Beste fietsnavigatie 2023 review

De beste fietsnavigatie van 2023 is de Garmin Edge 530. We hebben topmerken als Garmin, Wahoo en Mio getest en beoordeeld aan de hand van diverse criteria. Dit artikel is een complete koopgids. Je krijgt uitgebreid advies van experts en tevens onze top-4 beste fietsnavigaties van 2023.

Op dit platform geven wij onafhankelijk advies over fietsnavigaties en wij verkopen ze zelf niet. We hebben als doel om fietsers te helpen in hun zoektocht naar de beste fietsnavigatie. Wil je fietsnavigaties vergelijken voor wielrennen, mountainbiken of fietstochten? Dan zit je hier goed.

beste fietsnavigatie1. Garmin Edge 530Bol.com
beste fietsnavigatie mtb2. Wahoo ELEMNT BOLT v2Bol.com
GPS fietscomputer3. Mio Cyclo DiscoverBol.com
fietsnavigatie vergelijken4. Bryton Rider 420 EBol.com

Waarom een GPS fietsnavigatie?

Een goede fietsnavigatie helpt je met navigeren tijdens het fietsen zodat je niet verdwaald. Hij stuurt je door de mooiste routes en je hoeft niet meer na te denken over of je nou rechts of linksaf moet. Je telefoon heb je niet meer nodig, wel zo makkelijk en veilig.

Ook kan een fietsnavigatie routes eenvoudig inkorten voor als bijvoorbeeld het weer omslaat of als je fysieke klachten krijgt tijdens het fietsen. Rijd je verkeerd? Dan berekent het apparaat gewoon een nieuwe route voor je.

Naast navigeren doet een fietsnavigatie nog veel meer. Het geeft je inzicht in routegegevens en fietsprestaties. Denk bijvoorbeeld aan afstand tot eindbestemming, hoe lang je nog moet fietsen, het aantal gefietste kilometers en je snelheid.

Wil je een fietsnavigatie kopen? Dit zijn de belangrijkste redenen om het te doen:

  • Navigatie en route-updates tijdens het fietsen. Denk aan aankomende beklimmingen, hellingspercentage, ongevallen op je route en hoe ver je bent.
  • Kiezen uit de mooiste vooraf ingestelde fietsroutes in Nederland en Europa.
  • Meten en/of analyseren van fietsprestaties, zowel tijdens als na het fietsen. Denk aan afstand, afgelegde route, tijd, snelheid, verbrande calorieën (kcal), VO2 max, vermogen en cadans. Let wel op, voor sommige metingen heb je ook andere accessoires nodig zoals een hartslagmeter of vermogensmeter.
  • Trainen op intervallen met intervalfunctie.
  • Kant-en-klare fiets-workouts aangepast aan je huidige fitheid.
  • Hersteladvies op basis van trainingsbelasting.
  • Gebruik van apps als Garmin Connect, Strava, TrainingPeaks of Komoot.
  • Fiets GPS heeft langere batterijduur dan je telefoon.

Fietsnavigatie of fietscomputer?

De fietsnavigatie, ook wel fiets GPS genoemd, en de fietscomputer worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn er wezenlijke verschillen. Een fietsnavigatie heeft namelijk meer functionaliteiten dan een fietscomputer.

Zo heeft een fietscomputer meestal geen navigatie en meet het alleen basiselementen als snelheid, afstand en tijd. Ze zijn compact en een stuk goedkoper dan fietsnavigaties.

Een fietsnavigatie is meer bedoeld voor de fanatieke fietser, terwijl fietscomputers meer zijn voor de recreatieve fietser. Een fietsnavigatie biedt, in tegenstelling tot een fietscomputer, een breed scala aan inzichten in fietsprestaties en de optie om te connecten met fiets-apps.

Top-4 beste fietsnavigatie van 2023

De Garmin Edge 530 is als best getest in 2023. We hebben in onze test gekeken naar attributen als gebruiksgemak, batterijduur, connectiviteit en hoeveelheid meetfuncties. De onderstaande fietsnavigaties zijn topkeuzes, zowel voor wielrennen, mountainbiken als voor fietstochten.


