Mat Fraser is vijfvoudig kampioen van de CrossFit Games® en mag zich de Fittest Man on Earth noemen. Hoe kan het dat deze man zulke uitzonderlijke prestaties levert?

Een rolmodel voor crosstraining atleten

Mat Fraser is voor veel atleten en fitnessers een rolmodel. De laatste 5 jaar heeft hij de CrossFit Games® gewonnen en mag zich daarmee dus 5 keer op rij de fitste man ter wereld noemen.

Hij is bijna bovennatuurlijk goed en heeft uitzonderlijke prestaties geleverd op de CrossFit Games®. Nog nooit won iemand 5 keer de CrossFit Games®. De teller van Rich Froning staat op 4. Hij scoort bovengemiddeld op fitheid, snelheid, lenigheid, kracht én behendigheid. Dit is een combinatie van een klein beetje geluk (zo heeft zijn lichaam ‘voordelige’ verhoudingen), techniek, kracht en vooral een kneitersterke mindset.

Fraser lijkt onverwoestbaar. Je zult nooit winnen zonder de sterke wil om een winnaar te zijn. Fraser wilde 100% winnen en zag zichzelf als de grootste concurrent. Hierdoor werkte hij keihard om keer op keer de beste te zijn. Zijn motto: “hard work pays off”.

Heb je een kleine 2 uur tijd? Kijk dan zeker deze documentaire over Mat Fraser.

Tijdens zijn jeugd deed Fraser aan gewichtheffen. Tot hij negentien was en zijn lendenwervel op twee verschillende plekken brak tijdens een lift. Volgens de artsen die hem behandelden zou hij nooit meer kunnen sporten op hoog niveau.

Hij stopte daarom met gewichtheffen en ging fulltime werken. Tot hij steeds minder fit werd en iets miste in zijn leven. Zo kwam hij bij crosstraining terecht. Hier bleek hij goed (heel goed) in te zijn. Uiteindelijk bewees hij de artsen het tegendeel en ging fulltime aan de slag met crosstraining op zeer hoog niveau (en zoals wij weten, mét succes). 

mat fraser

Lees ook: Tia-Clair Toomey | Zo leeft en traint de fitste vrouw van de wereld

Crosstraining-lessen van Mat Fraser

Hoe kan het dat Mat Fraser zulke uitzonderlijke prestaties levert? Aan onderstaande vijf punten hecht hij veel waarde.

1. Geniet van wat je doet

‘I made a promise to myself, the day I don’t love it anymore, the day I’m not having fun anymore I’m just going to walk away… but right now, I’m having the time of my life.’ – Matthew Fraser

Deze quote zegt genoeg. Mat Fraser mag zich (nu nog) de fitste man ter wereld noemen, maar vindt hij het niet meer leuk wat hij doet? Dan stopt hij er gewoon mee. Alleen passie zorgt dat je energie hebt om door te gaan.

2. Beheers je zenuwen

Hoewel hij de krachtigste en stoerste man ter wereld lijkt, heeft Mat Fraser ook last van zenuwen. Hoe dichter hij bij een wedstrijd komt, hoe banger hij wordt. Toch zegt hij dat zenuwen volledig normaal zijn, omdat ze juist kracht geven om te presteren. Op het moment dat voor Mat de wedstrijd begint, verdwijnen zijn zenuwen als sneeuw voor de zon en benut hij die kracht.

3. Verlies nooit je focus

Voordat Mat Fraser vijf keer op rij de CrossFit Games® won, werd hij tweemaal tweede. Maar hij bleef zich focussen op zijn doel: de CrossFit Games® winnen. En dat lukte! Blijf geloven in je doelen. Zoals Mat het zelf zegt: ‘Last year was last year. This year, who knows what will happen?’

4. Zoek een maatje

Fraser heeft zelf veel getraind met Katrin Davidsdottir en Tia-Clair Toomey, beiden wonnen de titel ‘Fittest Woman on Earth’. Vooral als voorbereiding op de CrossFit Games® was dit nuttig. Zij deden dan dezelfde workout en voortdurend dacht Fraser als hij haar scores zag: ‘dat kan ik beter’. Zoek dus een maatje, de perfecte motivatie!

5. Blijf positief

Ook de Fittest Man on Earth heeft weleens een mindere dag en ook onderdelen waar hij niet goed in is. Maar hij blijft daar niet in hangen. Hij analyseert zijn workouts, bedenkt wat goed en slecht ging en maakt een plan om dat te verbeteren. Zijn zwakke punten kijkt hij recht in de ogen en hij werkt er vervolgens zo hard aan, dat het zijn betere punten worden.

mat fraser

Dit vind je vast ook interessant: Top-3 beste crosstraining schoenen

Mat Fraser gaat met crosstraining-pensioen

Dat crosstraining veel tijd, energie en aandacht vraagt is duidelijk. En al helemaal als je het op zulk hoog niveau doet als Matt Fraser. In februari 2021 heeft hij daarom aangekondigd dat hij de sport ‘ouder, wijzer, fitter en dankbaar’ gaat verlaten.

8 jaar lang heeft hij alles gegeven voor de sport. En nu is het volgens Mat tijd om aandacht te besteden aan zijn familie, vrienden, gezondheid en geluk. Wel zegt hij dat hij een volgend hoofdstuk van zijn leven induikt met dezelfde HWPO-mentaliteit (Hard Work Pays Off) én dat hij onderdeel blijft van de crosstraining-community.

Laat een Reactie achter