Beste hometrainer kopen voor thuis

Op zoek naar een hometrainer? Dan heb je verschillende opties. Je doet er goed om dit inzichtelijk te hebben voordat je een hometrainer gaat kopen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten bij het kopen van een hometrainer én ontdek je de beste hometrainer voor thuis van 2021.

>> Bekijk nu de top-3 beste hometrainers

Hometrainer of spinningfiets?

De hometrainer is met afstand het meest populaire fitnessapparaat voor thuis. En dat is geen verassing want we zijn nou eenmaal een fietsland. Een hometrainer is goed voor je conditie, spieren en voor vet verbranding.

Zowel een hometrainer als een spinningfiets zijn vooral cardio fitnessapparaten. Ze vallen in dezelfde categorie als crosstrainers en loopbanden. Natuurlijk train je ook je verschillende spiergroepen (vooral benen), maar in essentie zijn het meer apparaten waarmee je aan je conditie werkt.

Verschil in zithouding tussen hometrainer en spinningfiets

Een spinningfiets is meer bedoeld voor sporters die van intensieve workouts houden. Op een spinningfiets heb je meestal een hoog tempo en probeer je jezelf goed in het zweet te werken met verschillende weerstandsniveaus.

De houding op een spinning apparaat is daarom een stuk actiever dan de houding op een hometrainer. Je bent voorover gebogen en je hebt meer het gevoel dat je aan het racen bent op een racefiets. Voor beginners is een spinningfiets minder toegankelijk dan een hometrainer. Ook mensen met rugklachten kunnen beter gaan voor een hometrainer.

Op een hometrainer kun je ook intensief trainen en jezelf uitdagen door middel van trainingsprogramma’s, maar je kunt óók ontspannen fietsen. De zithouding is vergelijkbaar met die van een normale fiets, je zit rechtop in een ontspannen houding. Met trainingsprogramma’s kun je de workouts vervolgens zo zwaar maken als je zelf wilt. Niet zo gek dus dat ze populair zijn onder thuissporters.

1. Kettler Tour 400 – Ergometer

beste hometrainer

Bekijk reviews en prijs

Hometrainer kopen voor warming-up en revalidatie

Een hometrainer heeft meer functies dan een spinningfiets. Zo wordt het fitnessapparaat in de sportschool wordt vaak gebruikt als warming-up voor een intensievere workout. Ook voor revalideren of conditie opbouwen na een blessure is een hometrainer geschikter dan een spinningfiets.

Beste hometrainer kopen? Let hier vooral op

Ga je naar een willekeurige sportschool, dan staat daar altijd wel een hometrainer die je kunt gebruiken. Maar waar moet je op letten als je een hometrainer voor thuis wilt kopen? De volgende punten zijn belangrijk:

+ Verstelbaarheid van het stuur en zadel
+ Gewicht van vliegwiel en metaal
+ Weerstandsniveaus en trainingsprogramma’s
+ Maximale lichaamslengte

+ Maximaal belastbare gewicht

Verstelbaarheid van het stuur en het zadel

Het is belangrijk dat de hometrainer is afgestemd op jouw lichaamslengte zodat je comfortabel traint. Als je een verkeerde houding aanneemt, loop je kans op blessures. En wat als iemand anders op het apparaat wil trainen? Dan is het wel makkelijk als de hoogte van zowel het stuur als het zadel versteld kunnen worden. Bij sommige apparaten kun je zelfs de afstand van het zadel tot het stuur aanpassen (horizontaal verstelbaar). Check dus even of het fitnessapparaat genoeg verstelbare hoogtes (en lengtes) heeft.

Als richtlijn kun je nemen dat het zadel op heuphoogte moet uitkomen. Wanneer je voet op het laagste punt van de trapper staat, moet je knie nog steeds licht gebogen zijn. Zorg er daarnaast voor dat je niet met je knieën tegen het stuur aan zit.

Gewicht van vliegwiel en metaal

Over het algemeen zijn zware hometrainers van betere kwaliteit dan lichte hometrainers. Dit komt ten eerste omdat je trapbewegingen meestal vloeiender zijn met met een zwaarder vliegwiel. Een zwaar vliegwiel draagt daarmee bij aan het trainingscomfort. Ook zegt de zwaarte van het vliegwiel iets over de kracht van het fitnessapparaat. Met een zwaarder vliegwiel heb je meestal meer weerstandsniveaus en kun je intensiever trainen.