1. Garmin Edge 530 – Beste fietsnavigatie 2023

beste fietsnavigatie
Fiets GPS

→ Meer foto’s

De Garmin Edge 530 meet veel trainingsdata die je kan gebruiken zowel tijdens als na je fietstocht. Zo krijg je bijvoorbeeld inzicht in VO2 max, recuperatietijd en je trainingsbelasting. Het scherm is anti-reflecterend dus je kan je scherm goed lezen als de zon schijnt. Ook heeft de Garmin Edge een ClimbPro functie waarmee je precies kan zien hoe hoog je fietst. De batterij van het apparaat gaat 20 uur mee bij actief gebruik. Tot slot heeft het apparaat aan veiligheid gedacht door middel van ongeval detectie. Dit alles bij elkaar maakt de Garmin Edge 530 de beste fietsnavigatie van dit moment.

Bekijk reviews en prijs

Bekijk ook de Garmin Edge 830 of de Garmin Edge 1030 voor als je een nóg completer model zoekt: Garmin Edge 1030 →


2. Wahoo ELEMNT BOLT v2 – Beste fietsnavigatie MTB

beste fietsnavigatie mtb
Fiets GPS

→ Meer foto’s

De Wahoo ELEMNT BOLT v2 is ideaal voor op je racefiets of mountainbike. De op één na beste fietsnavigatie heeft een kleurenscherm waardoor routes duidelijk zichtbaar zijn. Ook heeft het een Turn-by-Turn navigatie met back-on-track functie. Als je bent afgeweken van je route, navigeert het apparaat je eenvoudig terug. De Wahoo ELEMNT BOLT v2 beschikt over ANT+ en Bluetooth voor verbinding met extra sensoren, je vermogensmeter, fietstrainer én je telefoon. Wahoo is een toonaangevend fitnessmerk gespecialiseerd in duursport.

Bekijk reviews en prijs


3. Mio Cyclo Discover – Beste fietsnavigatie voor touren

GPS fietscomputer
Fiets GPS

→ Meer foto’s

De Mio Cyclo Discover is de beste fietsnavigatie voor fietstochten in 38 Europese landen. Met de vooraf geïnstalleerde kaarten kun je de mooiste fietsroutes uitstippelen. De NeverMiss functie maakt het mogelijk om interessante locaties of opmerkingen toe te voegen aan je fietsroutes. Je krijgt dan meer informatie wanneer je een POI benadert. De Mio Cyclo fietsnavigatie is te koppelen met Komoot en Strava voor als je nóg meer routes van jezelf of vrienden wilt toevoegen. En de eigen MioShare app biedt extra routegegevens.

Bekijk reviews en prijs


4. Bryton Rider 420 E – Beste prijs-kwaliteit

fietsnavigatie vergelijken
Fiets GPS

→ Meer foto’s

De betaalbare Rider 420 E is ontworpen met aandacht voor gebruiksgemak en is de beste fietsnavigatie in zijn prijsklasse. Het 2.3 inch scherm is zwart-wit en kan vanuit alle hoeken en in alle weersomstandigheden helder worden afgelezen. De Rider 420 E is uitgerust met 5 verschillende satellietsystemen: GPS, Glonass (Rusland), BDS (China), Galileo (Europa) en QZSS (Japan). Zo heb je een hele nauwkeurige locatiebepaling, ook in de bergen of bossen. Heb je pedalen met een vermogensmeter? Dan hoef je enkel de pedaallengte in te geven om te kalibreren.

Bekijk reviews en prijs


Waar je op moet letten bij fietsnavigaties

Fietscomputers hebben tal van functies. Afhankelijk van je niveau, je doel en hoe fanatiek je aan de slag wilt, past de ene fietsnavigatie beter dan de andere. De onderstaande punten wil je zeker meenemen in je overweging voordat je overgaat tot aankoop. Zo achterhaal je welke fietsnavigatie bij je past en weet je zeker dat je de beste fietsnavigatie koopt.

