BMI berekenen in 1 minuut

BMI staat voor Body Mass Index en je kunt je BMI berekenen door (formule) je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat. Het berekenen van je BMI helpt je achterhalen of je een gezond gewicht hebt. In dit artikel vind je een BMI calculator en alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen wat het inhoud.

In de meeste gevallen kun je zelf prima inschatten bij welk gewicht jij je lekker en fit voelt. Toch zijn er ook een hoop mensen die niet bewust zijn van hun ongezonde gewicht. Daarnaast komt het ook voor dat mensen denken dat ze te dik of te dun zijn, maar dat dit eigenlijk niet het geval is. Jouw BMI gaat dit ophelderen.

Direct jouw BMI berekenen

Bereken je BMI direct op ons platform. Onze intelligente BMI calculator houdt rekening met je leeftijd om te bepalen of jij een gezond gewicht hebt. De enige gegevens die de calculator van je nodig heeft is je lengte, gewicht, geslacht en leeftijd.

BMI calculator

BMI formule en limitaties

De Body Mass Index (BMI) geeft een indicatie van de hoeveelheid vet in je lichaam. Door je BMI te berekenen krijg je een snelle indicatie of je een gezond gewicht hebt (of niet). De BMI wordt overal ter wereld gebruikt om in te schatten of iemand ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht of obesitas heeft.

Hoe de BMI berekening werkt

De eenvoudige formule wordt gedaan op basis van de lengte en het gewicht van een persoon. Je deelt namelijk het gewicht in kilogram door je lengte in meters in het kwadraat. Met deze formule kun je jouw BMI berekenen:

BMI formule = kg / m2, waarbij kg het gewicht van een persoon in kilogram is en m2 de lengte in vierkante meters.

Rekenvoorbeeld: weeg je 70 kg en ben je 1.69 meter lang? Dan heb je een BMI van 70 / (1.69×1.69) = 24,5.

Limitaties van BMI berekenen

Ondanks dat het een veel gebruikte index is voor afvallen, zegt het nog niets over het verschil tussen overtollig vet, spieren of botten. Bij de BMI wordt enkel het gewicht afgezet tegen de lengte. Het bepalen van een gezond niveau aan lichaamsvet ligt echter genuanceerder. De middelomtrek is bijvoorbeeld ook belangrijk om mee te wegen. Het vetpercentage geeft een stuk completer beeld van de daadwerkelijke hoeveelheid vet in je lichaam.

Uitzonderingen

Daarnaast zijn er veel uitzonderingen waarvoor de BMI minder geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen of atleten die heel gespierd zijn. 

Mensen met veel spiermassa, zoals veel atleten, hebben mogelijk een hoge BMI, maar lopen geen groter gezondheidsrisico. Mensen met een lagere spiermassa, zoals kinderen die nog niet uitgegroeid zijn, kunnen een lagere BMI hebben. Tijdens zwangerschap en borstvoeding verandert de lichaamssamenstelling van een vrouw, ook dan is het gebruik van de BMI niet aan te raden.

Wat is een gezonde BMI?

Of jij een gezonde BMI hebt, hangt af van je leeftijd, geslacht en sommige gevallen ook je afkomst. Mensen uit Azië hebben bijvoorbeeld vaak meer vetmassa dan mensen van westerse afkomst.

Voor vrouwen kunnen de grenswaarden voor een gezond gewicht wat hoger liggen dan voor mannen. Vrouwen zijn nou eenmaal anders gebouwd dan mannen. Echter worden meestal dezelfde grenswaarden gebruikt voor zowel vrouwen als mannen, zo ook in de onderstaande tabellen.

Bij 70-plussers mag de BMI ook wat hoger liggen, zonder dat dit ongezond is. Bekijk hieronder de tabellen per leeftijd.

BMI tabel voor vrouwen en mannen

De onderstaande tabellen geven de grenswaarden aan voor een gezonde BMI. Let op, ieder lichaam is uniek en de BMI richtlijnen zijn bepaald op basis van het gemiddelde. Als je een nauwkeurige meting wilt van je gewicht en overtollig lichaamsvet, dan kun je beter naar een specialist gaan.

BMI tabel 19-69 jaar

BMI scoreBetekenis
lager dan 18,5Ondergewicht
Vanaf 18,5 tot 25Gezond gewicht
Vanaf 25 tot 30Overgewicht
30 en hogerErnstig overgewicht (obesitas)
bron: www.voedingscentrum.nl

BMI tabel vanaf 70 jaar

BMI scoreBetekenis
lager dan 22Ondergewicht
Vanaf 22 tot 28Gezond gewicht
Vanaf 28 tot 30Overgewicht
30 en hogerErnstig overgewicht (obesitas)
bron: www.voedingscentrum.nl

Zowel voor vrouwen als mannen ouder dan 18 jaar gelden deze BMI grenswaarden. Wil je weten of je kind een gezonde BMI heeft? Bekijk dan hier de grenswaarden voor kinderen.

De onderstaande grafiek geeft nog meer inzicht in hoe de formule werkt.

BMI berekenen
bron: wikipedia

Overgewicht in Nederland

Overgewicht vergroot onder meer het risico op een hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, galstenen en gewrichtsaandoeningen. Tevens heeft het negatieve impact op de mentale gezondheid. 

Ongeveer 50% van de Nederlanders heeft overgewicht. Ook het aantal kinderen dat te zwaar is stijgt ieder jaar. Door regelmatig je BMI te berekenen, blijf je bewust van je gezondheid.

BMI calculator

Laat een Reactie achter