Wat is een Ironman triathlon?

Een Ironman is een triathlon variant die bestaat uit: 3800 meter zwemmen – 180 km. fietsen – 42,195 km. hardlopen. Het is de klassieke variant van een triathlon, ook wel de hele triathlon.

Verschil Ironman en triathlon

Alle Ironman wedstrijden zijn triathlons, maar niet alle triathlons zijn Ironman wedstrijden…

Wat betreft afstanden en volgorde van disciplines is de Ironman hetzelfde als een hele triathlon. ‘Ironman’ is echter een handelsmerknaam. Triathlon wedstrijden met het label ‘Ironman’ worden enkel georganiseerd in samenwerking met de organisatie ‘World Triathlon Corporation (WTC)’.

De organisatie heeft een grote rol gespeeld in het ontstaan én de groei van triathlon als een sport.

Het ontstaan van de Ironman

De eerste triathlons werden georganiseerd in Frankrijk rond het jaar 1930. Deze wedstrijden heette toen nog geen ‘triathlons’. Pas in 1974 werd er in San Diego een wedstrijd georganiseerd waarbij voor het eerst de naam ‘triathlon’ werd gebruikt.

Dezelfde duursporten waren onderdeel van het evenement in San Diego (zwemmen, fietsen en hardlopen), maar de afstanden waren nog een stuk korter.

Nadat marineofficier John Collins en zijn vrouw Judy mee hadden gedaan in 1974, besloten zij er zelf een te organiseren op het eiland Oahu, alleen dan nóg uitdagender.

Op 18 februari 1978 zagen John en Judy hun droom uitkomen met de allereerste Hawaiian Ironman Triathlon. Omdat het de ultieme uithoudingsvermogen test moest worden, mocht de winnaar van het evenement zich de ‘Iron Man’ noemen.

Het was de geboorte van lange afstand triathlons en de voorloper van de Ironman World Championship van vandaag. In 1979 werd Lyn Lemaire de eerste vrouw die meedeed aan de wedstrijd. Zie hieronder een iconisch plaatje.

Ironman triathlon

De World Triathlon Corporation (WTC) is ontstaan uit de organisatie van de Ironman Hawaï. WTC is de licentieverschaffer voor alle wedstrijden ter wereld die het Ironman-logo voeren.

Ironman World Championship

Ieder jaar worden nog steeds de wereldkampioenschappen georganiseerd in Hawaii. Je kunt hier echter niet zomaar aan deelnemen. Je zult je eerst moeten kwalificeren via kwalificatiewedstrijden die overal ter wereld plaatsvinden.

Prijzengeld

Als we het prijzengeld van de vrouwen en mannen in 2019 bij elkaar optellen, werd er in totaal $650.000 aan prijzengeld uitbetaald. Dit kregen de winnaars:

  • Winnaar: $120.000.
  • 2de plaats: $60.000.
  • 3de plaats: $40.000.

Zie hieronder een video van het evenement in 2019:

Dit vind je vast ook interessant: Top-3 beste triathlon wetsuits

Ironman 70.3

Sinds 2006 is de halve triathlon ook een erkende Ironman variant. Deze lange afstand triathlon wordt de Ironman 70.3 genoemd. De afstanden van deze triathlon zijn 1900 meter zwemmen – 90 km. fietsen – 21,1 km. hardlopen.

Ironman triathlon in Nederland

Ook in Nederland worden Ironman evenementen georganiseerd. Op de website van Ironman vind je de actuele kalender

Wil je naast Ironman evenementen zien welke triathlons er nog meer worden georganiseerd in Nederland? Bekijk dan hier de Nederlandse triathlon kalender.

Laat een Reactie achter