Het totale gewicht van het apparaat heeft invloed op de stabiliteit van het fitnessapparaat. Een hometrainer gemaakt van zware materialen is veiliger en comfortabeler dan een lichte hometrainer.

Verplaatsen in huis

Het nadeel van een zwaar fitnessapparaat is dat het minder makkelijk te verplaatsen is thuis. Ga je regelmatig op een andere plek trainen? Kies dan zeker voor een hometrainer met transportwieltjes. Wil je de hometrainer makkelijk kunnen opbergen? Kies dan voor inklapbare hometrainer.

Weerstandsniveaus en trainingsprogramma’s

Op een hometrainer kun je verschillende weerstandsniveaus instellen. Hoe hoger de weerstand, hoe zwaarder de trapbeweging wordt. De weerstandsniveaus zijn makkelijk verstelbaar, soms manueel en steeds vaker digitaal via je scherm. Als je niet teveel over weerstanden wilt nadenken tijdens je training, kun je ook een standaard trainingsprogramma kiezen dat weerstanden voor je varieert.

Gevarieerd trainen

Het aantal aanwezige trainingsprogramma’s verschilt per hometrainer. Hou je er van om gevarieerd te trainen? Kies dan voor een apparaat met een divers aanbod. Zo zijn er apparaten waarmee je kunt trainen op afstand, tijd, verbrande calorieën, hartslag, rotaties per minuut of getrainde wattage. Het apparaat zal afhankelijk van je doel variëren met intervallen en weerstanden om het gewenste doel te bereiken.

Op de meeste hometrainers zijn de bovenstaande meetvariabelen zichtbaar op het display. Of je nou wel of geen trainingsprogramma gebruikt, je kunt altijd je progressie meten.

Maximale lichaamslengte

Tip voor mensen langer dan 180 cm:
Niet alle hometrainers zijn gemaakt voor mensen langer dan 180 cm. Check even bij de specificaties of het fitnessapparaat past bij jouw lichaamslengte.

Maximaal belastbare gewicht

Heb je overgewicht? Check dan even of het fitnessapparaat jouw lichaamsgewicht kan hebben. Meestal geldt hoe hoger het maximale belastbare gewicht, hoe stabieler het apparaat.

Top-3 beste hometrainers voor thuis

Onze fitness experts hebben de beste hometrainers van dit moment op een rij gezet.

1. Kettler Tour 400 – Ergometer

beste hometrainer kettler

Meer foto’s

Het eerste wat opvalt aan de Kettler Tour 400 is dat deze strak en modern is vormgegeven. Het fitnessapparaat is daarnaast bedoeld voor de fanatieke thuissporter. Of je nu wilt afvallen, conditie wilt opbouwen of je spiermassa wilt verbeteren, deze fitness hometrainer is geschikt voor alle doeleinden. Je kunt het zadel zowel verticaal als horizontaal verstellen. Ook kun je eenvoudig kiezen uit 46 (!) weerstandsniveaus en 10 voorgeprogrammeerde trainingen. Het is qua prijs-kwaliteit verhouding onze beste hometrainer in de markt.

Bekijk reviews en prijs

2. Tunturi Endurance E80 – Ergometer

beste hometrainer tunturi

Meer foto’s

Op topniveau fiets je met de Tunturi Endurance E80. Het is een fitnessapparaat met een prettige lage instap en een goede keuze als je wilt kiezen voor een product dat een flink aantal jaren mee zal gaan. Kies uit de 53 weerstandsniveaus of volg één van de 43 programma’s. Daarnaast heeft deze hometrainer een aantal ‘handigheidjes’. Via de handsensoren kun je jouw hartslag bijhouden en op de overzichtelijke monitor volg je parameters zoals tijd, snelheid, afstand, hartslag en wattage.

Bekijk reviews en prijs

3. VirtuFit HTR 2.0 – Ergometer

beste hometrainer virtufit

Meer foto’s

De hometrainer VirtuFit HTR 2.0 is vooral fijn voor een low intensity training, zoals duurtraining. Het heeft een fijn ergonomisch zadel waarmee je een goede zithouding kunt aannemen. Het zadel en het stuur kun je daarnaast verstellen, zodat je deze perfect kunt aanpassen aan jouw lengte. Ook beschikt dit fitnessapparaat over verschillende programma’s, maar je kunt ook gewoon handmatig een programma instellen.

