Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen op het water: suppers. Maar wat is suppen eigenlijk? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over deze populaire watersport.

Wat is suppen?

Suppen, of eigenlijk Stand Up Paddling, is een peddelsport waarbij je staat op een SUP board op het water en jezelf voortbeweegt met een peddel.

Zoals de naam al zegt is het de bedoeling dat je blijft staan. Door de lange SUP peddel kun je jezelf gemakkelijk voortbewegen op het water.

Nederland is een perfect SUP-land, met al haar sloten, grachten, kanalen, rivieren, meren en natuurlijk de kust. Niet zo gek dus dat de sport in Nederland hard groeit. Internationaal is suppen zelfs de snelst groeiende watersport!

De oorsprong van Stand Up Paddling

Stand Up Paddling is niet iets van de laatste jaren. Zo wordt gezegd dat suppen al in de jaren ’50 werd gedaan op Hawaii, waar surfinstructeurs en beach boys toeristen fotografeerden, staand op surfplanken en met een peddel in de hand. 

Er is zelfs een oud filmpje uit 1939 waarin surflegende Duke Kahanamoku staand op zijn board te zien is terwijl hij een lange peddel vasthoudt. Dit board werd toen een Australian surf ski genoemd.

Maar de kans is groot dat er ook voor die tijd op een of andere manier werd gesupt. Het water gebruiken met een board en een peddel is namelijk iets wat al duizenden jaren wordt gedaan.

Hoe dan ook, aan het begin van de 21e eeuw heeft suppen een opmars gemaakt. Stand Up Paddling was in 2013 één van de populairste buitensporten in de Verenigde Staten.

Dít zijn de voordelen van suppen

Stand Up Paddling als sport heeft veel voordelen. Ontdek hier de top-5 redenen waarom er zoveel wordt gesupt in Nederland.

 1. Iedereen kan leren suppen. Als je ook maar een beetje door je benen kunt buigen, kun je leren suppen. Er komt geen moeilijke techniek aan te pas en er zijn ook weinig belangrijke regels waar je je aan moet houden. Dit maakt deze sport ook zo leuk, omdat het voor iedereen toegankelijk is.
 2. Je kunt het overal doen. Het enige wat je nodig hebt is water! Of dat nu de zee is, het slootje voor je huis of een afgesloten meer. Als je water in de buurt hebt, kun je suppen. 
 3. Je kunt het altijd doen. Mits er geen ijs op het water ligt en het niet stormt. Bij veel andere watersporten ben je vaak afhankelijk van het weer. Zo kun je alleen goed kiten bij een bepaalde windsnelheid. Wat voor weer het ook is, je vindt altijd wel water bij jou in de buurt waar je op kunt suppen. 
 4. Je hebt er niet veel voor nodig. Wat heb je ervoor nodig om te suppen? Water, een SUP board, een SUP peddel en jezelf. Meer niet. Als je een opblaasbare SUP koopt, kun je deze zelfs meenemen in een grote rugzak. Handig voor als je bijvoorbeeld op reis gaat en daar wilt gaan suppen (het Caribisch gebied lijkt ons bijvoorbeeld wel wat😎).
 5. Het is een full body workout. Suppen is echt een workout voor je hele lichaam. Je moet zowel in balans blijven op je board als snelheid maken met je peddel. Hiermee train je onder andere jouw beenspieren, armspieren, buikspieren en core spieren, de basis van je lijf. Het ziet er misschien relaxed uit, maar je bent best wel even sportief bezig tijdens een SUP workout. 
suppen
Stand Up Paddling

Veelgestelde vragen van beginners

Omdat de sport zo nieuw is, roept het veel vragen op. Lees hieronder antwoorden op de meest gestelde vragen van mensen die nog nooit hebben gesupt.

 • Is suppen moeilijk?
  Nee, suppen is niet moeilijk. Iedereen kan leren suppen, jong en oud. Wel kan het in het begin even wennen zijn, vooral om te blijven staan op het board. Veel beginners beginnen daarom op hun knieën en gaan pas op hun SUP board staan als ze gewend zijn aan het deinen van het water en als ze goed hun evenwicht kunnen behouden. De een zal het suppen wat sneller oppakken dan de ander. 
 • Is suppen zwaar?
  Het is zo zwaar als je het zelf maakt. Als je rustig peddelt en een beetje op open water wilt ronddobberen, dan is het niet zwaar. Ga je golven pakken op zee of touren? Dan kan het zomaar een zware fysieke inspanning worden. Je zult echter merken, net als bij iedere andere sport, dat het je makkelijker afgaat naarmate je het vaker doet.

