Beste fietstrainers voor thuissporters in 2023

De beste fietstrainer van 2023 is de Tacx NEO 2T Smart. Onze fietsexperts hebben daarnaast Wahoo, Elite en het nieuwe Nederlandse merk TrueKinetix ook aan het toplijstje toegevoegd. Ook deze merken ontwikkelen fietstrainers die zeer gewaardeerd worden door fanatieke amateur-fietsers en professionals.

Wij hebben objectief onderzoek gedaan en fietstrainers beoordeeld op belangrijke kenmerken voor gebruikers. Denk aan simulatie van buitenfietsen, compatibiliteit, geluidsniveau, connectiviteit, nauwkeurigheid van meten en maximaal stijgingspercentage. In dit artikel krijg je inzicht in de 4 beste fietstrainers van 2023 en krijg je onafhankelijke keuzehulp.

beste fietstrainer1. Tacx NEO 2T SmartBol.com
smart fietstrainer wahoo2. Wahoo KICKR Power TrainerBol.com
fietstrainer elite3. Elite Direto XRBol.com
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-1024x1024.png4. TrueKinetix Truetrainer 6.2Bol.com

Top-4 beste fietstrainer in 2023

Op zoek naar de beste fietstrainers met Zwift? Dan raden we een direct drive fietstrainer of een smartbike aan. Deze soorten fietstrainers werken nou eenmaal het lekkerst samen met trainingsapps zoals Zwift, wat in onze optiek zorgt voor de meest optimale fietservaring bij jouw thuis.

Met een Tacx fietstrainers koop je betrouwbaarheid en ben je verzekerd van goede kwaliteit. De Tacx NEO 2T Smart is niet voor niets door ons beoordeeld als de beste fietstrainer van 2023. Echter mogen ook de verschillende fietstrainers van Wahoo en Elite niet ontbreken in jouw oriëntatieproces. Met name Wahoo is ook een topklasse fietstrainer die eigenlijk nauwelijks onder doet van Tacx. Hieronder vind je de top-4 beste fietstrainers met Zwift voor fanatieke thuissporters.


1. Tacx NEO 2T Smart – Beste fietstrainer met Zwift

beste fietstrainer

 Meer foto’s

De Tacx fietstrainer is een direct drive fietstrainer met een stijgingspercentage van 25%. Ook kun je koppelen met diverse software, zoals Zwift, en wordt jouw training uiterst nauwkeurig gemeten. Het is een van de slimste interactieve fietstrainers van dit moment en de beste fietstrainer onder de Tacx trainers. Met een maximaal vermogen van 2200 Watt is hij bedoeld voor fanatieke wielrenners die het uiterste uit hun training willen halen.

Reviewscore: 8,9 / 10

Bekijk reviews en prijs


2. Wahoo KICKR Power Trainer – Zwift fietstrainer

smart fietstrainer wahoo

 Meer foto’s

Wahoo is misschien wel het meest toonaangevende merk voor fietstrainers. De Wahoo KICKR Smart Trainer is, met uitzondering van de KICKR Move, de beste direct drive fietstrainer die ze hebben in hun assortiment. Het model heeft een maximaal vermogen van 2200 Watt en biedt een stijgingspercentage van 20%. Door de unieke trainingservaring wordt de trainer zelfs gebruikt door diverse profteams. De fietstrainer is daarnaast ook eenvoudig te connecten met software zoals Zwift.

Reviewscore: 8,8 / 10

Bekijk reviews en prijs


3. Elite Direto XR – Goede prijs-kwaliteit

fietstrainer elite

 Meer foto’s

De Elite Direto XR is een direct drive trainer met Zwift en de opvolger van de Direto X. De Direto XR is een krachtig apparaat met een vermogen van 2300-Watt. De interactieve trainer is via ANT+ en Bluetooth te connecten met traininingssoftware en de weerstand past zich automatisch aan als je bergopwaarts fietst. Wij beoordelen Elite als de fietstrainer met de beste prijs-kwaliteit. Zeker als je budget geen Tacx of Wahoo toelaat, is dit het beste alternatief.