Bekijk reviews en prijs

Bekijk ook: FitBike Ride 6 iPlus review

Waarom een hometrainer kopen voor thuis? De voordelen

Een hometrainer is een ‘binnenfiets’ waarmee je fietsend aan je fitheid kunt werken. Het fitnessapparaat valt in de categorie ‘cardio’ en wordt hoofdzakelijk ingezet voor het verbeteren van de conditie.

Met buiten fietsen ben je afhankelijk van weersomstandigheden. Als het heel hard regent of stevig vriest, nodigt dat minder uit om een stuk buiten te gaan fietsen. Een hometrainer is dan een mooie oplossing. Je kunt dan vanuit huis toch aan je conditie werken.

Ook kan een hometrainer tijd besparen. Je kunt met trainingsprogramma’s jezelf in een korte tijd flink uitputten. Dit is met buiten fietsen minder makkelijk te realiseren. Een hometrainer voor thuis is daarnaast altijd dichtbij.

Een hometrainer kun je inzetten voor verschillende doeleinden. Hieronder vind je de belangrijkste:

 • Afvallen en calorieën verbranden
 • Je conditie verbeteren
 • Kracht opbouwen in je billen, bovenbenen en kuiten
 • Revalidatie
 • Herstel na blessure
 • Warming-up

Twijfel je nog tussen een hometrainer, crosstrainer of loopband? Lees dan hier over de voordelen van een crosstrainer of loopband.

Intervaltraining op de hometrainer

Intervaltrainingen zijn trainingen die je opdeelt in stukken (intervallen). Bij een intervaltraining op de hometrainer combineer je intensieve stukken met langzamere stukken en rustpauzes.

Op deze manier geef je jezelf regelmatig rust, waardoor je meer inspanning kunt leveren tijdens de intensieve delen van de training. Zo kun je bijvoorbeeld sneller meer vet verbranden en ontwikkel je meer kracht.

1. Kettler Tour 400 – Ergometer

Bekijk reviews en prijs

Hoe kan een intervaltraining op de hometrainer eruitzien?

 1. Fiets eerst een kwartiertje in een comfortabel tempo om warm te worden en je spieren alvast aan het werk te zetten.
 2. Zet vervolgens de weerstand een aantal niveaus hoger en fiets 4 minuten in een hoog tempo.
 3. Zet de weerstand lager (nét iets hoger dan je beginstand) en ‘rust’ 2 minuten uit terwijl je langzaam fietst.
 4. Herhaal dit een aantal rondes.
 5. Eindig je workout met een kwartier fietsen op de beginstand.

Dit is een voorbeeld van een workout die je uiteraard zelf kunt aanpassen. Je kunt de rondes bijvoorbeeld langer of korter maken, de weerstand verhogen of de intensiteit opschroeven. Geen zin om dit zelf te bedenken? Kies dan voor een standaard intervaltraining van het apparaat. De basis is wel dat je verschillen in intensiteit afwisselt.

>> Bekijk nu de top-3 beste hometrainers

Duurtraining op de hometrainer

Wil je liever op een lager tempo trainen? Dan is duurtraining wat voor jou! Een duurtraining is geen intensieve training. Het is juist de bedoeling dat je nog gewoon kunt praten terwijl je aan het fietsen bent.

Je kunt het ook wel vergelijken met een lange tocht die je maakt op een racefiets. Je bent een langere periode aan het fietsen op een tempo dat je goed kunt volhouden. Op deze manier verbeter je jouw uithoudingsvermogen.

Hoe kan een duurtraining er op de hometrainer uit zien?

 1. Fiets eerst 10 minuten in een comfortabel tempo om warm te worden en je spieren alvast aan het werk te zetten.
 2. Stel de fitness hometrainer vervolgens in op een hogere stand die je gemakkelijk drie kwartier kunt volhouden. Test dit uit voor jezelf. Je wilt niet dat de hometrainer te zwaar ingesteld staat, maar zeker ook niet te licht.
 3. Eindig je training weer met 10 minuten fietsen op de laagste stand.

Duurtraining thuis kan misschien een beetje saai zijn. Het filmpje hieronder maakt het nét wat leuker voor je! 

Goedkope hometrainer kopen

Wil je met een klein budget toch een kwalitatieve hometrainer kopen voor thuis? Dat kan. Bij Bol.com heb je een groot aanbod aan goedkope hometrainers. Ook bij Decathlon heb je al een degelijke hometrainer vanaf €149,99.

 Goedkope hometrainers collectie Decathlon – Vanaf €149,99

Laat een Reactie achter