Leren suppen? Deze 10 tips helpen je op weg

Wil je leren suppen? Deze 10 tips gaan je op weg helpen op het water. Goed om ze even door te nemen als het je eerste keer suppen is, maar ook als de eerste keer suppen is tegengevallen omdat je niet goed voorbereid was.

Tip 1: Neem de juiste spullen mee

‘Een goede voorbereiding is het halve werk.’ Misschien een beetje cliché, maar daarom niet minder waar. Je hebt niet veel nodig om te suppen, maar niets is zo vervelend als er op het water pas achter komen dat je tóch wel een vest mee had moeten nemen.

Denk dus goed na over wat je allemaal meeneemt en wat je aandoet. Je kan bijvoorbeeld een (waterdicht) tasje meenemen op je SUP board, waar zonnebrand in kan, slippers of een flesje water.

Bekijk ook: 13x SUP accessoires

Tip 2: Stel je peddel goed af

De meeste mensen die net beginnen met suppen gebruiken hun peddel verkeerd. Allereerst is het belangrijk om je peddel goed af te stellen op je lichaamslengte. De peddel moet even lang zijn als een gespreide hand boven je hoofd. Bekijk voor het afstellen van je peddel het filmpje hieronder:

Tip 3: Gebruik je safety leash

Op je board zit een safety leash, een koord dat je aan je enkel kunt vastmaken zodat je jouw board niet kunt verliezen. Als je dan in het water valt kan het board niet van je wegdrijven bij veel wind. Gebruik deze!

Tip 4: Start op je knieën in het water

Niet alleen voor beginners, maar voor iedereen die zijn of haar SUP-workout begint is het fijn om eerst op de knieën te beginnen. Zo kun je rustig vanaf de kant starten zonder dat je direct je balans verliest. Als je voelt dat je genoeg balans hebt, ga je in het midden van je board staan met je benen iets uit elkaar en probeer je te gaan staan. Oefening baart kunst! 

Tip 5: Pas op voor de vin na het suppen

Eindig ook weer op je knieën, zodat je jouw SUP board weer veilig aan wal kunt brengen. Let hiervoor goed op de vin die aan de onderkant zit en zorg ervoor dat je board hier niet op steunt. Haal je board daarom met de hendel uit het water en zet deze op z’n kant of ondersteboven voordat je hem leeg laat lopen. 

Ga je voor de eerste keer suppen? Bekijk dan zeker even dit filmpje.

Tip 6: Strek je armen tijdens het peddelen

Tijdens het suppen komt de kracht niet zo zeer uit je armen, maar meer vanuit je core. Houd je armen daarom zo veel mogelijk recht en draai vooral met je bovenlichaam. Zo word je minder snel moe en kun je tegelijkertijd de meeste kracht gebruiken. 

Tip 7: Gebruik je volledige peddelblad bij een slag

Probeer niet het water te aaien, maar gebruik je volledige peddelblad als je effectieve slagen wilt maken. Daarnaast is het belangrijk dat je de SUP peddel met de juiste kant in het water steekt. Een peddel heeft altijd een knik waardoor er een bolle en een holle kant ontstaat. De knik moet van je afgericht zijn (dus de bolle kant naar je toe).

Tip 8: Steek je peddel recht in het water 

Probeer je peddel recht in het water te steken. Als je dit niet doet ga je namelijk zigzaggen en dat is niet zo efficiënt. Zorg er dus voor dat je beide handen boven elkaar geplaatst zijn als je gaat peddelen, dan gaat je peddel loodrecht het water in.

Tip 9: Ga in het midden van je board staan

Iedereen die weleens gaat suppen heeft het óf bij zichzelf ervaren, óf bij een ander gezien: achterover kukelen omdat je te ver achterop je board staat. Voor de meeste stabiliteit ga je in het midden van je board staan, op de plek van de draaggreep. Dit wordt ook wel de sweet spot genoemd. 