Goed te lezen display met zonlicht

We fietsen graag als de zon schijnt. Echter houden de meeste beeldschermen niet zo van zonlicht. Goede fietsnavigaties hebben een anti-reflecterend touchscreen en houden hier rekening.

Ingebouwde hoogtemeter

Niet alle fietsnavigaties hebben een hoogtemeter. Wil jij inzichten als de actuele hoogte en de maximaal bereikte hoogte terugvinden op je fietsnavigatie? Kies dan een apparaat met hoogtemeter zoals de Garmin Edge 530 of Garmin Edge 830.

Nauwkeurigheid van locatie

Met een GPS ontvanger kan je berekenen waar je op de aarde staat met een nauwkeurigheid van 3-5 meter. Het is een Amerikaans satellietsysteem met 32 satellieten.

Glonass bestaat uit 21 satellieten en is het Russische satellietsysteem. Als je fietsnavigatie ook is uitgerust met Glonass, wordt de locatiebepaling nog nauwkeuriger. Is het Europese satelliet systeem Galileo ook toegevoegd, dan wordt de nauwkeurigheid van de locatiebepaling zelfs 20-50 centimeter, ook in de bergen.

Connectiviteit

Check goed of de fietsnavigatie beschikt over een Bluetooth en ANT+ connectie. Dit is namelijk nodig om te koppelen met externe sensoren als je hartslagband, sporthorloge, cadans- en snelheidssensor en/of je vermogensmeter.

Bij Garmin-fietsnavigaties, zoals de Garmin Edge 530, kun je deze data synchroniseren met de Garmin Connect app. Zo kun je jouw fietsprestaties goed analyseren en eenvoudig bijhouden op één plek. Ook zijn bij veel goede fietsnavigaties koppelingen mogelijk met de apps van Strava, TrainingPeaks en Komoot. Je vindt dit terug bij de specs in de webshop.

Batterijduur

Zorg dat je batterijduur lang genoeg is zodat je uren achter elkaar kunt fietsen. Het zou toch heel vervelend zijn als je fietsnavigatie halverwege de rit uitvalt omdat die leeg is. 

De allernieuwste fietsnavigaties van Garmin kunnen de batterij opladen met zonne-energie. Hiermee kun je zo’n 45 uur fietsen, zonder dat je de batterij aan het stroom hoeft te leggen. Deze horloges zijn mede daardoor een stuk duurder.

In hoeverre wil je fietsprestaties meten?

Afhankelijk van je niveau en je doel, kun je bepalen welke inzichten je nodig hebt voor je fietsavonturen. Je kunt hierin ver gaan. Wil je fanatiek gaan racen en je fietsprestaties tot op de millimeter verbeteren? Kies dan een geavanceerd apparaat met performance inzichten als VO2 max, trainingsbelasting, hersteltijd, vermogen en fietsdynamica.

Ben je een beginner of wil je het apparaat gebruiken voor recreatief fietsen? Kies dan voor een instapmodel, basisinzichten zijn dan al voldoende.

Aanbevolen workouts

Vind je het fijn om begeleid te worden in je trainingen? De beste fietsnavigaties bieden je workouts op basis van het doel wat je wilt bereiken en je huidige fitness-niveau. 

In de basis zijn ze gericht op het verbeteren van je VO2 max en daarmee je aerobe capaciteit. Zware en lichte trainingsweken worden afgewisseld voor een optimale balans en maximale progressie.

Veiligheid

Steeds meer fietsnavigaties integreren functies omtrent veiligheid. Zo verzenden sommige modellen automatisch je locatie naar contactpersonen als er een incident wordt gedetecteerd. 

Daarnaast hebben sommige modellen een fietsalarm. Je wordt dan gewaarschuwd op je telefoon als je fiets wordt verplaatst wanneer je bijvoorbeeld een stop hebt gemaakt. 

Real-time locatie sharing is ook niet nieuw meer in de wereld van fietsnavigaties. Zo weten vrienden en familie precies waar je rijdt.

Beste fietsnavigatie MTB

Op zoek naar de beste fietsnavigatie voor je mountainbike? Ga dan voor de Wahoo ELEMNT BOLT v2. Dit apparaat kwam als beste uit de test voor MTB in 2023, maar ook de Garmin Edge 530 of Garmin Edge 830 zijn zeer geschikt voor op je mountainbike.

