TrueKinetix TrueTrainer 6.2 review 2023

Als je van plan bent om een fietstrainer te kopen, kom je al snel uit bij merken als Tacx en Wahoo. Echter is er een relatief nieuw Nederlands fietstrainer merk dat in 2023 niet mag ontbreken in jouw oriëntatieproces, namelijk TrueKinetix.

In 2016 trainde Bas van Rens (oprichter TrueKinetix) de hele winter indoor voor de Ironman Hawaii en miste slechts 8 minuten voor kwalificatie. Hij had het gevoel dat die niet op de juiste manier had getraind. Na een evaluatie werd zijn gevoel bevestigd: hij had de verkeerde spieren getraind. Daarom wilde hij de ideale indoor fietstrainer gaan maken. En daar is hij in geslaagd. Hun nieuwste fietstrainer behoort wat ons betreft tot de top van de markt.

TrueTrainer fietstrainer test

Wij hebben de fietstrainer van TrueKinetix getest en beoordeeld aan de hand van belangrijke criteria voor consumenten. Denk aan hoe realistisch het apparaat buiten fietsen simuleert (ook bij klimmen en sprinten), hoe nauwkeurig het meet, comfort, gebruiksgemak van de app en het geluidsniveau. De test is gedaan door fanatieke amateurfietsers uit Breda die ervaring hebben met indoor cycling en Zwift. Hun kritische en eerlijke oordeel over de TrueTrainer vind je terug in dit artikel.

Samenvatting TrueKinetix fietstrainer 6.2

In de onderstaande tabel vind je de voordelen en voornaamste redenen waarom steeds meer thuisfietsers voor TrueKinetix kiezen, maar ook een aantal minpunten. De fietstrainer behoort wat onze experts betreft tot de top-4 in de Benelux. Op een aantal vlakken scoort de TrueTrainer zelfs beter dan de grote merken.

PluspuntenMinpunten
Realistische fietservaringDe app voldoet, maar is niet zo gebruiksvriendelijk
Effectieve belasting van spieren door een sterke motor en slimme roboticaNiet fluisterstil door de ketting die je hoort lopen, maar stil genoeg voor binnen trainen
Relatief licht van gewicht (15kg), geen vliegwiel aanwezig
Virtuele versnellingen
Biedt rijden met lichte schommelbeweging
Automatische ritregistratie in Strava
Reageert snel op veranderingen in hellingshoek
Meet vermogen nauwkeurig (0,5%)
Meet Watt, snelheid en cadans
Compatibel met grote trainingsapps als Zwift en meeste sporthorloges
Genereert 2600 Watt en 26% helling
Verbindt met alle hartslagmeters via ANT+ of Bluetooth
Geeft hartslag door aan Zwift
Monteren van de fiets is eenvoudig
Koppelen met Zwift via WiFi voor extra stabiele verbinding

Reviewscore: 4,4/5 (alle reviews)

Waar de TrueTrainer er wat ons betreft bovenuit springt is de realistische fietservaring. Dit was ook het eerste wat onze experts teruggaven toen ze slechts een paar minuten op de fiets zaten. Met deze trainer hoef je niet bang te zijn dat je spiermassa verliest. Sterker nog, je kunt er effectief spieren mee opbouwen en fitnessdoelen mee bereiken.

Daarnaast maakt het lichte zijwaartse bewegingen mogelijk, zodat je minder pijn ervaart en je binnenste spieren worden geactiveerd. Je krijgt een nóg realistischer weggevoel en je fiets voelt minder statisch aan.

Trueforce Technology

De goede simulatie is voornamelijk te danken aan de technologie die ze gebruiken om weerstand te creëren. De TrueForce Technology, gebaseerd op robotics (dus zonder vliegwiel), hebben ze samen met de technische universiteiten van Eindhoven en Delft ontwikkeld. Er ligt een intelligent stukje wetenschap aan ten grondslag. Ze hebben met deze technologie in 2019 zelfs meerdere prijzen gewonnen. Ook oud-profwielrenners (oa Anna van der Breggen) zijn er erg enthousiast over.

truetrainer truekinetix review
Sjoerd uit Breda demonteert de TrueTrainer in zijn woonkamer.

