Beste sporthorloge review 2023

Het beste sporthorloges van 2023 zijn de Garmin Fenix 7 PRO en de Garmin Forerunner 245. Wij hebben de grote sporthorloge merken, zoals Garmin en Polar, gereviewd en beoordeeld aan de hand van verschillende criteria. Denk aan criteria als batterijduur, gebruiksgemak, design, hoeveelheid functies en sportprofielen.

Op dit platform geven wij onafhankelijk advies over sporthorloges. Wij verkopen ze zelf niet. Ons doel is puur om sporters te helpen in hun zoektocht naar het beste sporthorloge.

beste sporthorloge1. Garmin Fenix 7 PROBol.com
garmin sporthorloge hardlopen2. Garmin Forerunner 245Bol.com
sporthorloge polar3. Polar PacerBol.com
beste sporthorloges4. Suunto 5 G1Bol.com
solar sporthorloge5. Garmin Instinct 2 SolarBol.com
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-11-749x1024.png6. Polar Vantage V2Bol.com

Welk sporthorloge past bij mij?

Welk sporthorloge het best bij je past hangt af van je doel, hoe fanatiek je sport en je budget. 

De eerste vraag is voor welke sport (of sporten) je het horloge wilt gebruiken. Het zou zonde zijn om een horloge aan te schaffen met tal van functies die je niet gaat gebruiken. Of als je een horloge koopt dat eigenlijk meer geschikt is voor andere sporten. Check dus goed welke sportprofielen het horloge bevat en of dat aansluit bij jouw behoeften.

Ook kun je jezelf afvragen hoe geavanceerd het sporthorloge moet zijn. Ben je een prestatiegerichte sporter, die meermaals per week fanatiek gaat trainen en meedoet aan wedstrijden? Dan wil je waarschijnlijk meer functies hebben dan een beginner die niet de ambitie heeft om mee te doen aan wedstrijden. Beginners hebben vaak al voldoende aan de basis-functionaliteiten van een sporthorloge.

Tot slot weegt je budget ook mee. Degelijke sporthorloges koop je al vanaf €135, terwijl sporthorloges voor prestatiegerichte hardlopers beginnen vanaf ongeveer €400 en oplopen tot wel €900.

Top-6 beste GPS sporthorloges van 2023

De beste sporthorloge-merken zijn Garmin en Polar, waarbij Garmin er met kop en schouders bovenuit springt. Voor gemiddelde sporters zijn de onderstaande GPS sporthorloges de beste keus.


1. Garmin Fenix 7 PRO – Beste sporthorloge 2023

beste sporthorloge
Garmin Fenix 7 PRO

→ Meer foto’s

Met de Garmin Fenix 7 PRO meet je jouw VO2 max en bekijk je geavanceerde trainingsgegevens zoals je hardloop-dynamica. Naast hardlopen, fietsen en zwemmen, is het horloge ook geschikt voor outdoor-avonturiers, wintersporters en golfers. Onder normale omstandigheden gaat de batterij in GPS modus 36 uur mee. Zit je in een training en dreigt je batterij leeg te raken? Met de Power Manager minimaliseer je het batterijgebruik. De Garmin Fenix 7 is tevens eenvoudig te koppelen aan Strava via de Garmin Connect app.

Reviewscore: 9,4 / 10

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


2. Garmin Forerunner 245 – Beste hardloophorloge 2023

garmin sporthorloge hardlopen
Garmin Forerunner 245

→ Meer foto’s

De Garmin Forerunner 245 is een toegankelijk hardloophorloge voor fanatieke beginners tot gevorderden. Met Garmin Coach krijg je hulp bij het maken van een aangepast trainingsplan. Het hardloophorloge heeft een ingebouwde GPS tracker waardoor je je telefoon thuis kunt laten. Ook voor muziek luisteren heb je je telefoon niet meer nodig met de Garmin Forerunner. Je downloadt eenvoudig tot wel 500 nummers van Spotify op je horloge. Door middel van VO2 Max en Body Battery functies krijg je extra goed inzicht in je trainingen.