Als je een fietsnavigatie voor MTB gaat kopen, wil je een aantal dingen toevoegen aan je checklist. Zo wil je dat het apparaat beschikt over een off-road modus die ook alle bos- en duinpaden toont. 

Een trackback functie is handig voor als je de weg bent kwijtgeraakt in het bos. Omdat GPS niet altijd even secuur is in bossen, is het daarnaast aan te raden een apparaat te kiezen die, naast GPS, ook uitgerust is met Glonass en Galileo. Hierdoor wordt locatiebepaling een stuk nauwkeuriger.

Check ook of het apparaat een hoogtemeter heeft en of de fietsnavigatie GPX bestanden kan uploaden. De laatste functie heb je nodig om toegang te krijgen tot de mooiste mountainbike routes.

→ Bekijk fietsnavigaties voor MTB

Fietsnavigatie apps

De beste en meest gebruikte app voor sportfietsers in Nederland is Strava. Echter zijn er meer. Als je bijvoorbeeld een Garmin of Wahoo fietsnavigatie koopt, krijg je hun zelfgemaakte app er gratis bij. Ook apps als Komoot en TrainingPeaks zijn erg populair. 

Strava app

De Strava app heeft goede live tracking functionaliteiten voor je fietstochten en is te koppelen met de meeste GPS fietsnavigaties. Als je activiteiten kunt exporteren of opnemen met je fietsnavigatie, dan is de kans groot dat je kunt koppelen met Strava.

De Strava app staat ook bekend om het sociale aspect. Zo kun je eenvoudig trainingen delen, je vrienden volgen en trainingen vergelijken. Je kunt elkaar kudo’s geven en reacties plaatsen. Dit maakt het extra leuk, je hebt meer het gevoel dat je het samen doet.

Komoot app

De Komoot app staat bekend om de mooie fietsroutes. Zij beloven unieke belevenissen in de buitenlucht en maken dit ook echt waar. De app is wellicht iets minder bedoeld voor sportfietsers en meer voor touren en outdoor avonturen. De app werkt goed samen met de Mio Cyclo Discover, de op twee na beste fietsnavigatie van 2023.

Met de app weet je precies wat je te wachten staat op je route. Zo krijg je analyses van de ondergrond, wegen en hoogteverschillen. Je kunt ook eenvoudig plannen wat je onderweg wilt tegenkomen. Wil je op een station beginnen, bij een zwembad eindigen en onderweg een paar parken zien? Met één druk op de knop heb je het toegevoegd aan je route.

TrainingPeaks app

Met de TrainingPeaks app kun je jouw fietsprestaties heel goed analyseren en verbeteren. De slimme trainingen die de app voor je programmeert zijn aangepast aan je fitheid. Je kan daarnaast in één oogopslag precies zien waar je bent in het trainingsproces.

De app wordt veel gebruikt door gevorderde fietsers en professionele coaches. Als je beter wilt presteren op de fiets, dan heeft TrainingPeaks alles wat je nodig hebt om progressie te meten en doelen te realiseren.

Beste fietsnavigatie met knooppunten

Wanneer twee of meer paden elkaar kruisen ontstaat er een knooppunt. Knooppunten in Nederland zijn genummerd en onderdeel van een regionaal fietsroutenetwerk. Je vindt ze bijna overal.

Met een goede fietsnavigatie heb je eigenlijk geen knooppunten meer nodig. Het wijst je de weg, zonder dat je je bezig hoeft te houden met nummers. Echter hechten veel Nederlanders waarde aan inzicht in knooppunten tijdens het fietsen.

Gelukkig is het mogelijk om knooppunten toe te voegen aan je fietsnavigatie. Je kunt ze toevoegen door een extra kaart te downloaden (POI’s) en te uploaden naar je fietsnavigatie. Niet alle modellen staan dit toe, maar de meesten wel.

→ Bekijk alle fietsnavigaties op Bol.com

Laat een Reactie achter