Beste hometrainer voor thuis in 2023
De beste hometrainer voor thuis van 2023 is de FitBike Ride 5 HRC. De top-4 wordt aangevuld met hometrainers van Kettler, Tunturi en VirtuFit. Ook deze merken zijn toonaangevend in de markt van fitnessapparatuur.
Deze uitgebreide koopgids is gemaakt om thuissporters te helpen een hometrainer te vinden die aansluit bij hun wensen. Wij verkopen zelf geen hometrainers en bieden dus onafhankelijk advies. In dit artikel lees je alles wat je moet weten bij het kopen van een hometrainer én ontdek je de beste hometrainers van 2023.
![]() | 1. FitBike Ride 5 HRC | Bol.com |
![]() | 2. Kettler Tour 400 Ergometer | Bol.com |
![]() | 3. Tunturi Endurance E80 Ergometer | Bol.com |
![]() | 4. VirtuFit HTR 2.0 Ergometer | Bol.com |
Beste hometrainer vinden? Hier moet je op letten
Ga je naar een willekeurige sportschool, dan staat daar altijd wel een hometrainer die je kunt gebruiken. Maar waar moet je op letten als je een geschikte hometrainer voor thuis wilt kopen? De volgende punten zijn belangrijk:
+ Verstelbaarheid van het stuur en zadel
+ Gewicht van vliegwiel en metaal
+ Weerstandsniveaus, trainingsprogramma’s en apps
+ Maximale lichaamslengte en belastbaar gewicht
Verstelbaarheid van het stuur en het zadel
Het is belangrijk dat de hometrainer is afgestemd op jouw lichaamslengte zodat je comfortabel traint. Als je een verkeerde houding aanneemt, loop je kans op blessures. En wat als iemand anders op het apparaat wil trainen? Dan is het wel makkelijk als de hoogte van zowel het stuur als het zadel versteld kunnen worden. Bij sommige apparaten kun je zelfs de afstand van het zadel tot het stuur aanpassen (horizontaal verstelbaar). Check dus even of de hometrainer genoeg verstelbare hoogtes (en lengtes) heeft.
Als richtlijn kun je nemen dat een verstelbaar zadel op heuphoogte moet uitkomen. Wanneer je voet op het laagste punt van de trapper staat, moet je knie nog steeds licht gebogen zijn. Zorg er daarnaast voor dat je niet met je knieën tegen het stuur aanzit.
Gewicht van vliegwiel en metaal
Over het algemeen zijn zware hometrainers van betere kwaliteit dan lichte hometrainers. Dit komt ten eerste omdat je trapbewegingen meestal vloeiender zijn met met een zwaarder vliegwiel. Een zwaar vliegwiel draagt daarmee bij aan het trainingscomfort. Ook zegt de zwaarte van het vliegwiel iets over de kracht van de hometrainer. Met een zwaarder vliegwiel heb je meestal meer weerstandsniveaus en kun je intensiever trainen.
Het totale gewicht van de hometrainer heeft tevens invloed op de stabiliteit van het apparaat. Een hometrainer gemaakt van zware materialen is veiliger en comfortabeler dan een lichte hometrainer.
Verplaatsen in huis met transportwieltjes
Een nadeel van een zware hometrainer is dat die minder makkelijk te verplaatsen is in je huis. Ga je regelmatig op een andere plek trainen? Kies dan zeker voor een hometrainer met transportwieltjes. Wil je de hometrainer makkelijk kunnen opbergen? Kies dan voor inklapbare hometrainer, ook wel opvouwbare hometrainer.
Weerstandsniveaus, trainingsprogramma’s en apps
Op een hometrainer kun je verschillende weerstandsniveaus instellen. Hoe hoger de weerstand, hoe zwaarder de trapbeweging wordt. De weerstandsniveaus zijn makkelijk verstelbaar, soms manueel en steeds vaker digitaal via je scherm of trainingsapps als Kinomap en iConsole.
Als je niet teveel over weerstanden wilt nadenken tijdens je training, kun je ook een standaard trainingsprogramma kiezen dat weerstanden voor je varieert.
Trainen met een trainingsprogramma
Het aantal aanwezige trainingsprogramma’s verschilt per hometrainer. Hou je er van om gevarieerd te trainen? Kies dan voor een apparaat met een divers aanbod.
Zo zijn er apparaten waarmee je kunt trainen op afstand, tijd, verbrande calorieën, hartslag, rotaties per minuut of getrainde wattage. Het apparaat zal afhankelijk van je doel variëren met intervallen en weerstanden om het gewenste doel te bereiken. Op de meeste hometrainers zijn de hierboven genoemde meetvariabelen zichtbaar op het display. Of je nou wel of geen trainingsprogramma gebruikt, je kunt altijd je progressie meten.
Smart trainen met trainingsapps
Met een trainingsapp ga je nog een stapje verder. Hiermee kun je al je workouts meten op één plek en tevens je trainingsmogelijkheden vergroten. Trainen met een app maakt thuissporten een stuk leuker en interactiever. Wil je hiervoor gaan? Kijk dan even goed bij de specificaties in de winkel of de hometrainer te koppelen is met bekende apps als iConsole.