Reviewscore: 9,2 / 10

Bekijk reviews en prijs

De Garmin Forerunner is in verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


3. Polar Pacer – Beste alternatief Garmin Forerunner

sporthorloge polar

→ Meer foto’s

De Polar Pacer meet hardloop- en sportprestaties nauwkeurig, zo ook je conditie door middel van VO2 max. Het horloge heeft een ingebouwde GPS dus je hoeft je smartphone niet mee te nemen om je route vast te leggen. Met de Polar Pacer krijg je feedback op trainingssessies, zoals inzicht in spierbelasting en benodigde hersteltijd. Ook heeft het een batterijduur van 7 dagen dus je hoeft het horloge niet vaak op te laden. Het sporthorloge heeft alle basis sportprofielen en is een mooi instapmodel voor beginners.

Reviewscore: 8,9 / 10

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


4. Suunto 5 G1

beste sporthorloges

→ Meer foto’s

De waterdichte Suunto 5 G1 excelleert in het meten van vrijwel alle waarden die je nodig hebt tijdens het sporten. Er zijn 80 sportprofielen beschikbaar, waaronder hardlopen, zwemmen en fietsen. Daarnaast wordt de hartslag via je pols gemeten en is het horloge op vrijwel iedere sensor met Bluetooth te koppelen. Je kunt hem dus zo aan je cadans sensor en vermogensmeter op je fiets koppelen. Eenmaal aan het hardlopen, registreert hij je route of navigeert je de juiste kant op.

Reviewscore: 8,8 / 10

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


5. Garmin Instinct 2 Solar – Energiebesparend

solar sporthorloge

→ Meer foto’s

De Garmin Instinct 2 Solar heeft een zonnerand waar je je horloge onderweg mee oplaadt. Zo gaat het horloge, mits er genoeg zon is, eindeloos mee. De zorg dat je batterij onderweg leeg gaat heb je niet meer. De Garmin Instinct is geschikt voor de fanatieke buitensporter. Ook duik je ermee tot 100 meter de diepte in. Met de VO2 max meting houd je nauwkeurig je conditie bij en het horloge heeft een ingebouwde GPS ontvanger. Tot slot houdt het horloge je gezondheid bij zoals je stressniveau en slaapkwaliteit.

Reviewscore: 8,5 / 10

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


6. Polar Vantage V2 – Beste alternatief Garmin Fenix

Polar vantage
Polar Vantage V2

→ Meer foto’s

De Polar Vantage V2 is een perfect multisport-horloge voor als je sportprestaties wilt verbeteren. Door te connecten met de app kun je trainingen optimaliseren met Training Load Pro en goed herstellen met Recovery Pro. De Polar Vantage heeft veel sportprofielen en je kunt voor elke sport je scherm én instellingen aanpassen. Op basis van je hartslag maakt het horloge een doel voor de volgende training. De Polar Vantage is een mooi goedkoper alternatief voor de Garmin Fenix 7 PRO en is een completer horloge dan de Polar Pacer.

Reviewscore: 8,2 / 10

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar, zowel voor Dames als Heren.


Type sporthorloges

Het ideale sporthorloge is voor iedereen anders. Dit hangt bijvoorbeeld af van de sport die je beoefend en hoe vaak je sport. Voordat we dieper ingaan op welke sporthorloges er zijn, is het allereerste belangrijk om het verschil tussen een sporthorloge, activity tracker en smartwatch te begrijpen. Een smartwatch en activity tracker worden namelijk ook veelvuldig gebruikt tijdens het sporten en er is zeker overlap, maar ze dienen toch een ander doel dan een sporthorloge.

Wat is een activity tracker?

Wil je inzicht krijgen in of je wel genoeg beweegt op een dag, hoeveel calorieën je verbrand en/of je genoeg slaapt? Dan kan een activity tracker uitkomst bieden. Activity trackers meten jouw aantal stappen op een dag, afstand, calorieën en slaap. Ook krijg je meldingen als je te lang stil hebt gezeten en dat het dus weer tijd is om te bewegen. Activity trackers hebben minder functies dan smartwatches en sporthorloges, maar geven een goede indicatie van je activiteit op een dag en je gezondheid.