Tip 10: Blijf voor je kijken tijdens het suppen

Je bent misschien geneigd om tijdens het suppen naar je voeten te kijken, maar als je rechtop wilt blijven staan moet je vooruitkijken. Houd je blik gericht op de horizon, dan is het makkelijker om je balans te houden.  

Lees ookSUP techniek voor beginners – Leer suppen in 5 minuten (expert tips)

Suppen op zee brengt andere dynamiek

Suppen kun je overal doen, maar wordt vooral gedaan op binnenwateren. Denk bijvoorbeeld aan grachten, slootjes en meren. Kalm water. Maar dit betekent niet dat je niet kunt suppen op zee! De golven en wind zorgen voor een extra uitdaging, maar maken paddlesurfen op zee óók ontzettend gaaf. 

Het is fijn om eerst de basis van het suppen onder de knie te krijgen op rustigere wateren of een rustige zee. Daarna kun je het ook proberen als de zee wat ruiger is.

Blijf daarnaast dicht bij de kust en trek voor de veiligheid een reddingsvest aan. O, en ook handig: houd je peddel vast! Je zult niet de eerste zijn die zijn peddel kwijtraakt op zee.

suppen beginner
Stand Up Paddling

Must-have accessoires als je gaat suppen

Als je kennis gaat maken met suppen, dan mogen de onderstaande accessoires niet ontbreken in jouw SUP-set. Ondanks dat er veel meer accessoires zijn voor paddlesurfen, kan je niet zonder een board en een peddel.

SUP board

De basis van suppen is natuurlijk een goed Stand Up Paddle board. En hier valt nogal wat te kiezen. Belangrijk is dat je bedenkt wat je wilt doen op het water. Suppen, natuurlijk. Maar wil je vooral snelheid maken, met meerdere mensen (of je hond) op het board kunnen, op zee suppen, aan SUP yoga doen…? Het doel van jouw SUP-workout bepaalt welk SUP board hier het beste bij past.

Dit vind je vast ook interessant: Top-3 beste allround SUP boards

Hard of opblaasbare SUP?

 • Hard SUP board: hardboards zijn zeer stevig, maar toch licht van gewicht. Je hebt ze van glasvezel (carbon), koolstofvezel of plastic. Een glasvezel-board is lichtgewicht maar duurder, een plastic board is goedkoop maar zwaarder. Hoe zwaarder een board is, hoe moeilijker het bewegen gaat op het water. Daarnaast moet je natuurlijk wel opbergruimte hebben voor zo’n plank. 
 • Opblaasbaar SUP board: een opblaasbaar SUP board is lichtgewicht en kun je erg makkelijk opbergen en vervoeren. Ideaal dus als je graag op andere plekken wilt suppen. Wel moet je even wat spierballen hebben om je eigen SUP board op te pompen! (óf gebruik een elektrische pomp voor als je geen spierballen hebt 😉).

Ronde neus of puntige neus?

 • Ronde neus: een board met een ronde neus (planerende romp) is platter en breder dan een board met een puntige neus. Hierdoor is deze stabieler en geschikt voor bijvoorbeeld SUP yoga. 
 • Puntige neus: met een puntige neus kun je makkelijker door het water glijden en hiervoor veel kilometers en snelheid maken.
sup board types
Stand Up Paddling

SUP peddel

Ook SUP peddels heb je in verschillende vormen en maten. Je kunt kiezen tussen peddels uit meerdere delen en uitschuifbare peddels, maar ook peddels van aluminium of carbon. Aluminium peddels zijn vaak geschikt voor de beginnende supper en carbon-peddels voor de gevorderde supper (deze zijn duurder).

SUP kleding voor tijdens het suppen

Om goed te kunnen suppen heb je niet echt speciale SUP kleding nodig. Kleed je vooral naar het weer en het doel dat je hebt op het water. Wel is het fijn om een sportieve outfit aan te trekken.

