SUP techniek

Suppen is een relatief makkelijke watersport waar iedereen van kan genieten. Toch kan het hebben van de juiste SUP techniek ervoor zorgen dat het nóg leuker wordt. 

Met de juiste SUP techniek peddel je efficiënter waardoor je het langer volhoudt. Daarnaast ga je sneller op het water en laat je verschillende spiergroepen beter samenwerken waardoor je er een full-body workout van maakt.

Leren suppen in 5 minuten

Lees hieronder een aantal SUP-tips die je direct gaan helpen op het water.

1. De juiste setup

Het is belangrijk dat je een SUP board koopt die past bij je niveau. Als je board bijvoorbeeld te smal of te kort is, dan kun je je niet echt focussen op het verbeteren van je SUP techniek. Je bent dan vooral hard aan het werk om op je board te blijven staan. 

Op zoek naar een SUP board voor beginners? Bekijk dan: top-3 allround SUP boards 2021.

Ook als SUP accessoires zoals je peddel niet goed is afgesteld, kan dit je SUP-ervaring verpesten. Als richtlijn kun je aanhouden dat je peddel ongeveer 15 – 20 cm langer moet zijn dan jezelf.

2. Het water in

Na het vastmaken van je enkelkoord, kun je het water in. Het makkelijkst is om op je knieën te beginnen met peddelen. Zo krijg je eerst een beetje feeling met je board en het water. 

Schud een paar keer rustig heen en weer om te ervaren hoeveel stabiliteit je board biedt en peddel op je knieën het water in. Eenmaal gewend aan de nieuwe werkelijkheid? Leg dan je peddel dwars voor je op het board en gebruik je handen om rechtop te gaan staan.

Expert tip: ga je vanaf het strand het water in? Zorg dan dat je minimaal tot aan je knieën in het water staat voordat je op je board springt, anders beschadig je de vin(nen).

SUP techniek

3. De houding – SUP techniek

De houding op een SUP board is anders dan bij golfsurfen. Om te beginnen moeten je voeten naast elkaar staan in het midden van het board. Je kunt de hendel als referentiepunt gebruiken, deze is bij de meeste boards namelijk precies in het midden geplaatst. 

Zorg dat je voeten iets breder staan dan heuphoogte en verdeel je gewicht gelijkmatig. Je tenen houd je ontspannen. Als je je tenen aanspant of opkrult, heb je minder controle. Je knieën mogen licht gebogen zijn om jezelf te stabiliseren, maar zorg ten alle tijde voor een recht rug.

In tegenstelling tot op een surfboard sta je op een SUP board rechtop en kijk je naar de horizon. Als je voorover buigt, verlies je stabiliteit en heb je minder controle. Veel beginners buigen voorover en kijken naar hun voeten. Dit is een natuurlijke reflex, maar iets wat je in dit geval niet gaat helpen.

Wil je meer stabiliteit? Buig dan je knieën iets verder of spreid je voeten nog iets meer. Let er bij het verplaatsen van je voeten wel op dat beide voeten contact blijven maken met het board en dat je gewicht gelijkmatig verdeeld blijft, anders verlies je je balans. Je kunt jezelf verplaatsen met kleine sprongen of door eerst even op je knieën te gaan zitten.

Expert tip 1: span je buikspieren aan tijdens het peddelen zodat het makkelijker wordt om je evenwicht te bewaren.

Expert tip 2: wanneer je niet beweegt, kun je je peddel in het water laten hangen voor meer stabiliteit.

4. Het peddelen

SUP peddels hebben de vorm van een schep. Het lijkt misschien logisch om te peddelen met de binnenkant van de schep naar jezelf toe gericht. Het tegenovergestelde is echter waar. Het is de bedoeling dat de peddel het water ingaat met de bolle kant naar jezelf toe gericht.

Belangrijk is dat je je peddel zo recht mogelijk het water inbrengt. Zo blijf je recht peddelen. Als je schuin gaat peddelen, dan moet je veel bijsturen en dat kost een hoop extra energie.

Zorg er daarnaast voor dat je peddel met zijn volledige oppervlak in het water hapt, zo peddel je het meest efficiënt. Maak korte slagen in plaats van lange slagen. Intuïtief verwacht je wellicht dat lange slagen effectiever zijn maar dat is niet zo.

De meest voorkomende fout die beginners maken is dat ze peddelen met hun armen in plaats van hun core. Houd je armen dus gestrekt bij een slag, alleen je bovenarm mag licht buigen. De kunst is om echt vanuit je core en rug te peddelen, hier zit namelijk meer kracht dan in je armen.

Expert tip 1: plaats de hand van je onderarm nagenoeg in het midden van de peddel zodat het makkelijker wordt om je arm recht te houden.

Expert tip 2: leer de techniek eerst op een meer met weinig wind en op stil water. Wanneer je de basistechniek beheerst, kun je gaan peddelen op zee. De golven en stromingen op zee maken het een stuk lastiger om te leren suppen.

Bekijk de onderstaande video voor nog meer instructies:

Bekijk ook: wat is SUP yoga?

Laat een Reactie achter