Top-5 beste pull-up bars voor thuis 

Pull-up bars zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn daarom een aantal dingen die je vooraf wilt afwegen als je een pull-up bar gaat kopen.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om je pull-up bar op te hangen aan de deur, aan de muur óf aan het plafond (als die stevig genoeg is). Vooral de deur is een populaire plek om je pull-up bar aan op te hangen.

Een pull-up bar is een effectief en handig hulpmiddel om thuis mee te trainen. Hieronder lichten we 5 pull-up bars uit waarmee je direct aan de slag kunt.

Pull-up bars voor aan de deur

Door een pull-up bar in een deur te bevestigen ga je efficiënt met de ruimte om. Wel is het belangrijk dat je deurpost genoeg gewicht kan dragen. Vaak gaat dit wel goed, maar het is niet verkeerd om dit even te checken! 

Er zijn twee soorten pull-up bars voor aan de deur: 

  • Een stang die je kunt uitschuiven en zo precies tussen de deurpost kunt klemmen.
  • Een pull-up bar die je aan de bovenkant van de deur bevestigt.

1. SOUTHWALL pull-up bar

pull-up bar deur

Bekijk reviews →

De SOUTHWALL pull up bar is voorbeeld van zo’n stang die je tussen je deurpost plaatst. Het is verstelbaar naar elk gewenst formaat, waardoor deze pull-up bar tussen elke deur past.


2. DONECO pull-up bar

pull-up bars deur

Bekijk reviews

De pull-up bar van DONECO hang je gemakkelijk op aan de muur boven de deur en kun je ook gemakkelijk weer weghalen. Op deze manier kun je met hetzelfde apparaat bijvoorbeeld push-ups doen op de grond.


Pull-up bars voor (buiten) aan de muur

3. FIXON pull-up bar

optrekstang

Bekijk reviews

De pull-up bar van FIXON kun je aan de muur bevestigen waardoor deze extra stevig is en tot 100 kilo kan dragen. Je kunt er ook weerstandsbanden of een bokszak aan hangen om je training mee uit te breiden.


4. Zoluko pull-up bar

pull-up bar muur

Bekijk reviews

Ook de Zoluko pull-up bar kun je aan de muur bevestigen. Door de verschillende handgrepen te gebruiken kun je veelzijdige oefeningen doen en jouw spiergroepen op verschillende manieren trainen.


Pull-up bars voor aan het plafond 

Een groot voordeel van een pull-up bar aan het plafond is dat je geen deur of muur naast je hebt, zodat je alle ruimte en vrijheid hebt om de oefeningen uit te voeren. Dit is ideaal voor calisthenics oefeningen.

Bij calisthenics oefeningen gebruik je jouw lichaamsgewicht alleen als weerstand om spiermassa, spierkracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

Hieronder zie je een filmpje van calisthenics pull-ups:

5. Sportstech pull-up bar

beste pull-up bar

Bekijk reviews

Een voorbeeld van een pull-up bar met plafondconstructie is de bar van Sportstech. De kruis- en V-verstevigingen en brede contactoppervlakten zorgen voor extra stabiliteit en belastbaarheid. Je kunt er dus met een gerust hart met je volle gewicht aan hangen! (tot 300 kilo weliswaar).


Dit vind je vast ook interessant: Goedkope pull-up bars Decathlon – Vanaf €21,99

Waarom een pull-up bar kopen?

Bij crosstraining is de pull-up een oefening die je regelmatig doet als onderdeel van een WOD. Het is dé ultieme krachttest voor je bovenlichaam. Met pull-up bars (optrekstangen) kun je zowel je rug, schouders en armen als je buikspieren trainen. Je meet er vooral mee hoe sterk je bent in verhouding tot je lichaamsgewicht. Ook wel jouw ‘relatieve kracht’ genoemd.

Hoe doe je een goede pull-up?

  • Pak hiervoor een horizontale stang beet met je handpalmen van je af.
  • Houd je handen breder dan je schouders, maar niet té breed.
  • Trek jezelf omhoog richting de onderkant van je borstbeen (dit is dus hoger dan richting je sleutelbeen).
  • Hiervoor is het belangrijk om je schouderbladen goed samen te brengen.
  • Je ellebogen beweeg je richting de onderkant van je borstbeen als je je optrekt.
  • Je kunt je benen gekruist houden, maar uitstrekken is het beste (als dat kan).
  • Laat je daarna rustig (en gecontroleerd!) weer zakken tot je armen gestrekt zijn.
  • Daarna herhaal je de oefening.

Wil je beginnen met pull-up bar oefeningen? Kijk dan onderstaand filmpje met 5 gemakkelijke beginnerstips:

→ Goedkope pull-up bars Decathlon – Vanaf €21,99

Laat een Reactie achter