een spinningfiets met Zwift?
+ Welk pedaalsysteem heb ik nodig?

Kettingaandrijving of V-aandrijfriem (V-belt)?

Een spinningfiets met kettingaandrijving maakt, net als op een normale fiets, geluid. Een V-belt daarentegen is geluidloos. Daarnaast moet een ketting regelmatig geolied worden, terwijl en V-belt geen onderhoud nodig heeft. Ondanks dat een V-belt spinningfiets meestal wat duurder is, heeft het wel grote voordelen.

1. FitBike Race 2 (V-belt)

beste spinningfiets

→ Bekijk reviews en prijs

Hoe zwaar moet het vliegwiel zijn?

Wij raden een vliegwiel van ongeveer tien kilo aan. Niet alleen zorgt een zwaarder vliegwiel voor meer stabiliteit, maar ook zegt het in de meeste gevallen iets over de weerstand die het apparaat aankan. Tevens zorgt een zwaarder vliegwiel ervoor dat het trappen wat vloeiender aanvoelt.

Welk formaat heb ik nodig?

In principe kun je nagenoeg alle spinningfietsen op maat afstellen. Zo kun je zadelhoogte, voor/achter positie en stuurhoogte aanpassen naar jouw lichaamslengte en behoefte. Toch goed om even te checken bij de specs op de webshop wat je opties zijn.

Welk weerstandsysteem is het beste?

Op de meeste fietsen zit op het stuur (of frame) een knop waarmee je de weerstand hoger of lager kunt zetten. Weerstand creëren gebeurt met (1) rempads óf met een (2) magneet.

  • Rempads: rempads worden tegen het vliegwiel gedrukt waardoor je harder moet werken om het vliegwiel rond te laten draaien. 
  • Magneet: een magneet wordt dichterbij het vliegwiel (zwaarder) of verder van het vliegwiel (lichter) afgehouden. 

De magneet methode is wat duurder, maar zorgt voor een vloeiender resultaat in vergelijking tot rempads.

Spinningfiets mét scherm of zonder scherm?

Als je progressie wilt meten, dan kan een spinningfiets met display handig zijn. Ook kun je met een display waardevolle inzichten krijgen tijdens een training, zodat je goed kunt sturen op doelen die je wilt bereiken. Op een display krijg je bijvoorbeeld inzicht in calorieverbruik, je hartslag, afstand en tijd.

Spinningfiets met bluetooth

Diverse spinningfietsen hebben ook een bluetooth verbinding die helpt om je hartslag af te lezen van een hartslagband of om verbinding te maken met apps.

Wat is een spinningfiets met Zwift?

Ben je een echte fietsfanaat? Dan kun je met Zwift de ervaring van het trainen een stuk leuker maken. Door Zwift te koppelen aan jouw smartphone, tablet, tv of PC, ga je in virtueel landschap fietsen, waarbij al jouw gegevens worden bijgehouden. Ook kun je het virtueel opnemen tegen vrienden. Het is een unieke fietsbeleving die thuissporten op een spinningfiets nooit meer hetzelfde maakt. Wil je jouw spinningfiets kunnen koppelen met Zwift? Check dan deze of deze spinningfiets.

Welk pedaalsysteem heb ik nodig?

Spinningfietsen worden veelal geleverd met toeclips. De riempjes zorgen ervoor dat je niet van de pedalen afglijdt en je hebt er geen speciale schoenen voor nodig.

Wat meer ervaren spinners (of fietsers) maken gebruik van een SPD pedaal, waarbij je de schoenen vastklikt aan het pedaal van de fiets. Met pedalen kun je nog meer uit je training halen. Hiervoor heb je echter wel speciale fietsschoenen nodig.

Top-3 beste spinningfietsen voor thuis (met zwift)

Onze fitnessexpert hebben spinningfietsen van topmerken vergeleken. Dit zijn de beste spinningfietsen van 2021 voor thuisgebruik.

1. FitBike Race 2

fit bike 2

→ Meer foto’s

De FitBike Race 2 is ideaal voor beginners. Qua prijs-kwaliteit verhouding is dit een goede spinningfiets voor thuis met een strak design. Het apparaat is 33 kg en het maximaal belastbare gewicht is 120 kg. Ben je een onervaren fietser en ga je starten met thuissporten? Dan is dit een mooie oplossing.

Bekijk reviews en prijs

2. Senz Sports S5000 (met Zwift)

beste spinningfietsen

→ Meer foto’s

De Senz Sports S5000 is een robuuste (en stijlvolle) fiets die bedoeld is voor de intensieve thuissporter. Het apparaat beschikt over de beste technieken. Bovendien is de spinningfiets te koppelen met Zwift waardoor thuissporten 10x leuker wordt. Het apparaat is 58 kg en het maximaal belastbare gewicht is 130 kg.

Bekijk reviews en prijs

3. Schwinn IC8i (met Zwift)

schwinn spinningfiets

→ Meer foto’s

De complete Schwinn IC8i is dé spinningbike voor de intensieve thuissporter. De moderne spinningfiets beschikt over 100 weerstandniveaus, waardoor je jezelf gevarieerd en optimaal kunt uitdagen. Door middel van bluetooth kun je het apparaat koppelen met diverse apps, waaronder Zwift en Ridesocial.

Bekijk reviews en prijs

Voordelen van een spinningfiets

Met een spinningfiets werk je vooral aan je conditie en daarmee het verbeteren van je aerobe capaciteit. Daar is het cardio apparaat hoofdzakelijk voor bedoeld. Echter train je ook diverse spiergroepen. Met name je benen krijgen het vaak zwaar te verduren. 

Dit zijn alle voordelen van een spinningfiets:

  • Trainen van veel verschillende spiergroepen tegelijkertijd, die mooi worden gevormd. Denk aan benen, armen, rug, billen en buikspieren. 
  • Verbeteren van je uithoudingsvermogen (een van de belangrijkste indicatoren voor je algehele fitheid).
  • Trainen met hoge intensiteit mogelijk.
  • Effectief voor het verbranden van calorieën en daarmee afvallen.
  • Kans op blessures is klein.
  • Ideaal voor off-season training.

Goedkope spinningfiets decathlon

Heb je een beperkt budget, maar wil je toch een degelijke spinningfiets kopen? Dan kun je bij Decathlon goed terecht. Zij hebben niet de allerbeste spinningfietsen, maar zeker als je net begint, voldoen ze prima. Je hebt bij Decathlon al een spinningfiets voor €299.

→ Goedkope spinningfietsen collectie Decathlon – Vanaf €299,99

Laat een Reactie achter