Maximale lichaamslengte en belastbaar gewicht
Niet alle hometrainers zijn gemaakt voor mensen langer dan 180 cm. Check even bij de specificaties of de hometrainer past bij jouw lichaamslengte.
Heb je overgewicht? Check dan even of de hometrainer jouw lichaamsgewicht kan hebben. Meestal geldt hoe hoger het maximale belastbare gewicht, hoe stabieler het apparaat.
Top-4 beste hometrainers voor thuis van 2023
Onze fitness-experts hebben de beste hometrainer merken in verschillende prijsklassen getest. De onderstaande hometrainers kwamen in 2023 overall als best naar voren. De FitBike Ride 5 HRC voert het lijstje aan, gevolgd door modellen van Kettler, Tunturi en VirtuFit.
Let wel op, dit zijn niet de beste hometrainers in alle situaties. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Echter zijn de onderstaanden modellen een uitstekende keus voor meer dan 95% van de thuissporters. We hebben zowel instapmodellen als één model uit het topsegment toegevoegd.
1. FitBike Ride 5 HRC – Beste hometrainer 2023

De FitBike Ride 5 HRC is de beste hometrainer voor de gemiddelde thuissporter, wat je doel ook is. Of je nu wilt revalideren, in beweging wilt blijven of trainingsdoelen wilt behalen, met de 19 standaard ingebouwde programma’s heb je genoeg opties. Het vliegwiel is 10 kg waardoor het apparaat een soepele trapbeweging heeft. Met de FitBike hometrainer is het mogelijk om draadloos met een hartslagmeter te trainen en de hartslagmeter (borstband) wordt standaard meegeleverd. Het is volgens onze test de beste hometrainer van 2023.
2. Kettler Tour 400 Ergometer – Fanatieke thuissporters

Het eerste wat opvalt aan de Kettler Tour 400 is dat deze strak en modern is vormgegeven. Het fitnessapparaat is bedoeld voor de fanatieke thuissporter. Of je nu wilt afvallen, conditie wilt opbouwen of je spiermassa wilt opbouwen, voor al deze doeleinden is de fitness hometrainer geschikt. Je kunt het zadel zowel verticaal als horizontaal verstellen en het heeft een lage instap. Ook kun je eenvoudig kiezen uit 46 (!) weerstandsniveaus en 10 voorgeprogrammeerde trainingen.
3. Tunturi Endurance E80 Ergometer – Topsegment

Gevorderde thuissporters fietsen met de Tunturi Endurance E80. Het is een klassieke hometrainer met een prettige lage instap en het is een goede keuze als je wilt gaan voor duurzaamheid. Je kunt kiezen uit 53 weerstandsniveaus en 43 trainingsprogramma’s. Daarnaast heeft deze goede hometrainer een aantal ‘handigheidjes’. Via de handsensoren kun je jouw hartslag bijhouden en op de overzichtelijke monitor volg je parameters zoals tijd, snelheid, afstand, hartslag en wattage.
4. VirtuFit HTR 2.0 Ergometer – Beste prijs-kwaliteit

De hometrainer VirtuFit HTR 2.0 is vooral fijn voor een low intensity training, zoals duurtraining. Het heeft een fijn ergonomisch zadel waarmee je een goede zithouding kunt aannemen. Het zadel en het stuur kun je daarnaast verstellen zodat je deze perfect kunt aanpassen naar jouw lengte. De uitstekende hometrainer met lage instap beschikt over 24 verschillende programma’s, maar je kunt ook gewoon handmatig een programma instellen. Het is een toegankelijk instapmodel voor als je een beperkt budget hebt.
Bekijk ook 2 goede alternatieven: FitBike Ride 6 iPlus of VirtuFit iConsole HTR 2.1.
Hometrainer of spinningfiets kopen?
Zowel een hometrainer als een spinningfiets zijn cardio fitnessapparaten. Ze vallen in dezelfde categorie als crosstrainers, roeitrainers en loopbanden. Natuurlijk train je ook diverse spiergroepen (vooral je benen), maar in essentie zijn het meer apparaten waarmee je jouw cardiovasculaire systeem verbetert. Daarnaast zijn ze zeer geschikt voor het verbranden van calorieën.
Verschil in zithouding tussen hometrainer en spinningfiets
Een spinningfiets is meer bedoeld voor sporters die van intensieve workouts houden. Op een spinningfiets heb je meestal een hoog tempo en probeer je jezelf goed in het zweet te werken met verschillende weerstandsniveaus.
De houding op een spinningfiets is daarom een stuk actiever dan de houding op een hometrainer. Je bent voorover gebogen en je hebt meer het gevoel dat je aan het racen bent op een racefiets. Voor beginners is een spinningfiets minder toegankelijk dan een hometrainer. Ook mensen met rugklachten kunnen beter gaan voor een hometrainer.
