Op deze pagina krijg je inzicht in onze missie, hoe CrossAthletes is ontstaan, ons huidige team en onze werkwijze.

Missie

Onze missie is om het Nederlandse zitprobleem op te lossen en sportprestaties te verbeteren door middel van gevarieerd trainen en bewegen. Kantoorbanen, computers en streamingdiensten als Netflix hebben ervoor gezorgd dat we meer zitten dan ooit. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders van 4 jaar of ouder 9,1 uur per dag zaten in 2021 (bron: sportenbewegenincijfers.nl). En de voorspelling is dat dit stabiel blijft tot 2030.

De wetenschap over de gevolgen van zitten

Onderzoek van TNO wijst uit dat zitten het risico vergroot op type 2 diabetes en hart- en vaatziektes. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat zitten zorgt voor depressie en andere problemen met je mentale gezondheid (bron: tno.nl). Daarnaast zien wij dat je spieren zwakker worden door lang zitten, wat ervoor zorgt dat ze minder ondersteuning kunnen bieden en de kans op fysieke klachten groter wordt. Daarbij wordt je postuur er ook niet mooier van en ervaar je minder energie op een dag.

Hoe het is begonnen in 2018

Het platform is ontstaan doordat Joris Sjamaar merkte, tijdens zijn kantoorbanen bij Coolblue en RTL Nederland, dat zijn postuur veranderde en zijn sportprestaties minder werden. En daar baalde hij van want sport (voetbal, tennis en hardlopen) heeft altijd centraal gestaan in zijn leven. Ook voelde hij zich mentaal minder vrij en daalde zijn zelfvertrouwen. Toen hij zich ging verdiepen in het zitprobleem, vond hij eigenlijk maar één effectieve oplossing, namelijk: meer functioneel bewegen!

In crosstraining, ook wel functional fitness, vond Joris een effectieve manier om zijn zitprobleem aan te pakken. Je werkt namelijk aan alle componenten van ‘fitness’. Denk aan het verbeteren van je conditie, maar vooral het opbouwen van functionele kracht en mobiliteit. Het idee is dat je je fysiek allround ontwikkelt, wat vraagt om gevarieerd trainen, gezonde gewoontes en het aanpakken van je zwakke plekken. De methodiek inspireerde Joris om slimmer te trainen en te bewegen, ook tijdens kantooruren. En als hij dan toch een aantal uur moest zitten, dan houden zijn spieren hem inmiddels zonder moeite in de juiste zithouding.

Joris deed in 2017 mee aan de 1/2 marathon van Egmond, die hij liep in 1u46min, en de 1/2 marathon van Zandvoort. In 2018 deed hij ook mee aan een kwart triathlon en in 2019 aan de CrossFit Open. Joris: “Niet alleen waren mijn sportprestaties beter dan ooit, maar nog belangrijker, ik had nog nooit zoveel bevrediging uit sport gehaald”. Na een verdere verdieping in strength & conditioning (via NSCA) en een fitness opleiding bij de Aalo, besloot Joris andere mensen te gaan helpen met een online platform: CrossAthletes.

Het team

Joris is nog steeds de drijvende kracht achter het platform maar doet het inmiddels niet meer alleen. Hij wordt geholpen door crossfitters, triathleten, fysiotherapeuten, zwemmers, wielrenners, bootcamp trainers, webdevelopers, bloggers en andere specialisten. Op ons multisport-platform vind je wetenschappelijk onderbouwde informatie omtrent strength & conditioning, het meten van je fitheid en ontdek je nieuwe individuele sporten. Daarnaast helpen wij je klaarstomen voor een crosstraining- of triathlon wedstrijd en reviewen wij sportartikelen.

joris sjamaar
– Obsessie voor duursport en fitness
– Gecertificeerd strength & conditioning coach
– Post-HBO life coaching
– MSc marketing management

Joris: “Wij brengen je meer avontuur, diepgang en plezier in sport, een sterk lichaam én een leven vol met zelfvertrouwen en veerkracht.”

Onderzoeksmethode productcategorie reviews

(1)Om te beginnen hebben wij een verdieping gedaan in de productcategorie om te begrijpen wat voor gebruikers de belangrijkste kenmerken zijn van het product. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt tussen essentiële- en minder essentiële kenmerken.
(2)De meest verkochte producten van topmerken en nieuwkomers hebben wij vervolgens naast elkaar gezet in een tabel en beoordeeld op de belangrijkste kenmerken voor consumenten. Hierbij hebben we objectief gekeken naar de specificaties van het product en de beloften die het merk doet. Als het bijdraagt aan het onderzoek, testen we sommige producten ook fysiek om een nog beter beeld te krijgen.
(3)Vervolgens hebben wij reviews geanalyseerd van consumenten in Nederland en andere landen in Europa. Deze reviews zijn zwaar meegewogen in de tabel bij stap 2. Dit betekent dat producten die nog weinig of geen reviews hebben, vaak laag scoren en ons toplijstje niet halen.
(4)Tot slot hebben wij ook nog een subjectief oordeel en cijfer gegeven op basis van het onderzoek dat we hebben gedaan. Wij willen op dit platform alleen producten uitlichten waar wij achter staan en waarvan we zeker weten dat sporters hierbij gebaat zijn.
Onafhankelijk advies
Wij willen ten alle tijde onafhankelijk advies geven en sporters oprecht helpen. Wanneer er een product in het lijstje bij staat dat bij Bol.com of een andere partner van ons beschikbaar is, dan zullen wij linken naar onze partner. Pas wanneer jij via ons koopt bij een van onze partners, ontvangen wij een klein percentage. Echter is het niet ons doel om onze partners en hun producten te promoten. Ons doel is om eerlijk en objectief te adviseren over de productcategorie. Daarom zie je ook vaak producten terug in onze lijstjes die niet naar partners van ons linken en waar we dus niets aan verdienen.