Vetpercentage berekenen – Alles wat je moet weten
Het vetpercentage is het percentage van je lichaam dat uit vetweefsel bestaat ten opzichte van je totale lichaamsgewicht. Het vetpercentage berekenen doe je door (formule): de vetmassa van het lichaam te delen door de som van de vetmassa én de vetvrije massa.
Hoewel een bepaalde hoeveelheid vet essentieel is voor het lichaam, loop je bij een te hoog vetpercentage risico. Hoe hoger het vetpercentage, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes.
Wat is een gezond vetpercentage?
Topsporters hebben vaak weinig vetmassa in hun lichaam, terwijl een gezond vetpercentage kan variëren van 14% tot 31% voor vrouwen en 8% tot 25% voor mannen.
Vrouwen hebben over het algemeen iets meer lichaamsvet dan mannen. Daarnaast is het normaal als je vetpercentage hoger is naarmate je ouder wordt.
Hou er rekening mee dat ieder lichaam anders is. Wat voor de ene persoon gezond of normaal is, kan verschillen voor de ander. De percentages in de onderstaande tabel zijn vooral richtlijnen op basis van het gemiddelde.
Vetpercentage tabel voor mannen en vrouwen

Vetpercentage berekenen – De opties
Er zijn verschillende manieren om het vetpercentage te berekenen. De meest nauwkeurige manier om lichaamsvet te meten is met behulp van gespecialiseerde apparatuur, vaak in een dokterspraktijk. Dit is echter duur en niet toegankelijk. Denk aan hydrostatisch wegen (waterbad), DEXA-scan (röntgen), infrarood, ultrasound, X-ray, TOBEC, NRM, of via een plethysmografie (luchtverplaatsing).
Daarom wordt meestal het vetpercentage gemeten met een huidplooimeting of een bio-elektrische impedantie analyse (BIA). Deze methoden hebben hun beperkingen, maar ze geven een goede indicatie van je vetpercentage.
1. BIA-meting
De BIA is de eenvoudigste manier om je vetpercentage te berekenen. Bij deze methode krijg je een klein stroomstootje. Hier voel je niets van en gebeurt meestal via je handen of voeten. Op fit.nl wordt mooi uitgelegd wat er vervolgens gebeurd:
“De geleiding wordt gemeten aan de hand van de weerstand. Weefsel met veel water en elektrolyten, zoals bloed en spieren, geleiden goed. Vetmassa, lucht of bot daarentegen geleiden nauwelijks stroom. Dus hoe groter de vetvrije massa, des te groter het geleidingsvermogen van het lichaam. Met behulp van de BIA-meting kunnen de watercompartimenten in het lichaam worden bepaald.”
Ben je er nog? Beetje ingewikkeld dus, maar goed om te begrijpen hoe het werkt. Voor deze BIA-meting heb je een lichaamsanalyse weegschaal nodig. Meestal geldt hoe beter de kwaliteit van de weegschaal, hoe nauwkeuriger de meting van het vetpercentage. Dit is een populaire weegschaal voor thuis:
Robi S9 – Weegschaal met vetpercentage

De slimme Robi S9 weegschaal maakt gebruik van de BIA-methode om de lichaamssamenstelling te berekenen. Denk aan lichaamsvet, waterpercentage, spier- en botmassa. Heb je de meting gedaan? Dan zie je jouw gegevens direct terug in de app. Ook kun je eenvoudig koppelen met je telefoon of smartwatch.
2. Huidplooimeting
Bij de huidplooimeting pak je meerdere huidplooien op je lichaam en meet je dit met een huidplooimeter. Je kunt dit thuis meten met behulp van je partner of je kunt het door een specialist laten doen. Een goed uitgevoerde huidplooimeting is meestal iets nauwkeuriger dan de BIA-meting, maar het is minder eenvoudig.
Hulp nodig bij het uitvoeren van een huidplooimeting? Lees dan hier verder.

Goedkope huidplooimeter bij Bol.com →
3. US Navy-methode
In 1984 is er door Hodgdon en Beckett nog een methode bedacht om het vetpercentage te berekenen. De methode wordt vooral gebruikt voor de Amerikaanse marine en je hebt er alleen een meetlint voor nodig.
Door het opmeten van je halsomtrek, taille en je lengte, kun je een indicatie krijgen van je vetpercentage. Voor vrouwen werkt de meting net iets anders dan voor mannen. Bij vrouwen wordt namelijk ook de omtrek van de heupen meegenomen. Wil je meer inzicht in de formule? Lees dan hier verder.
Let wel op, deze methode is alleen betrouwbaar voor mensen ouder dan 18 en voor mensen die geen afwijkende lichaamsbouw hebben (denk aan anorexia of obesitas).
Snel vetpercentage berekenen
Ondanks dat je relatief snel je vetpercentage kan berekenen met de US Navy-methode, is de methode meestal minder nauwkeurig dan de BIA- of huidplooimeting. Kun je niet wachten en wil je direct een indicatie? Gebruik dan deze online calculator om je vetpercentage te berekenen.
Vetpercentage vs BMI
Met de Body Mass Index (BMI) kun je ook een indicatie krijgen van de hoeveelheid lichaamsvet, al heeft het veel beperkingen. BMI wordt gemeten door je gewicht te delen door je lengte. Vervolgens zijn er richtlijnen voor welk cijfer gezond is.
BMI correleert vaak met het vetpercentage, maar niet altijd. Ook als je bijvoorbeeld slank bent kun je een hoog vetpercentage hebben. Je hebt dan meestal veel visceraal vet.
Visceraal- en subcutaan vet
Je kunt vet onderverdelen in twee categorieën, namelijk: subcutaan vet en visceraal vet. Subcutaan vet is het tastbare vet precies tussen je huid en spieren. Subcutaan vet is zichtbaar en kun je vastpakken.
Visceraal vet is niet tastbaar omdat het zich in- en rond de organen bevindt. Denk aan organen als de alvleesklier, nieren en je lever. Het is niet goed zichtbaar en zit verborgen onder je spieren. Het hebben van veel visceraal vet is nog gevaarlijker dan subcutaan vet. Het verhoogt onder andere de kans op diabetes type 2.
Vetpercentage berekenen is beter dan BMI
Wetenschappers zijn het erover eens dat het vetpercentage een betere benadering is voor het meten van de hoeveelheid vet in je lichaam dan BMI. Mede omdat visceraal vet wordt meegewogen in de berekening.
Beste vetpercentage meter voor thuis
Het is belangrijk om regelmatig je vetpercentage te meten, zeker als je wilt afvallen. Ben je op zoek naar een weegschaal voor het meten van je vetpercentage? De Robi S9 is een goede en betaalbare vetpercentage meter voor thuis.
Robi S9 – Weegschaal met lichaamsanalyse
