Elite Suito review 2022

Ben je van plan om een fietstrainer te kopen? Dan mag de Elite Suito niet ontbreken in je overwegingen. De Elite Suito heeft een review score van 4,8/5 en is één van de beste fietstrainers van 2022. In dit artikel krijg je inzicht in de plus- en minpunten van de Elite Suito én leer je voor wie de trainer bedoeld is.

Wij bieden onafhankelijke informatie en verkopen de Elite Suito zelf niet. Wij testen en reviewen fietstrainers met als doel om fietsers te helpen in hun zoektocht naar de beste direct drive trainer.

Samenvatting Elite Suito fietstrainer

Elite is een gevestigde naam in de fietswereld. Het Italiaanse merk is 40 jaar geleden opgericht door echte fietsliefhebbers en dat zie je terug in de kwaliteit van hun producten. Hun fietstrainers zijn inmiddels, samen met de fietstrainers van Wahoo en Tacx, toonaangevend in de markt.

Hieronder vind je de belangrijkste redenen waarom steeds meer fietsers wereldwijd kiezen voor de Elite Suito. Óók zijn er enkele minpunten te vinden in onze review.

PluspuntenMinpunten
Volledig gemonteerd in de doosGeen hartslagmeter
Stijgingspercentage tot 15%Adapters voor Boost steekassen niet standaard meegeleverd
Eenvoudig te koppelen met trainingsapps zoals ZwiftNiet 100% draadloos
1 maand gratis gebruik van Zwift
Inklapbare poten
Export van trainingsdata mogelijk voor Strava
Stil tijdens het trainen, mits goed ingesmeerd met olie
Hoge nauwkeurigheid, afwijking van slechts 2,5%
Compact ontwerp waardoor gemakkelijk te vervoeren én op te bergen
Goede stabiliteit
Maximaal vermogen 1900 watt bij 40 km/uur
Meet snelheid, cadans en vermogen
Voorwielsteun inbegrepen
Handige hendel om vast te pakken
Cassette is meegeleverd

Prijs-kwaliteitscijfer: 4,8/5 (alle reviews)

De Elite trainers staan bekend als de fietstrainers met een hoge nauwkeurigheid. Op dit vlak is de Suito dan ook één van de betere in zijn prijsklasse. Ook is de maximale weerstand relatief hoog waardoor je jezelf goed kunt uitdagen.

De Elite Suito wordt, in tegenstelling tot de Elite Suito-T, geleverd mét een cassette (11-speed). In de doos is dus een cassette meegeleverd. De meeste thuissporters vinden dit een voordeel, zeker omdat het zo een betaalbaar totaalpakket wordt. Eigenlijk vind je nergens een goedkopere deal van deze kwaliteit. Natuurlijk kun je óók andere cassettes gebruiken als dit je voorkeur heeft.

Qua prijsniveau is het apparaat te vergelijken met de Tacx Flux S en goedkoper dan de Wahoo KICKR Core. Alhoewel wij de Wahoo KICKR Core net wat beter vinden, heeft de Elite Suito in 2022 misschien wel de beste prijs-kwaliteit verhouding die er te krijgen is. De fietstrainer wordt zeer gewaardeerd door amateur fietsers van alle niveaus.

Het apparaat wordt volledig gemonteerd geleverd. Voor beginners is dit een groot voordeel, het is letterlijk ‘plug-and-play’. Door de metalen behuizing en de brede uitklapbare poten biedt de Suito prima stabiliteit, ook tijdens het doen van intense sprints. Het is een duurzame trainer waar je jarenlang plezier van hebt.

Tot slot is het apparaat inklapbaar en heel smal waardoor die weinig ruimte inneemt. Handig dus om op te bergen in je huis of als je het apparaat wilt meenemen in de kofferbak.


Elite Suito – Beste prijs-kwaliteit

Elite Suito fietstrainer

→ Meer foto’s

Bestel tegen laagste prijs


Elite Suito kopen? Alles wat je moet weten

De Elite Suito is een interactieve direct drive trainer geschikt voor nagenoeg alle mountainbikes en racefietsen. Het is de opvolger van de Elite Direto, alleen dan gunstiger geprijsd. Wij vinden het een solide en zorgvuldig afgestemde trainer voor de fanatieke beginnende of gevorderde fietser.

De stalen constructie vinden wij een veilig gevoel geven. Het geeft gewoon meer stabiliteit en het is tevens duurzamer dan plastic. Wat ook mooi is aan het fitnessapparaat is dat het je cadans meet, zonder dat hier een aparte sensor aan te pas hoeft te komen. Door de hoge nauwkeurigheid van de data, weet je echt waar je staat en kun je ritten tot in detail analyseren.