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch, zoals de Samsung Galaxy Watch, moet je vooral zien als het verlengde van je smartphone. Zo ontvang je berichten, e-mails en agenda notificaties op een smartwatch en kun je ze beantwoorden. Wil je graag bellen zonder je telefoon uit je broekzak te halen? Ook dat kan met een smartwatch. Natuurlijk kun je sommige smartwatches ook uitstekend gebruiken voor diverse sporten als hardlopen, maar in essentie zijn sporthorloges hier meer voor bedoeld.

De best verkochte smartwatches in Nederland zijn de Apple Watch en de Samsung Galaxy Watch.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is apple-watch8-604x1024.jpegApple Watch 8Bol.com
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Galaxy-Watch5-675x1024.jpegSamsung Galaxy Watch 5Bol.com
Apple Watch en Samsung Galaxy Watch

Wat is een sporthorloge?

Een sporthorloge, zoals de Garmin Fenix 7, heeft voornamelijk als doel om sportprestaties te meten. Zo krijg je inzicht in afstand, snelheid, hartslag en afgelegde routes per sport. Sommige sporthorloges meten zelfs je VO2 max. Hiermee achterhaal je de maximale hoeveelheid zuurstof die je tijdens het sporten kan gebruiken. VO2 max is een van de beste manieren om je conditie en de fitheid van je cardiovasculaire systeem te meten.

Sporthorloges voor verschillende sporten

De markt van sporthorloges is inmiddels zo volwassen dat veel horloges precies zijn afgestemd op verschillende sporten. Niet iedere sport vraagt namelijk hetzelfde van een sporthorloge. Zo heb je tijdens het hardlopen andere behoeften, dan tijdens het golfen of zwemmen. De onderstaande tabel geeft inzicht in de sportprestaties die je kunt meten per sport en hoe deze variabelen je kunnen helpen tijden het sporten.

Hardlopen

Afstand, snelheid, tijd en route zitten eigenlijk bij alle sporthorloges inbegrepen. VO2 max en een nauwkeurige hartslagmeter zijn daarnaast essentieel als je serieus aan de slag wilt. Een verticale oscillatie-meter meet of je niet onnodig veel energie verliest door een te grote op- en neerwaartse beweging. Om je voetenwerk te analyseren, moet je horloge ook je staplengte, grondcontacttijd en cadans meten.

Zwemmen

Zwem-horloges beschikken over een banen-teller en een GPS sensor. Met SWOLF tracking meet het horloge tevens je zwem-efficiëntie op basis van het aantal slagen en tijd. Ook herkent het de slag die je gebruikt, meet het VO2 max en heeft het een ingebouwde hartslagsensor.

Triathlon

Om geen tijd te verliezen tijdens de transitie tussen verschillende onderdelen, moet een triathlon makkelijk kunnen switchen tussen verschillende sportprofielen (zwemmen, fietsen en hardlopen). Je leest en meet dan tijdens elk onderdeel de juiste gegevens. Ook moet een triathlon-horloge waterdicht zijn.

Fitness

Een fitness-sporthorloge beschikt over een hartslagmeter en fitness profielen. De hartslagmeter meet je hartslag via je pols tijdens je training. Door middel van fitness profielen herkent het horloge de oefeningen die je doet. Hierdoor haalt het fitnesshorloge een aantal deadlifts of 50 squats niet in de war met een paar minuten op de loopband. Zo krijg je een nauwkeurig beeld van je training.

Fietsen en wielrennen

Naast afstand, snelheid en route, tonen fiets-horloges hartslagzones en je VO2 max. Ook koppel je eenvoudig een losse vermogensmeter of cadanssensor voor het meten van het vermogen waarmee je trapt en je trapfrequentie. Ook kunnen fiets-horloges je navigeren zodat je niet meer na hoeft te denken over of je nou links- of rechtsaf moet afslaan.

Golfen

Golfhorloges geven ten alle tijde de afstand tot de green aan, zodat je weet hoe hard en met welke club je moet slaan. Ook zie je hoe ver je hebt geslagen, waar hindernissen op de baan liggen en meet het je de gelopen afstand incl. route. Op veel golfhorloges kun je ook de tijd van de ronde en je score ten opzichte van par bijhouden.