Reviewscore: 8,2 / 10

Bekijk reviews en prijs


4. TrueKinetix Truetrainer 6.2 – Beste nieuwkomer

→ Meer foto’s

Waar de TrueTrainer er wat ons betreft bovenuit springt is de realistische fietservaring. Dit was ook het eerste wat onze experts teruggaven toen ze slechts een paar minuten op de fiets zaten. Met deze trainer hoef je niet bang te zijn dat je spiermassa verliest. Sterker nog, je kunt er effectief spieren mee opbouwen en fitnessdoelen mee bereiken. De nieuwe fietstrainer kan een weerstand tot 2600 Watt genereren en heeft een maximaal stijgingspercentage van 26%.

Reviewscore: 8,0 / 10

Bekijk reviews en prijs


Beste fietstrainer kopen? Dit zijn je 4 opties

Buiten fietsen wint het over het algemeen van binnen fietsen. Echter laat het winterseizoen dit niet altijd toe. Een Zwift fietstrainer biedt dan uitkomst, zowel voor wielrenners als mountainbikers.

Er zijn verschillende soorten fietstrainers. Als je de beste fietstrainer wilt kopen voor jouw specifieke situatie, doe je er goed aan om eerst de verschillen te begrijpen. Je kunt in de meeste winkels kiezen uit 4 opties: direct drive fietstrainers, wheel-on fietstrainers, smartbikes en rollerbanken.

Welke soort fietstrainer jij nodig hebt, hangt af van je wensen. Wil je bijvoorbeeld af en toe een ritje maken? Je stuurvaardigheid verbeteren? Óf serieus bergen beklimmen en wedstrijden rijden met Zwift? Ontdek hier je 4 opties:

+ Direct drive fietstrainers
+ Wheel-on fietstrainers
+ Smartbikes
+ Rollerbanken

1. Direct drive fietstrainers

De meest gekozen fietstrainer is de direct drive fietstrainer. Bij dit type haal je het achterwiel van je wielrenfiets of mountainbike eraf en bevestig je de achtervork op de fietstrainer. Met behulp van een cassette monteer je vervolgens de ketting van je fiets op de fietstrainer. Simpel gezegd neemt de fietstrainer dus de functie van het achterwiel over.

Met goede direct drive fietstrainers kun je vermogen en snelheid meten met een hoge nauwkeurigheid. Het zijn krachtige en stille fietstrainers. Daarnaast kun je met de meeste direct drive trainers smart en interactief trainen. Dit betekent dat de fietstrainer door computer software, zoals Zwift, kan worden aangestuurd. Dit soort interactieve fietstrainers worden ook wel ‘smart trainers’ genoemd. Hierover later meer.

1. Tacx NEO 2T Smart – Beste fietstrainer

beste fietstrainer

 Bekijk reviews en prijs

2. Wheel-on fietstrainers

Wheel-on fietstrainers, ook wel wheel-on trainers of fietstrainer met wielaandrijving, zijn fietstrainers waar je je hele fiets met het achterwiel op een remrol plaatst. Je eigen achterwiel draait dus in de wheel-on trainer en die hoef je er, in tegenstelling tot bij een direct drive fietstrainer, niet af te halen.

De weerstand wordt gecreëerd doordat het achterwiel op de rol wordt gedrukt. Het is hierbij wel verstandig om een trainingsband te kopen om slijtage aan je band te voorkomen.

De wheel-on fietstrainer is vaak wat goedkoper. Ze zijn meestal ook iets minder krachtig dan de direct drive trainers en niet alle wheel-on fietstrainers kunnen worden aangestuurd met Zwift. Wil je interactief trainen? Check dan even goed bij de specificaties in de webshop welke wheel-on trainers te koppelen zijn met trainingsapps.

3. Smartbikes

Ben jij een prestatiegerichte fietser en wil je voor een ongeëvenaarde fietssimulatie gaan? Met een smartbike kies je voor een fietstrainer van topkwaliteit. Experts zien dit als dé interactieve fietstrainer van de toekomst.

Bij smartbikes heb je jouw outdoor fiets niet meer nodig. Een smartbike heeft alles wat je nodig hebt in één bundel. Ze zijn uiterst nauwkeurig, krachtig en stil. Tevens zijn ze smart en makkelijk te koppelen met trainingsapps zoals Zwift.

