Je lichaam heeft vitamine D nodig voor veel vitale processen. Denk aan het versterken van je botten, tanden, spieren en je weerstand. Maar waar zit vitamine D in? Dit artikel geeft uitleg.

Wat is vitamine D en waar is het goed voor?

Vitamine D is een voedingsstof die je lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Het is een vetoplosbare vitamine die voornamelijk de opname van calcium bevordert, wat een van de belangrijkste bouwstenen is voor sterke botten.

Ook voor andere functies heeft je lichaam vitamine D nodig. Zo hebben je spieren het nodig om te bewegen en je zenuwen voor de verbinding tussen je hersenen en je lichaam.

Tevens draagt het bij aan het versterken van je immuunsysteem. Met vitamine D worden binnendringende bacteriën en virussen bestreden.

Nieuwe onderzoeken suggereren dat vitamine D ziekten helpt voorkomen als depressie, kanker en diabetes. De relatie tussen vitamine D en deze aandoeningen wordt echter nog onvoldoende begrepen.

Verschil vitamine D en D3

Er zijn twee soorten vitamine D te onderscheiden, namelijk D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). D2 wordt aangetroffen in plantaardig voedsel zoals paddenstoelen en D3 is alleen verkrijgbaar in dierlijk voedsel. D3 is het type vitamine D dat je lichaam zelf aanmaakt als het wordt blootgesteld aan UV-licht.

De meeste onderzoeken suggereren dat D2 minder goed door het lichaam wordt opgenomen dan D3. Echter is het vooral D2 dat we terugzien in producten in de supermarkt, mede doordat dit goedkoper is om te produceren.

13% van wereldbevolking heeft tekort

Een vitamine D tekort wordt wereldwijd als groot probleem gezien voor de volksgezondheid. Geschat wordt dat 13% van de wereldbevolking een vitamine D tekort heeft, waarvan een groot deel in de westerse wereld.

Zonlicht is beste manier

De beste manier om vitamine D binnen te krijgen is via zonlicht. Wanneer zonnestralen jouw huid raken wordt er endogeen geproduceerd en dat veroorzaakt vitamine D-synthese.

Voor de meeste Nederlanders is het lastig om via zonlicht genoeg vitamine D binnen te krijgen. Zeker in de wintermaanden (weinig zon) of op oudere leeftijd. Naarmate je ouder wordt maakt je huid namelijk minder vitamine D aan. 

Heb je een donkere huid? Dan maakt je huid ook minder vitamine D aan in vergelijking tot iemand met een witte huid.

Gezondheidsinstanties geven aan dat twee keer per dag 15 tot 30 minuten zonlicht op het gezicht, armen, benen of rug genoeg is om vitamine D-synthese in de huid te bevorderen. 

Het is belangrijk dat je de zonnestralen tussen 10:00 en 15:00 uur pakt, dan zijn de zonnestralen het sterkst. 

Haal je dit niet? Dan is een supplement aan te raden.

Vitamine D voeding

Hoewel zonlicht de meest effectieve manier is om vitamine D binnen te krijgen, kun je vitamine D ook binnenkrijgen via voeding. Met name vette vis is rijk aan vitamine D.

Hier zit vitamine D in:

  • Vette vis (zoals zalm of makreel)
  • Paddenstoelen
  • Rundvlees
  • Kaas
  • Eieren

Daarnaast wordt vitamine D vaak toegevoegd aan granen en zuivelproducten (of plantaardige alternatieven) in de supermarkt. 

Vitamine D in noten?

Wij krijgen regelmatig de vraag of je vitamine D ook in noten terugvindt. Dit is niet het geval. Voor een boost in vitamine D kun je beter een vette vis eten of wat zonnestralen meepikken. Begrijp me niet verkeerd, noten kunnen rijk zijn aan vitamines, alleen niet vitamine D.

Vitamine D supplementen

Ongeveer 40% van de Nederlanders heeft een vitamine D tekort. Het is gewoon uitdagend in de levensstijl van veel Nederlanders om genoeg zonlicht te krijgen. Niet alleen vanwege ons klimaat, maar ook omdat we veel binnen zitten.

Niet zo gek dus dat de meeste Nederlanders met een vitamine D tekort inmiddels supplementen nemen om het lichaam optimaal te laten functioneren. Zo ben je er zeker van dat je de juiste hoeveelheid vitamine D binnenkrijgt.

Wel belangrijk is om voor kwalitatief product te kiezen. Veel supplementen worden getest en beoordeeld door onafhankelijke partijen. Degene die daar goed uitkomen, kun je vertrouwen. 

Beste vitamine D3 supplement

Wij hebben alvast wat onderzoek voor je gedaan. Met het onderstaande D3 supplement zit je sowieso goed. De producten van Solgar zijn over het algemeen van goede kwaliteit, zo ook deze. Het supplement is tevens geschikt voor vegetariërs.

Solgar Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

waar zit vitamine d in

→ Bekijk reviews en prijs

Heb je antwoord gekregen op: waar zit vitamine D in? Wij hopen van wel. Zo niet, stel dan vooral je vraag door een comment te plaatsen hieronder. Op jouw gezondheid!

Laat een Reactie achter