Suppen is iets wat je vrijwel altijd en overal kunt doen. Met een SUP board en water in de buurt kom je al heel ver! Maar wil jij van het suppen een optimale ervaring maken? Zorg dan dat je de juiste SUP kleding draagt. 

Wat is goede SUP kleding?

Niets is zo vervelend als lekker onderweg zijn en erachter te komen dat je uiteindelijk te bloot gekleed bent of kleding draagt waar je niet vrij in kunt bewegen.

De ideale SUP outfit is voor iedereen anders. De een vindt het heerlijk om te suppen in een zwembroek, terwijl de ander liever een wetsuit aan heeft. Echter zijn er wel richtlijnen per seizoen. In het najaar is het een stuk kouder en is warmere kleding gevraagd dan in de zomer.

Ook verschillen outfits per doel op het water. Als je bijvoorbeeld een beetje rond gaat dobberen op open water, wil je je anders kleden dan als je een tour gaat maken of gaat racen.

Dit vind je vast ook interessant: Top-13 beste SUP accessoires

SUP kleding in de lente en zomer

We beginnen met de SUP kleding voor warmere dagen. In de zomer suppen is een heel andere ervaring dan suppen in de winter. De buitentemperatuur, maar ook de temperatuur van het water verschillen dan enorm. Wij hebben een aantal ervaren suppers gevraagd hun ervaringen wat betreft kleding te delen. Je leest het hier.

Zwemkleding op hete zomerdagen

Allereerst kun je ervoor kiezen om gewone zwemkleding aan te doen. Als het echt warm is, kan het fijn zijn om een bikini of badpak (voor de dames) en een zwembroek (voor de heren) te dragen. Na een tijdje intensief peddelen is het namelijk heerlijk om te eindigen met een frisse duik. En mocht je in het water vallen, dan is dat absoluut geen probleem. 

Sportkleding in de lente

Vind je zwemkleding iets te bloot of te koud? Dan kun je ook gewone sportkleding aandoen. Denk bijvoorbeeld aan een kort sportbroekje en een sportshirt met korte mouwen. Als je hier je zwemkleding onder draagt, kun je de sportkleding altijd uitdoen als je het te warm krijgt. Krijg je het juist snel te koud? Dan is het handig als je een trainingsbroek en een sportvestje of windjack meeneemt voor onderweg. Een waterdichte SUP tas is hiervoor ideaal.

sup tas

 Bekijk reviews en prijs

Of ga voor een zomer wetsuit

Vind je het vervelend als je gewone sportkleding nat wordt, maar vind je zwemkleding te koud? Dan kun je ook gaan voor een zomer wetsuit. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. In de zomer volstaat een dikte van 2/2 of 3/2, terwijl je in de winter beter voor een dikte van 4/3 of 5/4 kan gaan. Zomer wetsuits zijn er voor zowel mannen, vrouwen als kinderen.

→ Bekijk reviews en prijzen

Tip: door de koelte van het water en de wind voel je vaak niet hoe fel de zon is. Vergeet je dus niet in te smeren van tevoren.

SUP kleding in de herfst en winter

Suppen in de herfst en winter is een heel andere ervaring dan suppen met mooi weer. Niet alleen de buitentemperatuur, maar ook het water is koud. Heel koud. Je kunt je wel voorstellen dat je in de winter dus geen bikini of zwembroek aandoet tijdens het suppen. Je wil überhaupt het liefst zo min mogelijk met het water in aanraking komen. Het beste kun je daarom waterbestendige kleding dragen. 

Wetsuit voor koud weer

Een wetsuit is onmisbaar als je in de winter wilt suppen. In de winter kun je het beste een wetsuit dragen met lange mouwen en pijpen en met een dikte van 4/3 of 5/4. Je kunt kiezen tussen een dunnere wetsuit waar je bijvoorbeeld nog wat laagjes over kunt dragen. Ga je voor een dikkere wetsuit, zorg er dan voor dat je genoeg bewegingsruimte hebt.

Naast een wetsuit, doe je er goed aan om in de winter een dik vest of warm sportjack én een extra broek over je wetsuit te dragen. Als je niet aan racen bent, krijg je het anders simpelweg te koud. Ohja, en vergeet je muts niet op het water!

SUP schoenen

Ook is het in de winter belangrijk om je voeten goed te beschermen. Ga niet op blote voeten suppen, omdat je vaak veel warmte verliest via je voeten. Er bestaan gelukkig speciale schoenen die je kunt gebruiken voor watersporten als kiten en suppen. Je voeten moeten lekker warm blijven, maar je moet ook genoeg grip houden op het SUP board. Ga voor waterschoenen met een dunne zool, zodat je genoeg ‘gevoel’ bij je SUP board houdt. 

sup kleding

 Bekijk reviews en prijzen

SUP handschoenen

Tijdens het suppen ben je veel bezig met je armen, dus je handen zullen waarschijnlijk minder snel koud worden dan je voeten. Toch kan het heel fijn zijn om speciale waterdichte handschoenen te dragen. Zo houd je wel grip op je SUP peddel, maar blijven je handen lekker warm.

sup handschoenen

→ Bekijk reviews en prijzen

Laat een Reactie achter