Beste triathlon wetsuit

In dit artikel krijg je inzicht in de beste triathlon wetsuits, zowel voor beginners als gevorderden. Daarnaast krijg je alles wat je moet weten voordat je een triathlon wetsuit gaat kopen.

Een triathlon wetsuit is een van de eerste investeringen die de meeste triatleten op een bepaald moment overwegen te doen. Als je meedoet aan triathlons, kan een wetsuit je wedstrijdprestaties én (trainings)ervaring echt verbeteren.

Verschil tussen triathlon wetsuit en trisuit

Een trisuit is een kledingstuk dat je de hele race kunt dragen. Het primaire materiaal van het pak is dun en ademend. De top is meestal mouwloos en het broekje is vergelijkbaar met een fietsbroek.

Een wetsuit is gemaakt van dikker neopreen materiaal en dit houdt je, in tegenstelling tot een trisuit, warm in het water. Daarnaast biedt een wetsuit drijfvermogen.

Een wetsuit is puur bedoeld voor het onderdeel zwemmen en deze doe je daarna dus direct weer uit. Veel triatleten dragen hun wetsuit over hun trisuit.

1. Blueseventy Sprint wetsuit – Beginner

triathlon wetsuits

→ Bekijk reviews en prijs

Welke wetsuit heb ik nodig?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een wetsuit neemt die speciaal is ontworpen voor triathlons. Op de markt zijn tal van wetsuits verkrijgbaar voor verschillende watersporten. Echter vraagt zwemmen in open water om een flexibel en comfortabel wetsuit die voor deze langdurige oefening is gemaakt. 

Daarnaast moet de wetsuit ook makkelijk aan- en uit te trekken zijn aangezien een triathlon uit meerdere onderdelen bestaat. Wel zo handig als je snel op je fiets kunt springen na het zwemmen.

Het gebruik van een niet triathlon wetsuit is hetzelfde als fietsen op je stadsfiets in een triathlon. Dat doe je ook niet. Natuurlijk kost de juiste uitrusting iets meer, maar het is de extra investering dubbel en dwars waard.

Verschillen per doel en niveau

Afhankelijk van jouw zwemniveau en hoe vaak je van plan bent om te zwemmen in open water, kun je bepalen wat de beste wetsuit is voor jou.

Triathlon wetsuits vind je van €80 tot €700. Meestal geldt hoe meer je investeert, hoe beter de kwaliteit en langer het pak meegaat. Een kwalitatief wetsuit bestaat uit:

  • Beter drijfvermogen om je lichaam goed gepositioneerd te houden (vooral relevant voor amateur-triatleten).
  • Flexibiliteit bij de schouders voor je zwemslag.
  • Goede naden voor optimale dekking op de juiste plaatsen.
  • Verbeterde isolatie eigenschappen.

Dit neemt niet weg dat de collectie van Decathlon hele degelijk kwaliteit biedt voor een lage prijs. Heb je een beperkt budget en/of ben je niet van plan om vaak in open water te gaan zwemmen? Dan kunnen de wetsuits van Decathlon uitkomst bieden.

→ Budget wetsuits Decathlon

Neopreen biedt warmte en drijfvermogen

Neopreen is het materiaal in een wetsuit dat je warm houdt tijdens het zwemmen. Het is elastisch synthetisch rubber materiaal dat goed isoleert. Hoe dikker het neopreen, hoe beter de isolatie én het drijfvermogen.

Is het water koud, zoals bijvoorbeeld in de winter in Nederland, dan heb je een beter geïsoleerd wetsuit nodig dan wanneer het water warm is, zoals in de zomermaanden. Voor de wintermaanden in Nederland adviseren wij minimaal 5mm neopreen bij de borst.

Meestal verschilt de dikte van het neopreen ook per onderdeel van je lichaam. Lichaamsdelen die constant in beweging zijn (zoals je armen) hebben dunner neopreen voor meer flexibiliteit.

