De beste speed ropes op een rij

Of je nu een ervaren atleet bent of pas net in een crosstraining box komt kijken, een speed rope mag niet ontbreken in jouw basisuitrusting. Maar waar moet je op letten? Er zijn crosstraining speed ropes in verschillende lengtes, diktes en materialen. Wat is de beste keuze?

Normaal springtouw vs speed rope

Een normaal springtouw is een springtouw zoals je dat van vroeger kent. Een speed rope daarentegen is een springtouw dat gemaakt is van een dun staaldraad. Ook heeft het speciale handvatten. Door de comfortabele en ergonomische grip hiervan kun je extra snelheid maken.

Top-3 beste speed ropes

1. ZEUZ Speed Rope 2.0

beste speed rope

Wil je écht serieus aan de slag met een crosstraining speed rope? Dan moet je de ZEUS Speed Rope 2.0 hebben. Deze speed rope bestaat uit metaaldraad met daaromheen een coating. Het heeft aluminium handvaten en roestvrijstalen kogellagers. Hierdoor kun je extra hoge snelheden behalen. Je kunt het touw daarnaast tot 3 meter verstellen (handig!).

Bekijk reviews en prijs

2. Tunturi Speed Rope (aluminium handgrepen)

beste speed ropes

Deze speed rope van Tunturi bestaat uit een stalen touw van 3 meter met een pvc-coating. De handvatten zijn van aluminium en kunnen dus niet breken. Ook dit springtouw kun je verstellen zodat je de juiste lengte hebt voor jouw lichaam. Een crosstraining springtouw dat wel tegen een stootje kan!

Bekijk reviews en prijs

3. Panathletic Speed Rope

speed rope

Ook de crosstraining speed rope van Panathletic is zeer geschikt voor crosstraining, maar ook voor fitness en verschillende vechtsporten. Het springtouw is verstelbaar tot de juiste lengte. De roestvrijstalen kogellagers zorgen ervoor dat de stalen top van het handvat supersnel kan bewegen. Het touw is daarom zeer geschikt voor het bereiken van een hoge snelheid, zoals bij het doen van double-unders.

Bekijk reviews en prijs

Touwtjespringen in crosstraining

Touwtjespringen kan toch iedereen? Nou, schijn bedriegt! De springtouwen (speed ropes zoals ze binnen crosstraining worden genoemd) vragen om technische vaardigheden, zeker bij de double under. De juiste timing, het juiste ritme én de juiste coördinatie zijn belangrijk.

Je moet het onder de knie krijgen zullen we maar zeggen. Maar als je dat eenmaal hebt, kun je er onwijs veel voordelen van ervaren. Dan is het een handig sportitem dat je standaard in je tas wilt hebben en kunt gebruiken in jouw crosstraining box, maar ook thuis of zelfs op reis.

Wat zijn de voordelen van touwtjespringen?

Veel fitness atleten kopen een speed rope. Waarom?

  • Je kunt je conditie trainen door de snelheid (en door jezelf hierin doelen te stellen).
  • Je traint je uithoudingsvermogen, maar ook je armen, borst, schouders, buik en – uiteraard – beenspieren. Je versterkt hiermee je botten en spieren.
  • Je verbetert je coördinatie en motoriek. Je handen en voeten moeten goed samenwerken tijdens touwtjespringen, omdat een precieze timing belangrijk is.

Daarnaast is een speed rope een ontzettend handig hulpmiddel. Je neemt het makkelijk mee, kunt het overal doen (binnen of buiten) en het is voor iedereen geschikt. Je hoeft hier geen gevorderde atleet voor te zijn.

Dit vind je vast ook interessant: Top-3 beste crosstraining schoenen

3 oefeningen met een speed rope

1. Speed step

Speed steps is een oefening waarbij je niet echt aan het springen bent, maar je om en om met je voeten over het touw heen ‘stapt’. Zodra het touw de grond raakt stap je eerst met je ene voet en daarna meteen met je andere voet over het touw. Daarna begint de beweging weer opnieuw.

2. Single-under

Bij de basic jump gaat het touw één keer onder je voeten door per sprong. Je maakt een sprong op normale hoogte. Je pauzeert niet tussen de sprongen door en maakt dus geen tussenhupje (zoals je dat als kind waarschijnlijk deed). Zorg ervoor dat je hielen de grond niet raken.

3. Double-under

De double under vraagt wat geduld maar zie je vaak terug in crosstraining WODs. Met een double-under komt het touw twee keer onder je voeten door per sprong. Klinkt simpel, is het niet. Hiervoor moet je eerst de basic jump goed onder de knie hebben. Begin daarna eens met één double-under. Dus spring en laat het touw twee keer onder je voeten gaan en doe daarna niks. Als je dit onder de knie hebt kun je het langzaam uitbouwen.

Tips omtrent crosstraining voeding, workouts en wedstrijden bezorgd in jouw mailbox? >>

Laat een Reactie achter