Dit is een Tabata workout

We mogen de Japanner Izumi Tabata dankbaar zijn, hij bedacht namelijk de Tabata trainingsmethode. En daar zijn atleten niet bepaald vies van. Een Tabata workout is een vorm van HIIT-training (High-Intensity Interval Training) waar je in korte intervallen oefeningen uitvoert op een hoog tempo.

Hoe werkt een Tabata workout?

Je probeert namelijk in 20 seconden zoveel mogelijk herhalingen van een bepaalde oefening te doen. Vervolgens heb je 10 seconden rust. Dit herhaal je acht keer dus in totaal 4 minuten.

Tabata workout oefeningen

Je kunt in een Tabata workout iedere oefening kiezen die je wilt. Denk aan push-ups, air squats, burpees, sit-ups of kettlebell swings. Je kunt daarnaast één oefening kiezen voor de workout of verschillende oefeningen combineren in een workout.

Ook zie je regelmatig dat atleten meerdere Tabata’s achter elkaar doen om op die manier verschillende oefeningen te combineren. Zeker als je doel is om calorieën te verbranden, zijn meerdere Tabata’s achter elkaar aan te raden.

Zie hieronder een voorbeeld van een Tabata workout met burpees.

Effectief voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen

De kracht van een Tabata workout is dat je hartslag in een korte tijd aanzienlijk omhoog gaat. Het is misschien wel de meest efficiënte manier om aan je fitheid te werken. Het doen van twee Tabata’s kost je slechts 8 minuten per dag en kan een wereld van verschil maken voor je gezondheid.

De reden waarom de workout zo effectief is heeft te maken met het ‘work-to-rest’ ratio. Je krijgt steeds maar 10 seconden rust en dit is niet genoeg om volledig te herstellen. Dit zorgt ervoor dat je uithoudingsvermogen beter wordt en wetenschappers zijn het erover eens dat dit één van de beste indicatoren is van iemands algehele fitheid.

Het is wel belangrijk dat je jezelf tijdens de 20 seconden pusht tot het uiterste, anders heeft de workout een stuk minder effect.

Een Spotify playlist voor killer Tabata workouts

Deze Spotify playlist beukt jou door je workout. Welcome to Tabata, are you ready? 3… 2…1… GO!

Spotify playlist50+ Tabata songs