Pull-up bar voor aan de deur of muur 

Op zoek naar een pull-up bar voor thuis? In dit artikel krijg je inzicht in welke pull-up bars er zijn inclusief keuzehulp.

Er zijn een aantal dingen die je vooraf wilt afwegen als je een pull-up bar gaat kopen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om je bar op te hangen aan de deur, aan de muur óf aan het plafond (als die stevig genoeg is). Vooral de deur is een populaire plek om je bar aan op te hangen.

Een pull-up bar is een effectief hulpmiddel om thuis je biceps en rug mee te trainen, zeker als je sneller resultaat wilt. Hieronder lichten we 5 pull-up bars uit waarmee je direct aan de slag kunt.

Pull-up bars voor aan de deur

Door een bar in een deur te bevestigen ga je efficiënt met de ruimte om. Wel is het belangrijk dat je deurpost genoeg gewicht kan dragen. Vaak gaat dit wel goed, maar het is niet verkeerd om dit even te checken! 

Er zijn twee soorten pull-up bars voor aan de deur: 

  1. Een stang die je kunt uitschuiven en zo precies tussen de deurpost kunt klemmen.
  2. Een bar die je aan de bovenkant van de deur bevestigt.

1. SOUTHWALL pull-up bar (tussen de deurpost)

pull-up bar deur

Bekijk reviews →

De SOUTHWALL pull up bar is voorbeeld van zo’n stang die je tussen je deurpost plaatst. Het is verstelbaar naar elk gewenst formaat, waardoor deze bar tussen elke deur past.


2. DONECO pull-up bar (bovenkant van de deur)

pull-up bars deur

Bekijk reviews

De bar van DONECO hang je gemakkelijk op aan de muur boven de deur en kun je ook gemakkelijk weer weghalen. Op deze manier kun je met hetzelfde apparaat bijvoorbeeld ook push-ups doen op de grond.


Pull-up bars voor aan de muur

Zie hieronder een bar die je aan de muur kunt bevestigen. Ik vind ze zelf net wat steviger en veiliger dan pull-up bars aan de deur. Daarnaast ben ik lang waardoor pull-up bars aan de deur vaak te laag hangen om lekker te trainen. Ik heb dus gekozen voor een pull-up bar voor aan de muur.

Een nadeel van dit type bar is dat je hem na het trainen niet zo makkelijk weer op kunt bergen. Hij zit vast gemonteerd aan de muur en daar blijft die dus ook hangen.

Zie hieronder 2 goede pull-up bars voor binnen aan de muur.

3. FIXON pull-up bar (aan muur)

optrekstang

Bekijk reviews

De pull-up bar van FIXON kun je aan de muur bevestigen waardoor deze extra stevig is en tot 100 kilo kan dragen. Je kunt er ook weerstandsbanden of een bokszak aan hangen om je training mee uit te breiden.


4. Zoluko pull-up bar (aan muur)

pull-up bar muur

Bekijk reviews

Ook de Zoluko pull-up bar kun je aan de muur bevestigen. Door de verschillende handgrepen te gebruiken kun je veelzijdige oefeningen doen en jouw spiergroepen op verschillende manieren trainen.

Pull-up bar voor buiten aan de muur

Veel mensen kiezen ervoor om de pull-up bar buiten (in de tuin) op te hangen aan een stevige muur. Dit bespaart ruimte in je huis. Bovendien gaat er niets boven trainen in de buitenlucht.

Wel belangrijk dat je goed checkt of het materiaal van de bar tegen water en koude weersomstandigheden kan, zoals deze.


Pull-up bar voor aan het plafond 

Een groot voordeel van een pull-up bar aan het plafond is dat je geen deur of muur naast je hebt, zodat je alle ruimte en vrijheid hebt om de oefeningen uit te voeren. Dit kan een goede optie zijn voor als je bijvoorbeeld de kipping pull-up wilt oefenen of als je gewoon meer ruimte wilt voor je benen.

5. Sportstech pull-up bar (aan plafond)

beste pull-up bar

Bekijk reviews

Een voorbeeld van een pull-up bar met plafondconstructie is de bar van Sportstech. De kruis- en V-verstevigingen en brede contactoppervlakten zorgen voor extra stabiliteit en belastbaarheid. Je kunt er dus met een gerust hart met je volle gewicht aan hangen! (tot 300 kilo weliswaar).


Dit vind je vast ook interessant: Goedkope pull-up bars Decathlon – Vanaf €21,99

Waarom een pull-up bar kopen?

Bij crosstraining is de pull-up een oefening die je regelmatig doet als onderdeel van een WOD. Het is dé ultieme krachttest voor je bovenlichaam. Daarnaast gaat het beheersen van de pull-up tal van andere oefeningen in crosstraining makkelijker maken. Niet alleen de kracht komt goed van pas, maar ook de techniek.

Met pull-up bars (optrekstangen) kun je zowel je rug, schouders en armen als je buikspieren trainen. Je meet er mee hoe sterk je bent in verhouding tot je lichaamsgewicht. Ook wel jouw ‘relatieve kracht’ genoemd.

Alternatieven

Naast een pull-bar kun je ook kiezen voor een crosstraining rig of pull-up rack. Deze nemen wat meer ruimte in beslag (en zijn wat duurder) maar je vergroot wel je opties.

Hoe doe je een goede pull-up?

  • Pak hiervoor een horizontale stang beet met je handpalmen van je af.
  • Houd je handen breder dan je schouders, maar niet té breed.
  • Trek jezelf omhoog richting de onderkant van je borstbeen (dit is dus hoger dan richting je sleutelbeen).
  • Hiervoor is het belangrijk om je schouderbladen goed samen te brengen.
  • Je ellebogen beweeg je richting de onderkant van je borstbeen als je je optrekt.
  • Je kunt je benen gekruist houden, maar uitstrekken is het beste (als dat kan).
  • Laat je daarna rustig (en gecontroleerd!) weer zakken tot je armen gestrekt zijn.
  • Daarna herhaal je de oefening, zonder de grond tussendoor aan te raken.

Wil je beginnen met pull-up bar oefeningen? Kijk dan onderstaand filmpje met 5 gemakkelijke beginnerstips:

→ Goedkope pull-up bars Decathlon – Vanaf €21,99