Beste krachtstation voor thuis 2023

Het beste krachtstation voor thuis van 2023 is de Focus Fitness Unit 6. Onze fitness experts hebben de beste krachtstations voor thuis gereviewd en Focus Fitness kwam als best uit de test. Ook de krachtstations van VirtuFit en Bowflex staan in onze top-3.

Wil jij liever thuis krachttraining doen in plaats van in de sportschool? Dan biedt een krachtstation voor thuis oplossing. In dit artikel ontdek je waar je op moet letten als je een krachtstation gaat kopen en lichten we de beste krachtstations voor thuis uit van 2023.

Wij verkopen zelf geen krachtstations voor thuis. Dit artikel is puur bedoelt om thuissporters te helpen bij het vinden van het beste krachtstation.

>> Direct naar top-3 beste krachtstations voor thuis

2 soorten krachtstations voor thuis

All-in-one krachtstations voor thuis zijn workout machines waarmee je meerdere oefeningen kunt doen en dus ook meerdere spiergroepen kunt trainen. Je kunt krachtstations indelen in 2 categorieën, namelijk krachtstations met steekgewichten of krachtstations met halterschijven. 

Krachtstations voor thuis met steekgewichten

De meest verkochte krachtstations voor thuis zijn gemaakt met steekgewichten. De voordelen van steekgewichten zijn (1) dat je eenvoudig van gewicht kunt wisselen en (2) dat het weinig ruimte inneemt in jouw home gym. De steekgewichten zitten geïntegreerd in het apparaat en je hoeft enkel een pin te steken in het steekgewicht (weerstandsniveau) waarmee je wilt trainen.

Een nadeel van steekgewichten is dat als je eenmaal je maximale gewicht hebt bereikt, je geen gewicht meer kunt toevoegen. Ook heb je minder controle over het exacte gewicht dat je wilt gebruiken omdat de weerstandsniveaus al zijn bepaald door het apparaat.

1. Focus Fitness Unit 6 – Krachtstation voor thuis

beste krachtstations

→ Bekijk reviews en prijs

Krachtstations voor thuis met halterschijven

De nadelen van steekgewichten zijn precies de redenen waarom ook veel mensen kiezen voor krachtstations met halterschijven. Je hebt dan meer controle over de weerstand (het gewicht) waarmee je wilt trainen. Daarnaast heb je geen limiet. Als met meer weerstand wilt trainen, kun je gewoon halterschijven bijkopen.

Halterschijven geven je ook meer opties doordat je ze kunt gebruiken voor andere apparaten óf voor gewichtheffen. Als je bijvoorbeeld een halterstang wilt aanschaffen voor thuis (om je overhead squat te oefenen), dan kun je de halterschijven ook meteen daarvoor gebruiken.

Wel kost het wat meer tijd om van weerstand te wisselen en neemt het apparaat wat meer ruimte in beslag door de halterschijven. Daarnaast zitten halterschijven meestal niet inbegrepen bij het apparaat en moet je ze apart bijkopen.

Krachtstations van Bowflex zijn uitzondering

Bowflex is één van de meest innovatieve merken in fitnessapparatuur voor thuis. Sommige apparaten van Bowflex maken gebruik van Power Rods. Dit is een andere manier, naast steekschijven en halterschijven, om weerstand te creëren. Met Power Rods wordt trainen met losse gewichten beter nagebootst.

Bekijk hier de Bowflex Extreme 2 SE dat Power Rods gebruikt en ontdek alle voordelen.

Beste krachtstation voor thuis kopen – De veelgestelde vragen

Als je dit leest, ben je van plan om een krachtstation te kopen voor thuis. Voordat je echter overgaat tot aankoop, hebben wij de veelgestelde vragen op een rij gezet, zodat jij de beste keuze kunt maken.

+ Wat is het maximale gewicht?
+ Zijn krachtstations veilig?
+ Welke oefeningen kan ik doen?
+ Is een krachtstation ook geschikt voor beginners?
+ Heb ik ook nog andere krachtapparaten nodig?
+ Hoeveel ruimte neemt een krachtstation in?

Wat is het maximale gewicht?

Als je voor een krachtstation met steekschijven wilt gaan, check dan even bij de specificaties in de webshop of het maximale gewicht genoeg is voor jou.

Zijn krachtstations veilig?

Om oefeningen met losse gewichten goed uit te voeren, moet je de juiste techniek leren (denk aan deadlifts of squat cleans). Als je moe bent of niet oplet, loop je sneller blessures op dan wanneer je traint met een krachtstation.

Bij krachtstations zijn bewegingen meer gestandaardiseerd. Ze zijn zo ontworpen dat jij je geen zorgen hoeft te maken over het laten vallen van gewichten, het verliezen van de controle over de beweging of het plaatsen van jouw lichaam in de juiste positie.

Welke verschillende oefeningen kan ik doen?

Dit hangt van het apparaat af, maar bij de meeste krachtstations zijn de onderstaande basisoefeningen sowieso mogelijk.

Bench pressTriceps extensions
Shoulder pressBiceps curls
Lat pull downCalf raises
Leg pressHigh pulls
Leg extensionWrist curls
Leg curlAbs cable crunches
Seated row

Let op: dit zijn slechts enkele van de oefeningen die je kunt doen. Met de meeste machines is nog veel meer mogelijk. Is een hoge variatie in oefeningen voor jou belangrijk? Wil je jouw lichaam zo volledig mogelijk trainen? Let dan bij de specificaties in de webshop op het aantal verschillende oefeningen dat je kunt doen met het krachtstation.