Je fiets monteren

Je fiets op de trainer monteren is eenvoudig. Het is een kwestie van plug & play, je kunt vrijwel direct starten met trainen, vooral als je voor de 6.2 gaat die met cassette wordt geleverd. Let wel op, heb je een steekas met hendel? Dan moet je je hendel even losdraaien om je achterwiel vast te draaien op de trainer. Dit stond niet in de handleiding, maar we hadden dit snel door.

De fietstrainer meet Watt, snelheid en cadans met een nauwkeurigheid van 0,5%. Ook reageert die sneller op veranderingen in hellingshoek dan de gemiddelde fietstrainer. Hiermee bedoelen we dat als je bijvoorbeeld met Zwift traint, de overgang tussen intervallen bovengemiddeld soepel verloopt.

TrueKinetix app

Toen één van onze experts zijn Polar hartslagband wilde verbinden met de app via Bluetooth, werd de band direct herkend in de app. Echter had hij per ongeluk eerst een ander device gekozen. Toen hij die vervolgens wilde wijzigen, lukte hem dat niet meer in de app. We kregen dit, na de app opnieuw te hebben opgestart, niet opgelost dus hebben niet met een hartslagband verder kunnen testen.

Dat brengt ons ook meteen bij een van de weinige minpunten. De TrueKinetix app is namelijk niet heel gebruiksvriendelijk. Het duurde best even voordat we doorhadden waar alle instellingen zaten en de app begrepen. Daarnaast wordt je ook niet echt geholpen in de app en moet je het zelf gaan uitvinden. Als je bijvoorbeeld met ‘virtual gears’ aan de slag wilt, krijg je weinig uitleg en word je niet bij de hand genomen.

Neemt niet weg dat het eenvoudig is om hardware aan de software te koppelen. Ook was de verbinding stabiel tijdens het trainen.


TrueKinetix TrueTrainer 6.2 – Beste nieuwkomer

truetrainer truekinetix

→ Meer foto’s

Bestel tegen laagste prijs


Beschrijving TrueKinetix fietstrainer

De TrueTrainer 6.2 biedt alle opties die TrueKinetix te bieden heeft. De trainer kan tot wel 2600 Watt weerstand bieden en heeft een maximale helling van 26%. Wat deze versie speciaal maakt is dat het ‘virtual gears’ heeft. Hiermee kun je alle versnellingen uitproberen, zonder je cassette te vervangen.

Stel dat je een 11-25 cassette op de trainer hebt, dan kun je in de app aangeven dat je een 11-32 cassette wilt gebruiken. Als je vervolgens schakelt, compenseert de trainer de versnelling, waardoor het voelt alsof je een lichtere versnelling trapt. Het 25-tands tandwiel voelt dan aan als een 32-tands tandwiel. Zo kun je perfect trainen voor heuvelachtige ritten en wel 400 versnellingen kiezen in de app.

De TrueTrainer gebruikt geavanceerde robotica en een krachtige motor om de weerstand volledig digitaal te regelen. Hierdoor kun je effectiever trainen en meer kracht opbouwen. Omdat er geen zwaar vliegwiel is, weegt de trainer slechts 15 kilogram en kun je hem gemakkelijk verplaatsen.

De trainer heeft ook een ingebouwde WiFi-antenne. Hiermee kun je gemakkelijk verbinding maken via je router en vervolgens met een laptop of tablet waarop Zwift of Rouvy draait. Dit zorgt voor een net wat stabielere verbinding dan Bluetooth.

TrueKinetix fietstrainer handleiding

Op zoek naar de handleiding van de TrueTrainer versie 6.2? Dan kun je hieronder de meest recente versie downloaden in het Engels. Je wordt zowel begeleid in het installeren van de TrueTrainer als het monteren van je cassette en je racefiets. Vervolgens krijg je ook uitleg over hoe je kunt starten met trainen, inclusief de virtuele versnellingen.