De fietstrainer is smart en communiceert met apps via ANT+ en Bluetooth. Op deze manieren kun je het apparaat koppelen met je smartphone, tablet of TV. Ik gebruik zelf een Apple TV en koppelen was niet moeilijk. Je kunt vervolgens trainen met Zwift of de app van Elite (My E-Training), maar ook bijvoorbeeld met TrainerRoad en Kinomap.

Verschil Elite Suito en Elite Suito-T fietstrainer

De Elite Suito en de Elite Suite-T fietstrainer zijn eigenlijk exact dezelfde direct drive fietstrainers alleen wordt de Elite Suito-T zónder cassette geleverd. Dit betekent dat je, bij de Elite Suito-T fietstrainer, deze er nog bij moet kopen en monteren.

Zowel de Elite Suito als de Elite Suito-T fietstrainer zijn volledig compatibel met de gebruikelijke 8, 9, 10 en 11-speed cassettes van Shimano of SRAM. Later in dit artikel laten we je zien hoe je deze zelf op de fietstrainer kunt monteren.

Elite Suito vs Elite Direto XR

De Elite Suito is om te beginnen een goedkopere direct drive trainer dan de Direto XR. En dat is niet voor niets. De Direto is namelijk voorzien van een nóg hogere nauwkeurigheid, een hoger stijgingspercentage én het apparaat heeft meer power.

Voor de meeste amateur- en beginnende fietsers is de Elite Suito een uitstekend apparaat. Ook omdat die net wat makkelijker is in gebruik. Ben je echter een gevorderde fietser en wil je de volgende stap zetten in je trainingen. Dan kan de Direto XR uitkomst bieden.

Ook de Direto wordt zowel mét als zonder cassette verkocht. Wil je de Elite Direto kopen zonder cassette? Bekijk dan de Elite Direto XR-T.


Elite Direto XR fietstrainer – Extra power en nauwkeurigheid

Elite Direto fietstrainer

→ Meer foto’s

De Elite Direto XR is een goede trainer voor gevorderde fietsers die je helpt het maximale uit je sessies te halen. Met de nieuwste technieken, zoals een geïntegreerde vermogensmeter en een uitgebreide trapanalyse, wordt trainen op de Direto echt van een ander niveau. De ingebouwde vermogensmeter is met een afwijking van slechts 1,5% heel nauwkeurig. De Elite Direto XR is tot slot muisstil. Het enige lichte geluid dat je hoort is afkomstig van je ketting.

Bekijk reviews en prijs


Elite Suito vs Tacx Flux S

Als we deze modellen naast elkaar zetten, dan komt de Elite Suito net iets beter uit de test. De direct drive trainer is namelijk lichter, heeft meer vermogen en heeft een hoger stijgingspercentage. Wil je fanatiek bergen beklimmen met Zwift? Dan is de Elite Suito simpelweg meer geschikt.

Wel wint de Tacx Flux S het wat betreft stabiliteit dus als je dat erg belangrijk vindt, dan is dit een betere optie. Tacx trainers worden in Nederland geproduceerd en het merk is mede hierdoor zeer geliefd onder fietsers in Nederland. Bekijk hier de Tacx Flux S als je meer wilt weten.

Interactief trainen met de Elite My E-Training app

De Elite Suito is te koppelen met verschillende apps waaronder de eigen My E-training app van Elite. Met de Elite My E-Training app maak je van je smartphone, tablet of desktop eigenlijk een trainingscomputer, je trainingsmogelijkheden worden aanzienlijk groter. Zo kun je bijvoorbeeld gaan trainen op basis van FTP, cadans, hartslag, snelheid, tijd en afstand.

Het creëren van een op maat gemaakt trainingsprogramma’s dat aansluit bij je doel is vrij eenvoudig. De Elite app is dermate gebruiksvriendelijk dat je snel doorhebt hoe het werkt. Door middel van Google Maps kun je routes uitstippelen en kun je de weerstand precies zo instellen zoals bij het buiten fietsen. Hierdoor wordt het een realistische fietservaring.

De FTP (Functional Threshold Power) is het maximale vermogen, uitgedrukt in watt, dat een fietser kan bereiken en behouden gedurende een trainingssessie van één uur. Tegenwoordig wordt FTP beschouwd als een van de meeste waardevolle meetvariabelen voor tijdens het fietsen.

De laatste update van de Elite software maakt het mogelijk om een goede FTP-test uit te voeren én om, op basis van deze test, een uitgebalanceerd, efficiënt en gestructureerd trainingsprogramma te maken.