Bergsporten en outdoor

Outdoor horloges zijn voorzien van een barometrische hoogtemeter, een kompas en GLONASS. Met een hoogtemeter zie je precies hoe hoog jij je in de natuur bevindt. Een kompas en GLONASS helpen je jouw positie nauwkeurig te bepalen en zorgen ervoor dat je niet kunt verdwalen. Ze zijn waterdicht en hebben een hartslagmeter.

Waar je op moet letten bij het kopen van een sporthorloge?

De onderstaande checklist gaat je helpen bij het kopen van een sporthorloge. Zo weet je zeker dat je overal goed over na hebt gedacht.

1. Sportprofielen

Het is belangrijk dat het horloge is afgestemd op de sporten die je beoefend. Check dus in de specs welke sportprofielen zijn inbegrepen.

2. Satellietplaatsbepalingssysteem

Naast GPS maken diverse horloges gebruik van de GLONASS en Galileo satellieten. De combinatie GPS + GLONASS is met name in steden en gebieden met hoge rotsen nauwkeuriger dan alleen GPS. Met Galileo wordt de nauwkeurigheid nog hoger.

3. Muziek

Als je met je horloge muziek wilt kunnen luisteren zonder je telefoon, dan moet het horloge muziek kunnen opslaan. Ook heb je oordopjes (of een koptelefoon) nodig met bluetooth. 

4. Horlogebandje

Check goed of het bandje aansluit bij de omtrek van je pols. Ook het materiaal is belangrijk. Sporthorlogebandjes zijn meestal gemaakt van siliconen kunststof.

5. Meetvariabelen

Met sporthorloges kun je tal van inzichten krijgen in je gezondheid en sportprestaties. Ga voor jezelf goed na welke inzichten je precies wilt krijgen tijdens én na het sporten. Denk aan afstand, snelheid, hartslag, hartslagzone, VO2 max, calorieënteller, slaapmonitor, route, kompas, hoogte, ademhaling, etc.

6. Waterdicht

Vind je het belangrijk dat het horloge waterdicht of alleen waterbestendig is? Ga voor waterdicht als je het horloge ook wilt gebruiken voor watersporten zoals zwemmen.

7. Batterijduur

Niets is zo vervelend als continue weer je batterij opladen. Of als je sporthorloge uitvalt tijdens het sporten. Bekijk daarom of de batterijduur lang genoeg is. Meestal geldt, hoe meer mogelijkheden een horloge biedt, hoe meer stroom die nodig heeft.

8. Connecten met Strava

Voor veel fietsers en hardlopers is dit relevant. Als je voor een Garmin-horloge gaat is dit sowieso mogelijk via de Garmin Connect app.

9. Formaat horlogekast

Heb je dunne polsen? Koop dan geen horloge met een te grote kast. Dit zit niet alleen minder lekker, maar het oogt ook minder mooi.

Beste sporthorloges voor dames

Er komen steeds meer sporthorloges voor dames op de markt. Ondanks dat de meeste modellen unisex zijn, hebben dames toch net andere behoeften.

Om te beginnen hebben dames vaak smallere polsen waardoor een kleine wijzerplaat en dunne bandjes beter passen. Tevens moet een sporthorloge voor dames niet te zwaar zijn, het gewicht van de horlogekast speelt dus ook een rol.

Toen sporthorloges op de markt kwamen waren ze vaak in het zwart uitgevoerd en meer gericht op mannen. Inmiddels zijn er tal van sporthorloges die qua kleur en design een stuk eleganter zijn voor dames.

Tot slot zijn er horloges die vrouwen helpen met het bijhouden van de menstruatiecyclus. Hier kun je vervolgens je sportschema op aanpassen.

De Garmin Vivoactive 4S is op dit moment het meest populair bij dames. 


