Beste fietstrainer voor thuis

Fietstrainer kopen? In dit artikel krijg je inzicht in de 4 beste fietstrainers van 2021 én krijg je onafhankelijke keuzehulp van fietsexperts.

Buiten fietsen wint het over het algemeen van binnen fietsen. Echter laat het winterseizoen dit niet altijd toe. Een fietstrainer biedt dan uitkomst, zowel voor wielrenners als mountainbikers.

>> Bekijk nu de top-4 beste fietstrainers

Waarom een indoor fietstrainer kopen?

De #1 reden is dat je thuis kunt blijven fietsen op je eigen fiets. Maar waarom zou je dat doen?

Omdat de omstandigheden in de winter niet altijd ideaal zijn om buiten te fietsen bijvoorbeeld. Niet alleen het weer kan tegenzitten, maar ook is het vroeg donker waardoor het zicht je training kan verpesten.

Daarnaast bespaart het tijd. Je kunt met een fietstrainer doelgerichter trainen en je bent altijd direct ready to go. Zo hoef je bijvoorbeeld niet wéér een nieuwe route uit te stippelen.

Dit zijn alle voordelen ten opzichte van buiten fietsen:

  1. Je overwint slechte weersomstandigheden.
  2. Het is efficiënter (bespaart tijd).
  3. Doelgerichter trainen, vooral met een smart fietstrainer.
  4. Fietsen zonder dat je hoeft te stoppen.
  5. Het is veiliger dan buiten fietsen.
  6. Met Zwift wordt binnen fietsen steeds leuker én socialer.
  7. Het stelt je in staat om te focussen op techniek.

Op een fietstrainer ervaar je vergelijkbare gezondheidsvoordelen als bij buiten fietsen, al gaat er niets boven fietsen in buitenlucht.

Desalniettemin is het een mooi alternatief voor het off-season. Of je nou prof of amateur bent, iedere fietser kan in de wintermaanden zijn training voortzetten. Sommige fietsers zien het zelfs als méér dan een alternatief en maken van binnen fietsen een sport op zichzelf.

Beste fietstrainer kopen – 4 opties

Als je een fietstrainer gaat kopen, kun je kiezen uit 4 opties: direct drive fietstrainers, wheel-on fietstrainers, smartbikes en rollerbanken.

Welk type geschikt is voor jou, hangt af van je wensen. Wil je bijvoorbeeld af en toe een ritje maken? Of serieus bergen beklimmen en wedstrijden rijden met Zwift? Ontdek hier de 4 opties:

1. Direct drive fietstrainers
2. Wheel-on fietstrainers
3. Smartbikes
4. Rollerbanken

1. Direct drive fietstrainers

De meest gekozen fietstrainer is de direct drive fietstrainer. Bij dit type haal je het achterwiel van je wielrenfiets of mountainbike eraf en bevestig je de achtervork op de fietstrainer. Met behulp van een cassette monteer je vervolgens de ketting van je fiets op de fietstrainer. Simpel gezegd neemt de fietstrainer dus de functie van het achterwiel over.

Met de direct drive fietstrainer kun je vermogen en snelheid meten met een hoge nauwkeurigheid. Het zijn krachtige en stille fietstrainers. Daarnaast kun je met de meeste modellen interactief en smart trainen. Dit betekent dat de fietstrainer door computer software kan worden aangestuurd. Dit soort fietstrainers worden ook wel ‘smart fietstrainers’ genoemd. Hierover later meer.

1. Tacx NEO 2T Smart – Mét Zwift

beste fietstrainer

 Bekijk reviews en prijs

2. Wheel-on fietstrainers

Wheel-on fietstrainers, of fietstrainer met wielaandrijving, zijn fietstrainers waar je je hele fiets met het achterwiel op een remrol plaatst. Je eigen achterwiel draait dus in de fietstrainer. De weerstand wordt gecreëerd doordat het achterwiel op de rol wordt gedrukt. Het is hierbij wel verstandig om een trainingsband te kopen om slijtage aan je band te voorkomen. 

De wheel-on fietstrainers zijn vaak wat goedkoper. Ze zijn meestal ook iets minder krachtig dan de direct drive en niet alle wheel-on fietstrainers kunnen worden aangestuurd met Zwift.

3. Smartbikes

Ben jij een prestatiegerichte fietser en wil je voor een ongeëvenaarde fietssimulatie gaan? Met een smartbikes kies je voor topkwaliteit. Experts zien dit als de fietstrainer van de toekomst.

Bij smartbikes heb je jouw outdoor fiets niet meer nodig. Een smartbike heeft alles wat je nodig hebt in één bundel. Ze zijn uiterst nauwkeurig, krachtig en stil. Tevens zijn ze smart en makkelijk te connecten met trainingsapps.

Ook voorkom je extra slijtage aan je outdoor fiets én zijn onderdelen. En je hoeft niet meer te prutsen om jouw outdoor fiets op een fietstrainer aan te sluiten. Nadeel is dat ze wel wat duurder zijn en iets meer ruimte innemen dan andere type fietstrainers.

>> Bekijk nu de top-4 beste fietstrainers

Spinningfiets vs smartbike

Op de meeste fietstrainers gebruik je je eigen fiets. Bij de smartbike is dit niet het geval. Maar wat is dan nog het verschil met een spinningfiets?