Bekijk tot slot in de onderstaande video hoe het buitenfietsen nóg beter wordt nagebootst met de Real Video functionaliteit in de Elite app.

Elite Suito fietstrainer handleiding

Aan de Elite Suito hoef je niet veel meer te doen. Haal je het product uit de doos, dan kun je gelijk beginnen. Soms kan het toch even puzzelen zijn hoe je je fiets erop monteert en kunnen er vragen zijn over hoe je de trainer moet onderhouden. 

De onderstaande handleiding gaat je helpen. Hij is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. De handleiding is tevens toegevoegd in de doos.

Elite Suito handleiding

De Elite Suito installeren

Om te beginnen zul je jouw achterwiel van je racefiets of mountainbike moeten halen. Vervolgens kun je de fiets vastzetten door middel van een steekas of snelspanner. Als je een fiets hebt met steekas, gebruik je de steekas van je eigen fiets. Als het achterwiel vastzit met een snelspanner (quick release), zet je het achterwiel vast met de meegeleverde snelspanner.

Deze video van 15 minuten gaat je helpen met opstarten. De fietsexpert laat je stap voor stap zien hoe je het product uitpakt en installeert.

Cassette monteren op de Elite Suito

Wil je gebruik maken van een eigen cassette? Dan zul je deze op de fietstrainer moeten monteren. Ook zul je de standaard cassette die wordt meegeleverd er eerst af moeten halen. De onderstaande video laat zien hoe je dit doet.

Expert tip: als je een 8, 9 of 10-speed cassette monteert, installeer dan eerst de 1,85 mm spacer die bij de Elite wordt meegeleverd. Voor 11-speed cassettes is de 1,85 mm spacer niet nodig.

Veiligheid en onderhoud

 • De fietstrainer wordt warm tijdens gebruik. Raak de elementen dus pas weer aan als het apparaat is afgekoeld.
 • Vermijd dat kinderen of huisdieren dichtbij het apparaat komen als die in gebruik is.
 • Steek geen vingers of kleine voorwerpen in het apparaat.
 • Plaats de trainer buiten het bereik van voorwerpen als stoelen, tafels of andere meubels.
 • Controleer de veiligheid en stabiliteit voordat je begint met fietsen.
 • Steek de stekker uit het stopcontact als je de trainer niet gebruikt.
 • Als je de trainer opbergt, voorkom dan dat die op een vochtige plek ligt om schade te voorkomen.
 • Laat het apparaat niet langdurig in fel zonlicht staan als die niet in gebruik is.
 • Maak de fiets niet schoon en smeer de ketting niet in wanneer de fiets nog gemonteerd is op de Suito. De vloeistoffen die je hiervoor gebruikt kunnen blijvende schade veroorzaken.

Specificaties Elite Suito fietstrainer

Wil je tot in detail snappen wat je koopt? Check dan de onderstaande specificaties. Zo weet je precies wat je in huis haalt. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de Elite Suito:

 • Afmetingen (L x B x H): 56 x 74 x 49,5 cm
 • Inklapbare poten
 • Nauwkeurigheid: 2,5%
 • Gewicht: 15 kg
 • Type fietstrainer: Smart trainer
 • Stijgingspercentage: 15%
 • Gewicht vliegwiel: 3,5 kg
 • Netstroom nodig
 • Soort rem: Magneetrem
 • Te gebruiken met Zwift
 • Aandrijving: Direct Drive
 • Type fiets: racefiets en mountainbike
 • Wielmaten: 24 inch, 25 inch, 26 inch, 27 inch, 27,5 inch, 28 inch, 29 inch, 650c, 700c, 650b
 • Type cassettes: 9/10/11-speed Shimano/SRAM, 9/10/11/12-speed Campagnolo, 12 speed SRAM NX, 12 speed micro Spline Shimano
 • Te koppelen aan apps via: ANT+, Bluetooth
 • Cassette meegeleverd
 • Geschikt voor steekas
 • Inclusief voorwielsteun
 • Maximaal vermogen: 1900 watt

Elite Suito fietstrainer – Beste prijs-kwaliteit

Elite Suito

→ Bekijk alle foto’s

Veelgestelde vragen Elite Suito

De Elite Suito kopen? Hieronder vind je de veelgestelde vragen van fietsers bij aankoop. Lees deze eerst even goed door zodat je weet wat je kunt verwachten en waar je de fietstrainer kunt kopen.

Mijn Suito maakt een tikkend geluid, hoe kan dat?

