Crosstraining in Nederland

Nederland telde in 2019 ca 2000 fitness clubs. 10 jaar geleden bestond de fitness branche vooral uit kracht, cardio of groepslessen. Inmiddels zijn er veel verschillende niches zoals bootcamp, HITT, calisthenics, bodypump en natuurlijk crosstraining.

In dit artikel geeft inzicht in de groei van crosstraining in Nederland én biedt een overzicht van alle CrossFit® boxen ter wereld, inclusief boxen in Nederland in jouw regio.

Groei van crosstraining in Nederland

In 2001 deden ca 12% Nederlanders wekelijks aan fitness. In 2016 was dit percentage 21%. Daarnaast neemt de frequentie in fitness workouts per week ook toe. Dit betekent dat fitness groeit in Nederland.

Crosstraining speelt hier een belangrijke rol in. De sport is overgewaaid vanuit Amerika en begint in Europa steeds meer voet aan de grond te krijgen. Nederlanders gaan inzien wat de toegevoegde waarde is van crosstraining als levensstijl. Mede door de hoge variatie in workouts en het community gevoel blijven mensen gemiddeld langer lid bij een crosstraining box dan bij een normale gym.

Crosstraining community in cijfers

Eind 2019 waren er wereldwijd ca 16.000 officiële crosstraining boxen. En dat terwijl de oprichter zijn eerste box pas opende in 2001. De sport heeft dus een explosieve groei doorgemaakt. De laatste jaren stagneert de groei in Amerika en Canada, maar groeit het aantal crosstraining boxen nog steeds hard in landen als Brazilië, China en diverse Europese landen.

Bijna de helft van alle crosstraining boxen zit in Amerika. In Europa zitten de meeste atleten in Italië, Engeland en Frankrijk. Nederland telt ca 230 crosstraining boxen met een CrossFit® licentie. Als we uitgaan van 175 leden per box, dan zijn er in Nederland ca 40.000 mensen die wekelijks crosstrainen.

Eigenlijk zijn het nog veel meer mensen omdat de meeste ‘normale’ gyms ook crosstraining (of een vergelijkbare variant) aanbieden alleen dan zonder CrossFit® licentie.

CrossFit® boxen Nederland

Crosstraining in Amsterdam

Er zijn op dit moment 15+ boxen in Amsterdam. Dit maakt Amsterdam een populaire plek voor crosstraining. Je hebt er zowel grote als kleine boxen met hechte communities.

Grote boxen bieden vaak ‘specialty classes’ aan zoals gymnastiek of gewichtheffen en ze hebben lessen voor verschillende leeftijdsgroepen. Zo zijn er lessen te vinden voor kinderen, maar ook voor 50-plussers. Sommige boxen bieden naast crosstraining ook yoga en andere type workouts aan.

Ben je echt serieus over crosstraining en wil je meedoen aan wedstrijden? Dan is Amsterdam een ideale plek om te trainen. Bij Vondelgym lopen bijvoorbeeld de beste crosstraining atleten van Nederland rond en er hangt een gezonde competitieve sfeer. Er is altijd wel iemand waaraan jij je kan optrekken.

Bekijk ook: Top-4 crosstraining boxen in Amsterdam

Beginnen met crosstraining

Veel mensen denken dat je heel fit moet zijn als je wilt starten met crosstraining. Dit is een misvatting. Crosstraining is toegankelijk voor ieder niveau. Het enige wat er wordt gevraagd is doorzettingsvermogen en daarnaast of je je ego thuis wilt laten.

In een crosstraining box zul je merken dat atleten behulpzaam zijn en elkaar stimuleren om de fitste versie van jezelf te worden. Voor alle oefeningen is er een zogenaamde ‘scaling option’. Dit betekent dat als je de oefening nog niet beheerst, dat er gewoon een andere oefening is die je kunt doen.

Daarnaast lopen er coaches rond die je helpen met het verbeteren van je techniek zodat je het de volgende keer wel kan! Lees hier meer over hoe je kunt starten met crosstraining.

Laat een Reactie achter