Op de CrossFit Games® 2020 op The Ranch in California (de plek waar de allereerste Games werden gehouden) bewees de Australische Tia-Clair Toomey dat ze niet alleen de fitste vrouw van de wereld is, maar ook de fitste vrouw óóit. Een ongekende prestatie.

Hoe Tia-Clair Toomey is begonnen met crosstraining

Crosstraining atleet Tia-Clair Toomey groeide op in Queensland en had een actieve jeugd waarin sport centraal stond. Zelf deed ze veel aan atletiek en was ze erg sportief. Van crosstraining had ze nog nooit gehoord. Tot haar toenmalige vriend (nu haar man en coach) haar overhaalde om een keer mee te doen met een crosstraining-sessie. Ze was toen negentien jaar oud.

Een leuk feitje is dat Toomey dit in het begin helemaal niet zag zitten. Ze voelde geen klik met de coach die de trainingen gaf en was in eerste instantie niet van plan om er vaker heen te gaan. Toch is ze doorgegaan met crosstraining en na een maand was ze hooked.

#1 op de CrossFit Games®

De eerste CrossFit Games® waar ze aan meedeed was in 2015, toen ze als tweede eindigde. De eerste jaren werden de CrossFit Games® gehouden op The Ranch in Californië, later vond het event plaats in Madison, Wisconsin. Deze wedstrijd bestaat uit 4 tot 5 dagen waarin deelnemers verschillende crosstraining-onderdelen moeten afwerken. Dit varieert van fietsen en zwemmen tot gymnastiek en gewichtheffen.

In 2017, 2018, 2019 én 2020 eindigde Toomey als eerste en werd zo de eerste vrouw ooit die vier opeenvolgende titels won. Een uitzonderlijke prestatie, wat uiteraard niet gepaard gaat zonder opofferingen (al zou Toomey dat zelf misschien niet zo zeggen).

Als Tia-Clair Toomey traint voor de CrossFit Games®, is ze zo’n 10 (!) uur per dag aan het trainen. Pas kort voor aanvang van de Games wordt bekendgemaakt welke onderdelen aan bod zullen komen. Alleen door zoveel uur te trainen per dag kan ze zich optimaal voorbereiden.

Maar ook als Toomey zich niet voorbereid op de CrossFit Games® traint ze dagelijks zo’n 5 à 6 uur. Dat noemt ze zelf “a nice comfortable day”. 😅

Lees ook: Wat is crosstraining? – De grote crosstraining Beginner’s Guide

5 redenen voor Toomey’s succes

Hoe kan het dat deze vrouw zo succesvol is en zulke ongekende prestaties levert? Volgens Toomey zelf zijn er vijf belangrijke punten die hebben geleid tot haar succes.

1. Leg jezelf geen beperkingen op

Zelf legt Toomey zich geen beperkingen op. Zo wilde ze al sinds ze heel klein is meedoen aan de Olympische Spelen, zonder dat ze wist voor welk onderdeel. Alle mogelijkheden stonden voor haar open. In 2016 was het haar dan uiteindelijk gelukt om mee te doen aan de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro. Hier won ze een gouden medaille in de vrouwen 58 kg (128 lb), wat haar Olympisch kampioen van Australië maakte!

2. Focus je op het verbeteren van je zwakke punten

Zo’n 20% van crosstraining is fysiek, maar zeker 80% heeft te maken met je mindset. Tot waar ben je toe in staat? Hoe groot is je uithoudingsvermogen? Hoe kun je omgaan met pijn? Zo was Tia-Clair Toomey aanvankelijk erg slecht in gewichtheffen. Maar juist daardoor ging ze zich hier extra op focussen en werd het haar drijfveer om hier steeds beter in te worden.

3. Leer omgaan met pijn en omarm het

Als je ergens beter in wilt worden, dan kan dat fysiek echt pijn doen. Je spieren gaan branden en het voelt bijna onmogelijk om dan nog door te gaan. Ook Toomey ervaart dit nog dagelijks. Maar op zo’n moment besluit ze niet te stoppen, maar vraagt ze aan zichzelf: hoe graag wil ik dit? Ze omarmt de pijn en probeert constant beter te worden.

Dit vind je vast ook interessant: Top-3 beste crosstraining schoenen

4. Vreet jezelf niet op

Met andere woorden: wees niet al te streng voor je. Ook Toomey heeft dagen waarop ze het niet ‘voelt’ en niet in de stemming is om te trainen. Omdat dit haar carrière is heeft ze niet echt een keuze en gaat ze toch. Op zo’n dag haalt ze dan misschien niet het intensiteitsdoel dat ze zichzelf heeft gesteld, maar ze kan wel ’s avonds in bed liggen met een voldaan gevoel. Ze heeft haar best weer gedaan.

5. Kies zelf hoe je je leven leidt

Toomey heeft vaak genoeg te horen gekregen dat ze iets niet kon tillen of doen. Deze momenten waren juist triggers voor haar waarop ze dacht: Ik ga jou bewijzen dat ik het wél kan. Dit motiveerde haar extra om juist aan mensen te laten zien dat ze haar doelen kon behalen en ze haar eigen leven leidde.

Tia-Clair Toomey heeft ook een eigen YouTube-kanaal waarop ze vlogt over haar leven. In bovenstaande video laat ze zien wat ze allemaal eet op een dag! 

Meer lezen? Ze heeft ook een eigen boek geschreven over haar reis.

Laat een Reactie achter