Wat is SUP yoga?

SUP yoga is het beoefenen van yoga op een Stand Up Paddle (SUP) board. De sport omvat hatha en vinyasa yoga-poses en wordt meestal gedaan op een meer, rivier of op zee.

De afgelopen jaren is de sport in populariteit toegenomen. Op diverse plekken in Nederland zijn er yoga-leraren die lessen aanbieden op het water. Je kunt daarnaast ook gewoon zelf of met vrienden het water op, je hoeft niet persé een les te volgen.

Vooral yogi’s en mensen die al regelmatig suppen kiezen steeds vaker voor SUP yoga. Bij deze vorm van yoga is iets meer kracht, balans en focus vereist. Door de extra uitdaging vraagt het al je aandacht en kom je meer in het moment. Ideaal dus als je jouw yoga-technieken wilt verbeteren.

Is SUP yoga moeilijk?

In principe niet. Zelfs als je nog nooit yoga hebt gedaan, kun je prima meedoen. De oefeningen kun je gewoon aanpassen aan jouw niveau. Het enige wat je wel moet kunnen is suppen en zwemmen.

Heb je nog nooit gesupt? Dan raden wij aan om hier eerst kennis mee te maken. Anders ben jij tijdens een les meer bezig met leren suppen dan het beoefenen van yoga.

Verschil met yoga op het land

Yoga op het water voelt anders dan yoga op het land. Om te beginnen lig je nooit volledig stil. Je beweegt continu met de wind en stroming mee. Je zult hierdoor net wat harder moet werken (meer kleine spieren moeten aanspreken) om je board stabiel te houden bij het vasthouden of wisselen tussen poses.

Wat het uniek maakt is dat je yoga beoefend buiten in de natuur op stil water. Je ademt frisse lucht in bij iedere pose wat je nog meer zuurstof geeft. Door het geluid en gevoel van water kom je daarnaast nóg meer tot jezelf. Al met al is het een hele kalmerende ervaring.

SUP board voor yoga

SUP boards voor yoga geven meer grip en stabiliteit. Het zijn vaak opblaasbare SUP boards, deze voelen net iets zachter aan dan hardboards. Daarnaast zijn ze breder, hebben ze meer volume en zijn ze voorzien van een langere dekmat. 

Ben je op zoek naar een SUP yoga board met de juiste accessoires? Bekijk dan ook: top-3 allround SUP boards.

1. Aqua Marina Vapor SUP – Opblaasbaar

beste sup board

→ Bekijk reviews en prijs

Expert tips

Als je op eigen houtje SUP yoga wilt ontdekken, dan gaan de onderstaande tips je helpen:

  • Beweeg langzaam. Als je bekend bent met yoga, maar het nog nooit op een SUP board hebt geprobeerd, beweeg dan wat langzamer dan je gewend bent.
  • Zoek een beschutte plek. Veel wind en grote golven kunnen SUP yoga erg moeilijk maken. Ook vinden mensen op het strand of voorbijgangers het vaak nodig om wat te roepen en dit leidt af. Zorg dus dat je weggaat van de drukte.
  • Houd een brede houding aan. Sommige yogahoudingen vragen normaliter om een smalle lichaamshouding, maar bij SUP yoga is het handig om een ​​bredere houding aan te nemen voor meer stabiliteit (ongeveer op heupbreedte).
  • Omarm het onverwachte. Yoga op het water is minder gecontroleerd dan op het land. Je board kan heen en weer drijven, een plotselinge golf kan je uit balans brengen en je kunt erin vallen. Probeer daar OK mee te zijn en erken dat je, net als in het leven, geen volledige controle kunt hebben over alles wat er zal gebeuren.

Wil je een indruk krijgen van wat je te wachten staat? Bekijk dan de onderstaande video ter inspiratie:

Bekijk ook: Top-13 beste SUP accessoires

SUP yoga retreat

Suppen heeft ons overgenomen. Het is één van de snelst groeiende sporten ter wereld en sinds COVID-19 misschien wel de grootste watersport van Nederland. Tja, we zijn een sportief volk en hebben nou eenmaal veel water in ons kikkerlandje.

In Nederland worden inmiddels ook diverse retreats georganiseerd in combinatie met yoga. Wil je een overzicht van retreats in Nederland én het buitenland? Bekijk dan: alle SUP yoga retreats.

Laat een Reactie achter