TrueTrainer handleiding

Specificaties TrueKinetix TrueTrainer

Dit zijn de belangrijkste specificaties van de TrueKinetix TrueTrainer 6.2:

 • Compatibel met Zwift: Ja
 • Maximaal Wattage: 2600 watt
 • Maximaal stijgingspercentage: 26%
 • Meet Wattage, snelheid en cadans: Ja
 • Cassette meegeleverd: Ja
 • Geschikt voor wielmaat: 24 tot 29 inch
 • Gewicht: 15kg
 • Nauwkeurigheid vermogen: 0,5%
 • Connectie via: ANT+, Bluetooth, WiFi
 • Geschikt voor cassette: 8, 9, 10, 11 en 12-speed
 • Geschikt voor snelspanner en steekas
 • Compatibele apps: Zwift, Rouvy, TrainerRoad
 • Virtual gears
 • LED-verlichting voor verbindingsstatus en batterijstatus
 • Te koppelen met Android, iPhone, Mac, Windows, fietscomputers en sporthorloges

Deze onderdelen worden meegeleverd in de doos:

 • Fietstrainer
 • Cassette
 • Snelspanner
 • Schroevenset voor steekas en snelspanner
 • Handleiding
 • Stroomadapter

Verschil tussen de TrueTrainer 6.2 en de Truetrainer 4.2

In de onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen tussen de TrueTrainer 4.2 en de TrueTrainer 6.2. In de basis zijn ze hetzelfde, maar de 6.2 biedt net dat beetje extra voor fanatieke fietsers die hun fitnessniveau naar het volgende niveau willen tillen.

Fietstrainer typeTrueTrainer 6.2TrueTrainer 4.2
Virtual gearsJaNee
Max vermogen2600 Watt2000 Watt
Max stijgingspercentage26%20%
Cassette inbegrepenJaNee
Zwift met WiFiJaNee
Nauwkeurigheid van meten0,5%1%

Veelgestelde vragen over de TrueKinetix TrueTrainer

Een fietstrainer is een behoorlijke investering. En de TrueTrainer is zeker geen goedkope trainer. Door de onderstaande veelgestelde vragen door te nemen van gebruikers, krijg je een nog beter gevoel bij het bedrijf achter het merk en natuurlijk de fietstrainer zelf.

Waar zit het hoofdkantoor van TrueKinetix?

Het hoofdkantoor zit in Hillegom en ze werken daar met een team van echte fietsliefhebbers.

truekinetix oprichter
Oprichter Bas van Rens in de werkplaats

Hoe is de service van TrueKinetix?

Als we de online reviews volgen over TrueKinetix, dan beoordelen gebruikers de service als heel plezierig. Het voordeel is dat het bedrijf nog niet zo groot is. Als je een probleem hebt met je trainer, kunnen ze snel schakelen en komen ze met een gepaste oplossing. Bovendien zijn ze blij met de feedback die je geeft, ze staan open om te leren.

Moet ik verbonden zijn met het internet om te trainen?

Je hebt geen internet nodig om te trainen. Ze raden het echter wel aan omdat de gegevens, die tijdens de training worden verzameld, worden gesynchroniseerd met de app.

Hoeveel geluid maakt de TrueTrainer?

Het apparaat is niet fluisterstil omdat je de ketting hoort lopen. Onze experts vonden het geluid zeker niet storend en het ging niet ten koste van de trainingservaring, maar het viel ons wel op.

Waar vind ik de gegevens van mijn vorige ritten?

Alle trainingen die je hebt opgeslagen, kun je terugvinden in jouw TrueAthletes account.

Hoe lang heb ik garantie op de TrueKinetix Truetrainer?

TrueKinetix biedt 2 jaar garantie op de TrueTrainer.


TrueKinetix TrueTrainer 6.2 – Beste nieuwkomer

→ Meer foto’s

Bestel tegen laagste prijs


Bekijk ook: Top-4 beste fietstrainers review 2023

Laat een Reactie achter