Ook voorkom je extra slijtage aan je outdoor fiets én zijn onderdelen. En je hoeft niet meer te prutsen om jouw outdoor fiets op een interactieve fietstrainer aan te sluiten. Nadeel is dat ze wel wat duurder zijn en iets meer ruimte innemen dan andere type fietstrainers.

Spinningfiets of smartbike?

Op de meeste fietstrainers gebruik je je eigen fiets. Bij de smartbike is dit niet het geval. Maar wat is dan nog het verschil met een spinningfiets?

Om te beginnen zijn de meeste smartbikes een stuk ‘smarter’. Weerstandsniveaus worden bijvoorbeeld via een computer aangestuurd in plaats van via een draaiknop. Daarnaast heb je meer trainingsopties en kun je jouw houding op de fiets nóg beter afstellen. Wil je buiten fietsen optimaal simuleren? Dan is een smartbike een betere optie dan een spinningfiets.

4. Rollerbanken (basic fietstrainers)

Een rollerbank is een basic fietstrainer die bestaat uit twee rollers waar je je fiets op kunt plaatsen. Ze zijn erg in trek bij profs. De rollen bieden geen weerstand en je fiets zit ook niet vast. Je zet je fiets op de rollers en je kunt direct starten.

Met een rollerbank train je stuurvaardigheid en balans, alleen dan zonder interactieve mogelijkheden. Een voordeel van dit type fietstrainer is dat je ze vaak makkelijk kunt meenemen. Als je echter een smart trainer zoekt, dan zijn rollerbanken niet de beste keus.

Ga voor een interactieve Zwift fietstrainer

De beste fietstrainer kan niet zonder Zwift in 2023. Zwift is op dit moment de meest populaire trainingsapp voor fietsers. Een interactieve trainer die je kan connecten met Zwift, stuurt trainingsdata naar jouw smartphone en laat je fietsen door virtueel landschap

Door Zwift te connecten met je TV of iPad, zie je jezelf door landschap fietsen, net alsof je buiten aan het fietsen bent. Dit maakt binnen fietsen een stuk realistischer én leuker! Daarnaast krijg je op het scherm realtime inzicht in de meest geavanceerde trainingsdata zodat jij je progressie kunt monitoren.

In de app kun je een individueel trainingsprogramma kiezen, in groepen trainen of de strijd aangaan tegen duizenden andere Zwift gebruikers. Je kunt zelfs digitaal afspreken met je fietsmaatjes en met ze chatten tijdens het fietsen. Thuissporten met een Zwift fietstrainer wordt zo een compleet andere ervaring.

Op de betere Zwift fietstrainers wordt de weerstand, of het stijgingspercentage, automatisch aangepast, afhankelijk van of je bergopwaarts of vlak fietst. Ga je steil omhoog op je scherm? Dan voel je de weerstand ook daadwerkelijk toenemen.

Zwift is tevens te koppelen met Strava, zo heb je inzicht in al jouw trainingen op één plek en kun je deze vergelijken met je Strava-vrienden. Je vindt in de Zwift app geweldige fietsroutes van over de hele wereld. Schrik dus niet als je Strava-vrienden gefietst hebben in New York, terwijl je ze dezelfde dag nog hebt gezien.

Naast Zwift zijn er meer trainingsapps waar je uit kunt kiezen voor je smart trainer. Zo hebben Elite en Tacx fietstrainers bijvoorbeeld ook goede trainingsapps. Echter is Zwift op dit moment de beste app die je kunt gebruiken. Alle fietstrainers in ons top-4 lijstje zijn daarom eenvoudig te koppelen met Zwift.

Extra: zorgeloos trainen met een fietstrainer mat

Waarom zou je een fietstrainer mat kopen? Om te beginnen zorg je er met een fietstrainer mat voor dat je vloer niet beschadigd tijdens het trainen. Zeker als je intensief gaat trainen, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.

Daarnaast wordt, met een fietstrainer mat, het geluid in je huis gedempt, zodat jij je huisgenoten en buren te vriend kunt houden. Tijdens een warming-up zal je indoor fietstrainer niet veel geluid maken, maar ga je sprinten of bergen beklimmen, dan is een mat aan te raden.