Het team van Elite heeft aangegeven dat dit bij de eerst batch van Suito’s het geval was vanwege een productiefout. Nu komt dit niet meer voor. Wij hebben dit zelf ook niet ervaren toen we de Elite Suito gingen testen. We hebben daarnaast nog even een rondje gedaan op het internet en recente reviews doorgespit. Nergens hebben wij dit probleem nog terug kunnen vinden.

Moet ik de Elite Suito kalibreren?

Ja, je doet er goed aan om de Suito regelmatig te kalibreren. Dit zorgt ervoor dat de vermogensmeting zo accuraat mogelijk is. Je kunt dit doen via de eigen My E-Training app van Elite. De interactieve fietstrainer software is te downloaden in de App Store en Google Play Store.

Hoe koppel je de Elite My E-Training app?

De onderstaande video laat zien hoe je de Elite Suito koppelt aan de My E-Training app van Elite, zowel op desktop, tablet én mobiel.

Waar kun je de Elite Suito kopen?

De Elite Suito is te koop in diverse webshops in Nederland. Echter vind je niet overal de beste service. Ondanks dat we niet alle webshops kennen die de Suito verkopen, kunnen we garanderen dat je bij Betersport de Elite Suito koopt tegen een scherpe prijs en met goede service. Op zoek naar de laagste prijs? Kijk dan zeker op Amazon.

Beste alternatieven

Er zijn twee andere merken die je sowieso gezien wilt hebben voordat je overgaat tot aankoop, namelijk de Wahoo en Tacx trainers. Zie hieronder de twee modellen die een goed alternatief zijn voor de Elite Suito.


Wahoo KICKR Core fietstrainer

wahoo kickr core fietstrainer

→ Meer foto’s

Met de Wahoo KICKR Core fietstrainer ervaar je een zeer realistisch fietsgevoel. Het apparaat heeft een vermogen van 1800 watt en kan een helling tot 16% nabootsen. Het is een van de nieuwe trainers van Wahoo. Dit model positioneert zich tussen de KICKR Snap en KICKR Power Trainer. De Interactieve direct drive fietstrainer is geschikt voor zowel je racefiets als je mountainbike. Elke fiets met een wielmaat van 24 t/m 29 inch plaats jij met gemak op de KICKR Core fietstrainer. Verder is gedacht aan compatibiliteit voor steekassen.

Bekijk reviews en prijs


Tacx Flux S fietstrainer – Smart trainer

tacx flux s fietstrainer

→ Meer foto’s

De Tacx Flux S kan een vermogen tot 1500 watt aan bij sprints en kan een helling tot 10% nabootsen. De vermogensmeter meet met een afwijking van minder dan 3%. Daarnaast kan de direct drive trainer een stijgingspercentage van 10% simuleren. De elektrorem past, als je jouw fietstrainer koppelt met interactieve software, de trainingsweerstand automatisch aan. Zo kun je buiten fietsen door de bergen nauwkeurig nabootsen. Met de Flux S koop je ook een hele realistische fietservaring.

Bekijk reviews en prijs


Dit vind je vast ook interessant: Top-4 beste fietstrainers

Elite Suito verbinden met Zwift

De eigen app van Elite biedt een hoop mogelijkheden om je trainingen nog effectiever en leuker te maken. Toch kiezen veel fietsers liever voor de app van Zwift. Zwift is op dit moment de meest populaire app om interactief te trainen.

Wil je weten hoe je de Suito kunt koppelen met Zwift? bekijk dan de onderstaande instructies. Het is zo geregeld.

Elite Suito aanbieding (Black Friday)

Een fietstrainer is best een investering, zo ook de Elite Suito. Het zou dus wel lekker zijn als je de Elite Suito kan kopen in de aanbieding. Met name tijdens Black Friday kun je de Elite Suito kopen tegen een uitzinnig mooie prijs.

Elite Suito aanbieding

Elite Suito support in Nederland

De makers van de Elite Suito in Italië verlenen geen support in Nederland, maar uiteindelijk is de lokale dealer waar je de Suito hebt gekocht verantwoordelijk voor support. Alle aanbieders in Nederland van de Elite Suito zijn partner van Elite. Ondervind je problemen of heb je vragen over de Elite Suito? Neem dan contact op met de betreffende winkel.

Conclusie Elite Suito

Ben je van plan om intensief thuis te gaan fietsen? Dan is de Elite Suito een uitstekende oplossing voor de gemiddelde fietser. De direct drive trainer is niet alleen gemaakt van duurzame materialen, maar het biedt ook zeer geavanceerde trainingsopties, mede door de interactieve mogelijkheden. Met deze trainer koop je topkwaliteit en ga je jarenlang veel voldoening halen uit je trainingen.

Laat een Reactie achter