Op een goede hometrainer kun je intensief trainen en jezelf flink uitdagen, maar je kunt óók ontspannen fietsen. De zithouding is vergelijkbaar met die van een normale fiets, je zit rechtop in een ontspannen houding. Met de verschillende weerstandsniveaus en trainingsprogramma’s kun je de workouts vervolgens zo zwaar maken als je zelf wilt.
Hometrainer voor warming-up en revalidatie
Met een hometrainer kun je meer kanten op dan met een spinningfiets. Zo wordt de hometrainer in de sportschool vaak gebruikt als warming-up voor een intensievere workout. Een spinningfiets wordt hier eigenlijk zelden voor gebruikt omdat fietsen op een spinningfiets, door de vaak hoge intensiteit, al een workout op zichzelf is.
Ook voor revalideren of conditie opbouwen na een blessure is een hometrainer toegankelijker dan een spinningfiets. Zeker als je gaat trainen met een ergometer ga je nooit over je grenzen heen.
Dít zijn de voordelen van een hometrainer
De hometrainer fiets is met afstand het meest populaire fitnessapparaat voor thuis. En dat is geen verassing want we zijn nou eenmaal een fietsland.
Met buiten fietsen ben je afhankelijk van weersomstandigheden. Als het heel hard regent of stevig vriest, nodigt dat minder uit om een stuk buiten te gaan fietsen. Een hometrainer is dan een mooie oplossing. Je kunt dan vanuit huis toch aan je conditie werken.
Ook kan een hometrainer tijd besparen. Je kunt met verschillende trainingsprogramma’s jezelf in een korte tijd flink uitputten. Dit is met buiten fietsen minder makkelijk te realiseren. Een hometrainer voor thuis is daarnaast altijd dichtbij. Je hoeft bijvoorbeeld niet eerst naar de sportschool om een workout te doen.
Voor deze doeleinden kun je een hometrainer inzetten:
- Afvallen en calorieën verbranden
- Je conditie verbeteren
- Kracht opbouwen in je billen, bovenbenen en kuiten
- Revalidatie
- Herstel na blessure
- Warming-up
1. FitBike Ride 5 HRC – Best getest in 2023
Intervaltraining op hometrainer
Intervaltrainingen zijn trainingen die je opdeelt in stukken (intervallen). Bij een intervaltraining op de hometrainer combineer je intensieve stukken met langzamere stukken en rustpauzes.
Op deze manier geef je jezelf regelmatig rust, waardoor je meer inspanning kunt leveren tijdens de intensieve delen van de training. Je hartslag gaat dus op en neer en is niet constant. Dit type training is heel effectief voor als je je conditie wilt verbeteren.
Voorbeeld van een intervaltraining op de hometrainer
- Fiets eerst een kwartiertje in een comfortabel tempo om warm te worden en je spieren alvast aan het werk te zetten.
- Zet vervolgens de weerstand een aantal niveaus hoger en fiets 4 minuten in een hoog tempo.
- Zet de weerstand lager (nét iets hoger dan je beginstand) en ‘rust’ 2 minuten uit terwijl je langzaam fietst.
- Herhaal dit 6 rondes.
- Eindig je workout met een kwartier fietsen op de beginstand.
Dit is een voorbeeld van een workout die je uiteraard zelf kunt aanpassen. Je kunt de rondes bijvoorbeeld langer of korter maken, de weerstand verhogen of de intensiteit opschroeven. Geen zin om dit zelf te bedenken? Kies dan voor een standaard intervaltraining van het apparaat.
Bekijk ook: Top-4 beste fietstrainers
Duurtraining op hometrainer
Wil je liever op een lager tempo trainen om vet te verbranden bijvoorbeeld? Dan is duurtraining wat voor jou. Een duurtraining is een minder intensieve training. Het is juist de bedoeling dat je nog gewoon kunt praten terwijl je aan het fietsen bent.
Je kunt het ook wel vergelijken met een lange tocht die je maakt op een racefiets. Je bent een langere periode aan het fietsen op een tempo dat je goed kunt volhouden. Dit is ideaal voor afvallen én voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen.
Voorbeeld van een duurtraining op de hometrainer
- Fiets eerst 10 minuten in een comfortabel tempo om warm te worden en je spieren alvast aan het werk te zetten.
- Stel de fitness hometrainer vervolgens in op een hogere stand die je gemakkelijk drie kwartier kunt volhouden. Test dit uit voor jezelf. Je wilt niet dat de hometrainer te zwaar ingesteld staat, maar zeker ook niet te licht. Hartslagzone 2 is een mooi uitgangspunt.
- Eindig je training weer met 10 minuten fietsen op de laagste stand.
Duurtraining thuis kan misschien een beetje saai zijn. Het filmpje hieronder maakt het nét wat leuker voor je!
Goedkope hometrainer Decathlon
Wil je met een klein budget toch een goede hometrainer aanschaffen? Dat kan. Bij Bol.com heb je een groot aanbod aan goedkope hometrainers. Ook bij Decathlon heb je al een degelijke hometrainer vanaf €149,99.