Ook houdt een mat jouw fietstrainer nóg beter op zijn plek tijdens het trainen en vangt het de zweetdruppels op. Wel zo lekker dat je nergens meer over na hoeft te denken tijdens het trainen. Lijkt je dit wat? Met een Wahoo vloermat koop je goede kwaliteit en kun jij zorgeloos interactief trainen.

De beste fietstrainer merken uitgelicht: Tacx, Wahoo en Elite

Drie merken springen er bovenuit in de markt van fietstrainers, namelijk: Tacx, Wahoo en Elite. Met veel liefde en passie voor de sport, proberen zij wielrenners en thuissporters optimaal te bedienen.

Tacx: een high-end fietsmerk van eigen bodem

Tacx is partner van professionele ploegen als BORA-Hansgrohe, Quick-Step Floors Cycling en LottoNL-Jumbo. Succesvolle wielrenners zoals Niki Terpstra en Peter Sagan trainen met de fietstrainers van Tacx. Door goed te luisteren naar hun feedback, worden de trainers van Tacx ieder jaar beter. 

Tacx is wereldwijd een bekend indoor trainer merk en produceert alles zelf in Nederland. Het bedrijf is in 1957 opgericht in Nederland en is in 2019 overgenomen door Garmin. Naast de fietstrainers en rollenbanken, maakt het bedrijf ook fietstrainer accessoires, bidonhouders, bidons en trainingssoftware.

Wahoo Fitness: een premium fitness merk uit Amerika

Wahoo Fitness is gespecialiseerd in fitness technologie rondom cycling en ze zijn misschien wel het meest innovatieve fietstrainer merk in de markt. Het merk is in 2009 opgericht en het hoofdkantoor is gevestigd in Atlanta. 

Wahoo is gemaakt met een eenvoudig doel: om een ​​betere atleet in ons allemaal op te bouwen. Met hun smart fietstrainers proberen ze de amateursporter én duursporters van wereldklasse te helpen hun fitnessdoelen te realiseren. Hun passie voor duursport slaat bijna door tot een obsessie en dat zie je terug in de kwaliteit van hun fietstrainers.

Elite: 40 jaar geleden opgericht door fietsliefhebbers uit Italië

Meer dan 40 jaar geleden richtte een groep enthousiaste wielrenners Elite op. Het Italiaanse innovatie-team is gespecialiseerd in fietstrainers, bidons en bidonhouders. Elite heeft een breed assortiment en ze hebben zowel voor beginners als professionele wielrenners mooie oplossingen. 

Je kunt de zeer nauwkeurige Direto XR- en de Elite Suito modellen verbinden met Elite’s eigen trainingsapp, evenals Zwift, Sufferfest en andere software om je een fantastische fietservaring te geven. Door de vele innovatieve en specialistische eigenschappen zijn de Elite fietstrainers populair onder professionele wielrenners.

Dit vind je vast ook interessant: Elite Suito fietstrainer review

Waar je de beste fietstrainer kunt kopen in Nederland

Wil je weten waar je een goede fietstrainer koopt in Nederland? Dan wil je dit even lezen. Je kunt fietstrainers kopen in meerdere webshops, maar niet iedere shop heeft een groot aanbod zodat je fietstrainers kunt vergelijken. En ook lang niet alle shops hebben goede persoonlijke service.

Mantel is een grote internationale aanbieder van fietstrainers waar je goed terecht kunt als je een breed aanbod zoekt. Wil je liever shoppen in een betrouwbare webshop van Nederlandse bodem? Bekijk dan vooral de brede collectie van Betersport. Ook qua service zit je hier sowieso goed.

Omdat een interactieve fietstrainer een veelzijdig product is, kan het wenselijk zijn (of nodig zijn) om je te laten adviseren vóór aankoop of om persoonlijke service te krijgen ná aankoop. Het is dan wel fijn als de betreffende winkel expert is in fietstrainers zodat je zeker weet dat je goed geholpen wordt.

Betersport is partner van de grote interactieve fietstrainer merken dus de specialisten daar kunnen je goed helpen. Daarnaast garanderen ze de laagste prijs in de markt.

Betersport fietstrainers

Waarom je een fietstrainer moet kopen in 2023?