Garmin Vivoactive 4S – Dames sporthorloge

sporthorloge dames
Garmin Vivoactive

→ Meer foto’s

De Garmin Vivoactive 4S voor dames heeft een ingebouwde GPS sensor, hartslagsensor en het horloge is waterbestendig. Je maakt eenvoudig verbinding met je telefoon door middel van Bluetooth zodat je gegevens terug te zien zijn in de Garmin-app. Het sporthorloge meet onder andere het zuurstofpercentage in je bloed, je slaapkwaliteit, je stressniveau en wat je hartslagzones zijn. De Garmin Vivoactive 4S voor dames is een elegante coach voor tijdens én na het sporten.

Bekijk reviews en prijs

In verschillende kleuren beschikbaar voor Dames


Sporthorloge met GPS

GPS is een belangrijk onderdeel van een sporthorloge. Met een GPS-horloge weet je namelijk precies waar je je op welk moment bevindt. Dit maakt het mogelijk om realtime te zien hoe hard je loopt, fietst of skiet. En op basis hiervan kun je jouw tempo eenvoudig bijstellen. 

Tevens krijg je inzicht in afstand en hoeveel meters of kilometers je nog hebt te gaan. Na je sportsessie krijg je onder andere inzicht in je route (of het aantal rondjes) en gemiddelde snelheid. Zo kun je goed inschatten of je op schema ligt met je doelen.

Kortom, door middel van GPS krijg je een hoop inzicht in je sportprestaties en progressie. Daarnaast is het een handig hulpmiddel voor tijdens het sporten. Je sportsessies worden er leuker en beter van. 

Beste sporthorloge voor hardlopen

Het beste sporthorloge voor hardlopers is de Garmin Forerunner 245. Wat een hardloophorloge sowieso moet hebben is een GPS sensor en een kunstof horlogebandje. Kunstof horlogebandjes voel je bijna niet zitten, maak je makkelijk schoon en zijn waterbestendig. 

Als je regelmatig gaat hardlopen, dan is een hartslagsensor aan te raden zodat je kunt trainen op hartslag. Daarnaast kan het meten van je conditie door middel van VO2 max een waardevolle toevoeging zijn. VO2 max wordt gezien als een van de beste voorspellers van je algehele fitheid.

Wat zo lekker is aan de Garmin Forerunner 245 is dat je muziek kan luisteren vanaf je horloge waardoor je geen telefoon meer hoeft mee te dragen tijdens het hardlopen. Je kunt tot wel 500 nummers downloaden van Spotify. Geen geklooi meer met een telefoonhoesje om je arm of telefoon in je broekzak, gewoon lekker muziek luisteren vanaf je horloge.

Ben je een loper die regelmatig meedoet aan wedstrijden en wil je jouw prestaties verbeteren? Dan kan je met de Garmin Forerunner 245 ook inzicht krijgen in verticale oscillatie, staplengte, grondcontacttijd en cadans.

Beste sporthorloge voor fietsen

Het beste sporthorloge voor fietsers is de Garmin Fenix 7 PRO. Voor fietsers is een sporthorloge een handig hulpmiddel. Zo kan het je, door middel van GPS, helpen om te navigeren en routes te analyseren. Met de hartslagsensor kun je realtime je hartslag volgen en in de juiste hartslagzone blijven fietsen.

Heeft het sporthorloge de beschikking over een ANT+ connectie, dan is het mogelijk om een ANT+ cadanssensor, snelheidssensor en vermogensmeter te koppelen. Hierdoor worden metingen nóg nauwkeuriger. Met name voor gevorderde fietsers is dit interessant.

Hou je daarnaast van muziek luisteren tijdens het fietsen? Bekijk dan even bij de specs of het horloge compatibel is met Spotify.

Garmin sporthorloge koppelen met Strava

De beste sporthorloges met Strava zijn die van Garmin. Via Garmin Connect kun je namelijk eenvoudig koppelen met Strava, zowel via web als app. Volg de onderstaande stappen om te koppelen via app:

  1. Download de Strava app op je telefoon en log in op je account.
  2. Open de Garmin Connect app.
  3. Open het menu in de Garmin Connect app (Android – linksboven; IOS – rechtsonder)
  4. Selecteer ‘instellingen’.
  5. Selecteer ‘gekoppelde apparaten’.
  6. Selecteer ‘Strava’.
  7. Selecteer ‘akkoord’.
  8. Selecteer ‘autoriseren’.