Training units

De hoeveelheid training units verschilt per krachtstation en heeft invloed op de hoeveelheid oefeningen die je met een apparaat kan doen. Vaak geldt dat hoe meer training units een apparaat heeft, hoe meer oefeningen je kunt doen. Daarnaast heb je bij diverse apparaten de mogelijkheid om het krachtstation uit te breiden na aankoop met extra losse units.

Is een krachtstation ook geschikt voor beginners?

Hoeveel ervaring je hebt met krachtstations (of krachttraining) maakt niet uit. Een krachtstation kan een goede keuze zijn voor zowel beginners als ervaren fitness atleten. Ook als je basiskracht wilt opbouwen is het geschikt. 

Heb je hulp nodig bij oefeningen? Schakel dan een personal trainer in.

Heb ik ook nog andere krachtapparaten nodig?

Met een krachtstation kun je een full-body workout doen. Je hebt dus in principe geen ander apparaat nodig. Ervaren thuissporters voegen wel vaak extra apparatuur of losse gewichten toe. Denk hierbij aan dumbbells, een kettlebell, een trainingsbank of een squat rack.

Hoeveel ruimte neemt een krachtstation in?

Bekijk of de afmetingen van het apparaat aansluiten bij de ruimte waarin je wilt gaan trainen. Zou toch jammer zijn als die niet past in je huis of als je liever een maatje groter had gehad.

Top-3 beste krachtstation voor thuis van 2023

We hebben de beste krachtstations getest van verschillende topmerken. Dit zijn, voor de gemiddelde thuissporter, de top-3 all-in-one krachtstations voor thuis van 2023.

1. Focus Fitness Unit 6 – Krachtstation voor thuis

beste krachtstation

→ Meer foto’s

De Focus Fitness Unit 6 is qua prijs-kwaliteit verhouding een van de beste in de markt en ideaal voor thuisgebruik. Dankzij de 70 kg aan gewichtsblokken kun je zwaar trainen. Het apparaat beschikt over een sterk kabelstation met verstelbare trainingsstangen en een verstelbare zitting voor optimaal training comfort.

Bekijk reviews en prijs

2. VirtuFit Homegym KH1

virtufit krachtstation

→ Meer foto’s

Met de compacte VirtuFit Homegym KH1 maak je sowieso een goede keus. Het multifunctionele krachtstation biedt veel verschillende oefeningen en is gemakkelijk om te bouwen tot kabelstation. Met deze kabels heb je bijna net zoveel mogelijkheden als met dumbbells. De handgrepen zijn voorzien van foam voor een comfortabele en zachte grip.

Bekijk reviews en prijs

3. Bowflex Extreme 2 SE Homegym

bowflex home gym

→ Meer foto’s

De Bowflex Extreme 2 SE Homegym is een bestseller. Met name in Amerika is het apparaat extreem populair. Dit komt onder andere omdat trainen met de Power Rods net zo goed voelt als trainen met losse gewichten. Het apparaat maakt een complete workout mogelijk op een efficiënte manier. De verschillende kabel- en katrol posities maken het gemakkelijk om de hoek van je oefening te veranderen.

Bekijk reviews en prijs

Voordelen van een krachtstation voor thuis

Niet iedereen gaat graag naar de sportschool of heeft hier tijd voor. Ook het vastzitten aan een sportschool abonnement vinden veel mensen vervelend. Een krachtstation voor thuis kan in deze gevallen een mooie oplossing zijn. Dit zijn alle voordelen van een all-in-one krachtstation voor thuis:

  • Met een krachtstation haal je een complete sportschool in huis. Met één apparaat kun je verschillende spiergroepen trainen.
  • Niet meer afhankelijk van openingstijden van de sportschool.
  • Je hoeft niet te wachten totdat je favoriete apparaat in de sportschool vrij is.
  • Het bespaart reistijd naar de sportschool.
  • Je wordt niet afgeleid door al je sociale contacten in de sportschool.
  • Minder kans op blessures in vergelijking tot trainen met losse gewichten.
  • Het bespaart kosten aan een fitnessabonnement waar je amper gebruik van maakt.

1. Focus Fitness Unit 6 – Krachtstation voor thuis

beste krachtstation

→ Bekijk reviews en prijs

Er zijn ook nadelen aan een krachtstation

Niets is perfect en de beste krachtstations zijn geen uitzondering. Dit zijn de nadelen van trainen met een all-in-one krachtstation:

  • Je traint je spieren met een beperkte range of motion (of bewegingsbereik), zonder de mogelijkheid om de hoek van de beweging te variëren.
  • Hoewel een krachtstation effectief is voor het trainen van je grote spieren, train je de stabiliserende spieren eromheen niet optimaal omdat stabiliteit geen uitdaging is op een krachtstation.
  • Doordat je steeds dezelfde oefeningen doet (en vaak alleen), kan er verveling ontstaan. Verveling kan leiden tot het overslaan van trainingen. Maak het dus een beetje leuk voor jezelf met een gevarieerd trainingsschema en een lekkere playlist.

Goedkope krachtstations voor thuis

Wil je graag een goed krachtstation kopen en heb je een beperkt budget? Dan heeft Decathlon degelijke krachtstations voor een lage prijs. De goedkope krachtstations zijn niet de beste krachtstations in de markt, maar voldoen prima, zeker als je beginner bent. Bij Decathlon vind je al een krachtstation vanaf €299,-.

→ Goedkope krachtstation collectie Decathlon – Vanaf €299,-

Laat een Reactie achter