SUP kleding voor dames

SUP kleding voor dames kan in de zomer bijvoorbeeld een sportbroekje en sportshirt met daaronder een bikini zijn. Ook kun je een zomerwetsuit aandoen. In de winter kun je ook suppen, maar dan is het natuurlijk een stuk kouder. Draag in de winter bijvoorbeeld een dik wetsuit inclusief muts, schoenen én handschoenen.

SUP kleding voor heren

Ook voor heren is er geen speciale SUP kleding nodig. Als het lekker weer is, kun je natuurlijk prima alleen met een zwembroek het water op. Suppen is en blijft een watersport en daar hoort zwemkleding bij. Er is altijd een kans dat je in het water valt en nat wordt. Echter, weet ik uit ervaring, is een verkoelende duik best lekker nadat je intensief hebt gepeddeld.

SUP schoenen voor als het koud is

Suppen kan gewoon op blote voeten. Wel is het handig om dan slippers mee te nemen, zodat je daar op de kant op kunt lopen. Daarnaast kan het fijn zijn om waterschoenen te dragen, vooral als de buitentemperatuur terugloopt (in de herfst en winter). Ga voor waterschoenen met een dunne zool, zodat je genoeg ‘gevoel’ bij je SUP-board houdt. 

Nieuwe varianten van Stand Up Paddle

Inmiddels zijn er ook andere varianten van suppen ontstaan. Zo kun je in Nederland ook yoga doen op een SUP board, fietsen op een SUP board en mooie tochten maken met je hond.

SUP yoga is een nieuwe trend

Is suppen alleen niet uitdagend genoeg voor je? Probeer dan eens SUP yoga! Dit is een mooie combinatie van suppen en yoga. Je doet verschillende yoga oefeningen terwijl je op het water drijft. Je bent dus niet alleen bezig met yoga oefeningen, maar moet ook je balans houden. Hierdoor spreek je nét weer even andere spieren aan dan als je yoga op vaste grond doet.

Bekijk ookWat is SUP yoga? – Alles over yoga op het water (+ SUP board)

Fiets suppen als groepsuitje

Wil je wel gaan suppen op het water, maar je niet zo hoeven inspannen? Er bestaat ook fiets suppen! En dit is precies wat je denkt dat het is: suppen + fietsen. Je bent dan letterlijk aan het fietsen, maar dan op het water. Je zit heel erg stabiel en zult niet zomaar van je fiets afvallen. Het is dus vooral erg relaxed. Fiets suppen is pas nieuw in Nederland en zie je nog niet veel mensen doen. Het wordt dan ook vooral gedaan als groepsactiviteit.

Suppen met je hond

Iets wat je wél meer mensen ziet doen is suppen met hond. Hoe leuk is dat!? Het lijkt misschien makkelijk, maar in de praktijk is suppen met hond toch wel een dingetje. Het moet vooral een leuke ervaring zijn, voor hond en baasje. Als je hieraan wilt beginnen, zijn er wel een aantal dingen belangrijk:

 • Je hond moet kunnen zwemmen én gewend zijn aan water. Natuurlijk kun je een hondenzwemvest bij je hond aandoen, maar het is geen pretje voor je hond als hij niet van water houdt. 
 • Kies een SUP board die groot genoeg is en niet te glad. Hardboards zijn vaak gladder dan opblaasbare boards, waardoor je hond eerder uit kan glijden. Als je een grote hond mee wilt nemen, heb je een SUP board nodig die zeker 3 meter lang is.
 • Laat je hond wennen aan het board. Net als alle andere commando’s die je hond heeft geleerd, kun je het suppen ook aanleren. Dat wil zeggen: aanleren dat je hond op het board gaat zitten en hier ook stil op blijft. Je kunt dit bijvoorbeeld eerst in de tuin oefenen. Pas als je hond hieraan gewend is, kun je dit op het water proberen. 
suppen met hond
Bron foto – isupworld.com

Dagje suppen in Nederland

Wil jij een lekker dagje suppen in Nederland? Er zijn genoeg plekken waar je dit kunt doen. Wat dacht je van suppen door de grachten van Amsterdam? Suppen in Bloemendaal aan Zee? Of in een natuurgebied in Friesland? Bekijk hier een aantal mooie SUP-routes. Je kunt natuurlijk altijd je eigen route uitstippelen!

Laat een Reactie achter