Zijn beide apps gekoppeld? Dan wordt Garmin Connect automatisch gesynchroniseerd met Strava. Voor fietsers is de koppeling extra handig omdat Strava ook gegevens kan synchroniseren naar jouw GPS-fietsnavigatie.

Hartslagmeter in een sporthorloge

Een sporthorloge meet je hartslag door middel van een optische hartslagmeting. Dit werkt anders dan de elektrische hartslagmeting met een borstband.

Hoe werkt de optische hartslagmeting?

Iedere keer dat je hart pompt, pompt het zuurstof in je bloed waardoor bloedvaten verwijden. Een sensor meet, met behulp van groene ledlampjes, deze veranderingen in je bloedvaten en zet deze vervolgens om in hartslagen. Eigenlijk meet je dus niet je hartslag zelf, maar het gevolg van je hartslag. Een polsmeting loopt hierdoor altijd iets achter ten opzichte van je echte hartslag.

Hoe werkt de borstband hartslagmeting?

Een borstband meet de elektrische activiteit van de klopping van je hart door middel van een sensor. De elektrische signalen worden vervolgens omgezet in de hartslagmeting. Dit betekent dat een hartslagband de klopping zelf registreert en niet de zuurstof die met een vertraging vrijkomt. Een hartslagband is daarom nauwkeuriger dan een polsmeting. Ben je een prestatiegerichte sporter, dan kan een borstband een mooie toevoeging zijn aan je sportaccessoires. 

Een sporthorloge is echter een stuk praktischer en geeft ook een hele goede indicatie van je hartslag. Daarnaast kan een sporthorloge, in tegenstelling tot een borstband, veel meer dan alleen je hartslag meten.

Sporthorloge Decathlon

Heb je een beperkt budget? Bekijk dan de sporthorloges van Decathlon. Decathlon heeft een groot assortiment voor zowel dames als heren. Je vindt er goedkope sporthorloges met hartslagmeter, maar ook de GPS sporthorloges van Garmin, Polar en Suunto. Zo kun je de merken goed vergelijken.

→ Bekijk alle sporthorloges van Decathlon


Onderzoeksmethode product review

(1)Om te beginnen hebben wij een verdieping gedaan in de productcategorie om te begrijpen wat voor gebruikers de belangrijkste kenmerken zijn van het product. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt tussen essentiële- en minder essentiële kenmerken.
(2)De meest verkochte producten van topmerken en nieuwkomers hebben wij vervolgens naast elkaar gezet in een tabel en beoordeeld op de belangrijkste kenmerken voor consumenten. Hierbij hebben we objectief gekeken naar de specificaties van het product en de beloften die het merk doet. Als het bijdraagt aan het onderzoek, testen we sommige producten ook fysiek om een nog beter beeld te krijgen.
(3)Vervolgens hebben wij reviews geanalyseerd van consumenten in Nederland en andere landen in Europa. Deze reviews zijn zwaar meegewogen in de tabel bij stap 2. Dit betekent dat producten die nog weinig of geen reviews hebben, vaak laag scoren en ons toplijstje niet halen.
(4)Tot slot hebben wij ook nog een subjectief oordeel en cijfer gegeven op basis van het onderzoek dat we hebben gedaan. Wij willen op dit platform alleen producten uitlichten waar wij achter staan en waarvan we zeker weten dat sporters hierbij gebaat zijn.
Onafhankelijk advies
Wij willen ten alle tijde onafhankelijk advies geven en sporters oprecht helpen. Wanneer er een product in het lijstje bij staat dat bij Bol.com of een andere partner van ons beschikbaar is, dan zullen wij linken naar onze partner. Pas wanneer jij via ons koopt bij een van onze partners, ontvangen wij een klein percentage. Echter is het niet ons doel om onze partners en hun producten te promoten. Ons doel is om eerlijk en objectief te adviseren over de productcategorie. Daarom zie je ook vaak producten terug in onze lijstjes die niet naar partners van ons linken en waar we dus niets aan verdienen.

Laat een Reactie achter