Om te beginnen zijn de meeste smartbikes een stuk ‘smarter’. Weerstandsniveaus worden bijvoorbeeld via een computer aangestuurd in plaats van via een draaiknop. Daarnaast heb je meer trainingsopties en kun je jouw houding op de fiets nog beter afstellen. Wil je buiten fietsen optimaal simuleren? Dan is een smartbike een betere optie dan een spinningfiets.

smartbike
Foto gemaakt door: eu.wahoofitness.com

4. Rollerbanken

Een rollerbank is een standaard fietstrainer die bestaat uit twee rollers waar je je fiets op kunt plaatsen. Ze zijn erg in trek bij profs. De rollen bieden geen weerstand en je fiets zit ook niet vast. Je zet je fiets op de rollers en je kunt direct starten.

Met een rollerbank train je stuurvaardigheid en balans, alleen dan zonder interactieve mogelijkheden. Een voordeel van dit type fietstrainer is dat je ze vaak makkelijk kunt meenemen.

Train interactief en smart met Zwift

Zwift is op dit moment de meest populaire trainingsapp voor fietsers. Fietstrainers die je kan connecten met Zwift, sturen trainingsdata naar jouw smartphone en laten jouw fietsen door virtueel landschap

Door Zwift te connecten met je TV of iPad, zie je jezelf door landschap fietsen, net alsof je buiten aan het fietsen bent. Dit maakt binnen fietsen een stuk realistischer én leuker! Daarnaast krijg je op het scherm realtime inzicht in trainingsdata zodat jij je progressie kunt monitoren.

In de app kun je een individueel trainingsprogramma kiezen, in groepen trainen of de strijd aangaan tegen duizenden andere Zwift gebruikers. Je kunt zelfs digitaal afspreken met je fietsmaatjes en met ze chatten tijdens het fietsen.

Op de betere fietstrainers wordt de weerstand, of het stijgingspercentage, automatisch aangepast, afhankelijk van of je bergopwaarts of vlak fietst. Ga je steil omhoog op je scherm? Dan voel je de weerstand ook daadwerkelijk toenemen.

Zwift is tevens te koppelen met Strava, zo heb je inzicht in al jouw trainingen op één plek en kun je deze vergelijken met je Strava-vrienden.

Naast Zwift zijn er meer trainingsapps waar je uit kunt kiezen. Zo heeft Tacx bijvoorbeeld ook een mooie trainingsapp.

Top-4 beste fietstrainer voor thuis

Op zoek naar de beste fietstrainer voor thuis? Dit is de top-4 van 2021.

1. Tacx NEO 2T Smart – Mét Zwift

beste fietstrainers

 Meer foto’s

De Tacx NEO 2T Smart is een direct drive fietstrainer met veel functionaliteiten. Zo kun je koppelen met diverse software en wordt jouw training nauwkeurig gemeten. Het is een van de slimste fietstrainers van dit moment. Hij is bedoeld voor fanatieke thuissporters die het uiterste uit hun training willen halen.

Bekijk reviews en prijs

2. Wahoo KICKR Power Trainer – Mét Zwift

smart fietstrainer wahoo

 Meer foto’s

Wahoo is één van de meest toonaangevende merken voor fietstrainers. De Wahoo KICKR Smart Trainer is de beste direct drive fietstrainer die ze hebben. Door de unieke trainingservaring wordt de trainer zelfs gebruikt door diverse profteams. De fietstrainer is eenvoudig te connecten met software zoals Zwift.

Bekijk reviews en prijs

3. Elite Direto XR – Mét Zwift

fietstrainer elite

 Meer foto’s

De Elite Direto XR is een kwalitatieve fietstrainer voor thuis en de opvolger van de Direto X. De Direto XR is een krachtig apparaat met een vermogen van 2300-Watt. De fietstrainer is via ANT+ en Bluetooth te connecten met traininingssoftware en de weerstand past zich automatisch aan als je bergopwaarts fietst.

Bekijk reviews en prijs

4. Wahoo KICKR Bike – Mét Zwift

smartbike wahoo

 Meer foto’s

De Wahoo KICKR Bike is een smartbike van Wahoo die buiten fietsen optimaal simuleert. Het is echt indoor trainen alsof je buiten bent, een unieke fietsbeleving! Deze interactieve fietstrainer van Wahoo is gemaakt voor de fanatieke thuissporters en is een van de meest innovatieve en geavanceerde fietstrainers in de markt.

Bekijk reviews en prijs

Bekijk ook: Elite Suito fietstrainer review

Extra: zorgeloos trainen met een fietstrainer mat

Met een fietstrainer mat zorg je ervoor dat je vloer niet beschadigd tijdens het trainen. Daarnaast wordt het geluid in je huis gedempt zodat jij je huisgenoten en buren te vriend kunt houden.

Ook houdt een mat jouw fietstrainer nóg beter op zijn plek tijdens het trainen en vangt het de zweetdruppels op. Lijkt je dit wat? Met een Wahoo vloermat kun jij zorgeloos trainen.

Goedkope fietstrainer Decathlon

Ben je op zoek naar een fietstrainer voor thuis en heb je een beperkt budget? Dan heb je bij Decathlon een veelzijdig aanbod aan fietstrainers. Ze zijn niet allemaal even smart, maar ook met deze fietstrainers kun jij je goed in het zweet werken vanuit huis. Je hebt al een mooie fietstrainer vanaf €330. Bekijk hier een overzicht van goedkope fietstrainers.

→ Goedkope fietstrainer collectie Decathlon – Vanaf €330,-

Laat een Reactie achter