De kwaliteit van het neopreen verbeterd ieder jaar. Wetsuits worden steeds warmer en lichter. Daarbij hebben goedkope wetsuits meestal minder kwalitatief neopreen dan duurdere wetsuits.

Triathlon wetsuit moet goed aansluiten

Ieder lichaam is anders dus is het belangrijk dat je een wetsuit kiest die aansluit bij jouw lichaamsvorm. Een wetsuit dat niet goed aansluit of te groot is, kan ervoor zorgen dat er water naar binnenkomt en dit wil je voorkomen.

Ook kan de wetsuit gaan schuren of ademhalen belemmert worden als je wetsuit te klein is. Een wetsuit moet strak aanvoelen, maar niet beperkend zijn. Je moet je schouders nog steeds volledig kunnen bewegen.

Top-3 beste triathlon wetsuit voor heren

Aanbeveling nodig voor een wetsuit? Dit zijn de top-3 wetsuits voor heren van 2021 volgens onze experts.

1. Blueseventy Sprint wetsuit – Beginner

triathlon wetsuits

→ Meer foto’s

De Blueseventy Sprint wetsuit is uitgerust met alles wat een wetsuit moet hebben. De wetsuit overtuigt met zijn kenmerken, zeker voor de prijs die daar tegenover staat. Het is een wetsuit die een nieuwe standaard zet voor beginners op het gebied van pasvorm en comfort.

Bekijk reviews en prijs

2. Zone3 Vision Wetsuit – Beginner

triathlon wetsuit

→ Meer foto’s

De Zone3 Vision Wetsuit, dat twee keer de 220 Triathlon’s ‘Cutting Edge’-award heeft gewonnen, is gericht op het bieden van maximaal drijfvermogen voor zwemmers met zware benen. Het is een van de snelste wetsuits voor beginners op de markt.

Bekijk reviews en prijs

3. Zoot Wikiwiki Wetsuit – Alle niveaus

beste wetsuit

→ Meer foto’s

Het Wikiwiki Wetsuit van Zoot verhoogt je snelheid in het water. Het pak is ontworpen om een sneller herstel van de slag te bevorderen. Tegelijkertijd biedt het premium comfort in een gestroomlijnde pasvorm die zowel drijvend als flexibel is.

Bekijk reviews en prijs

Top-3 beste triathlon wetsuit voor dames

Advies nodig van een expert? Dit zijn de top-3 best geteste wetsuits voor dames van 2021.

1. Blueseventy Sprint wetsuit – Beginner

beste triathlon wetsuits

→ Meer foto’s

Blueseventy staat bekend om hun goede prijs-kwaliteit verhouding. Er gaan jaren van onderzoek en productie achter de SPRINT wetsuit schuil. De wetsuit voor dames is erg comfortabel, zodat jij je puur op het zwemmen kunt concentreren.

Bekijk reviews en prijs

2. Zone3 Aspire wetsuit – Gevorderd

wetsuits

→ Meer foto’s

Een wetsuit van Zone3 die meerdere prijzen heeft gewonnen vanwege de superieure flexibiliteit, comfort en het prestatievermogen. Een ideaal wetsuit voor amateur-triatleten die graag een volgende stap willen zetten in de sport.

Bekijk reviews en prijs

3. Blueseventy Reaction wetsuit – Alle niveaus

wetsuit

→ Meer foto’s

Dit flexibele wetsuit van Blueseventy heeft een goede reputatie in de markt. Het vernieuwde Reaction pak blijft indruk maken. Dankzij 39 cell Yamamoto rubber, is de ligging en het drijfvermogen waarschijnlijk het beste van alle wetsuits in hun collectie.

Bekijk reviews en prijs

Goedkope triathlon wetsuit

Zit je vast aan een beperkt budget? Bekijk dan de triathlon wetsuits van Decathlon. Zij hebben een degelijke collectie. Ook als je voor het eerst meedoet aan een triathlon, kun je door hun scherp geprijsde collectie op een laagdrempelige manier kennismaken met de sport.

→ Goedkope triathlon wetsuits Decathlon

Laat een Reactie achter