De #1 reden is dat je thuis kunt blijven fietsen op je eigen fiets, zoals op de beste fietstrainer van Tacx. Maar waarom zou je dat doen?

Omdat de omstandigheden in de winter niet altijd ideaal zijn om buiten te fietsen bijvoorbeeld. Niet alleen het weer kan tegenzitten, maar ook is het vroeg donker waardoor het zicht je training kan verpesten.

Daarnaast bespaart het tijd. Je kunt met een goede fietstrainer doelgerichter trainen en je bent altijd direct ready to go. Zo hoef je bijvoorbeeld niet wéér een nieuwe route uit te stippelen.

Dit zijn alle voordelen ten opzichte van buiten fietsen:

  1. Je overwint slechte weersomstandigheden.
  2. Het is efficiënter (bespaart tijd).
  3. Doelgerichter trainen, vooral met een smart fietstrainer.
  4. Fietsen zonder dat je hoeft te stoppen.
  5. Het is veiliger dan buiten fietsen.
  6. Met Zwift wordt binnen fietsen steeds leuker én socialer.
  7. Het stelt je in staat om te focussen op techniek.
  8. Je kunt een fietstrainer makkelijker inzetten als warming-up of als cooling-down.

Op een indoor fietstrainer ervaar je vergelijkbare gezondheidsvoordelen als bij buiten fietsen, al gaat er niets boven fietsen in buitenlucht. Desalniettemin is het een mooi alternatief voor het off-season.

Of je nou prof of amateur bent, iedere fietser kan in de wintermaanden zijn training voortzetten. Sommige fietsers zien het zelfs als méér dan een alternatief en maken van binnen fietsen een sport op zichzelf. Zeker als je gebruik maakt van Zwift krijgt binnen fietsen een compleet andere dynamiek.

Terug naar top-4 beste fietstrainer

Goedkope fietstrainers vind je bij Decathlon

Ben je op zoek naar de beste fietstrainer voor thuis en heb je een beperkt budget? Dan heb je bij Decathlon een veelzijdig aanbod aan fietstrainers. Ze zijn niet allemaal even smart, maar ook met deze fietstrainers kun jij je goed in het zweet werken vanuit huis. Je hebt al een mooie indoor fietstrainer vanaf €330.

→ Goedkope fietstrainer collectie Decathlon – Vanaf €330,-


Onderzoeksmethode product review

(1)Om te beginnen hebben wij een verdieping gedaan in de productcategorie om te begrijpen wat voor gebruikers de belangrijkste kenmerken zijn van het product. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt tussen essentiële- en minder essentiële kenmerken.
(2)De meest verkochte producten van topmerken en nieuwkomers hebben wij vervolgens naast elkaar gezet in een tabel en beoordeeld op de belangrijkste kenmerken voor consumenten. Hierbij hebben we objectief gekeken naar de specificaties van het product en de beloften die het merk doet. Als het bijdraagt aan het onderzoek, testen we sommige producten ook fysiek om een nog beter beeld te krijgen.
(3)Vervolgens hebben wij reviews geanalyseerd van consumenten in Nederland en andere landen in Europa. Deze reviews zijn zwaar meegewogen in de tabel bij stap 2. Dit betekent dat producten die nog weinig of geen reviews hebben, vaak laag scoren en ons toplijstje niet halen.
(4)Tot slot hebben wij ook nog een subjectief oordeel en cijfer gegeven op basis van het onderzoek dat we hebben gedaan. Wij willen op dit platform alleen producten uitlichten waar wij achter staan en waarvan we zeker weten dat sporters hierbij gebaat zijn.
Onafhankelijk advies
Wij willen ten alle tijde onafhankelijk advies geven en sporters oprecht helpen. Wanneer er een product in het lijstje bij staat dat bij Bol.com of een andere partner van ons beschikbaar is, dan zullen wij linken naar onze partner. Pas wanneer jij via ons koopt bij een van onze partners, ontvangen wij een klein percentage. Echter is het niet ons doel om onze partners en hun producten te promoten. Ons doel is om eerlijk en objectief te adviseren over de productcategorie. Daarom zie je ook vaak producten terug in onze lijstjes die niet naar partners van ons linken en waar we dus niets aan verdienen.

Laat een Reactie achter