Triathlon accessoires voor beginners

Als je dit leest, gaan we ervan uit dat je meedoet aan een triathlon. Mooi! Nu is het zaak om je optimaal voor te bereiden met de juiste triathlon accessoires.

Er komt best wat op je af als je voor het eerst meedoet. Niet alleen moet je voor 3 verschillende disciplines gaan trainen (zwemmen, fietsen en hardlopen), maar je hebt ook diverse triathlon accessoires nodig, zowel voor je training als tijdens de race.

In dit artikel krijg je 14 must-have triathlon accessoires zodat jij het maximale uit je race kunt halen.

Triathlon accessoires voor fietsen en hardlopen

Dit zijn de must-have triathlon accessoires voor tijdens het fietsen en hardlopen:

1. Racefiets voor triathlon

Alhoewel er ook speciale triathlonfietsen zijn op de markt, adviseren wij beginners om de eerste keer mee te doen op een racefiets. Triathlonfietsen zijn een stuk duurder en minder toegankelijk om langdurig op te fietsen.

Op een racefiets ben je iets minder snel dan op een triathlonfiets, maar voor beginners zijn de verschillen minimaal. Bij Decathlon heb je al een racefiets vanaf €300,-.

accessoires triathlon

 Bekijk reviews en prijs

2. Fietshelm

Dit is misschien wel je allerbelangrijkste triathlon accessoire. Bovendien mag je niet eens zonder racen. Zelfs een lichte val van je fiets kan al ernstig hoofdletsel veroorzaken. En aangezien onze wegen niet allemaal even vlak zijn, doe je er verstandig aan om hierin te investeren.

Kies een helm die goed aansluit op je hoofd en toch comfortabel zit. Een te los zittende helm is gevaarlijk en als die te strak zit kan het pijnlijk worden.

fietshelm triathlon

 Bekijk reviews en prijs

3. Fietsschoenen

Als je olympische afstanden of korter racet, dan is het dragen van hardloopschoenen op je fiets prima, zeker als je beginner bent. Fietsschoenen heb je dan niet persé nodig.

Voor lange afstand triathlons zijn fietsschoenen met een kliksysteem wel aan te raden. Ze houden je voeten op de pedalen en stellen je in staat om efficiënter te trappen. Niet alleen trap je makkelijk rond, maar je brengt ook meer kracht over op de pedalen.

Let er wel op dat je ook andere pedalen en schoenplaatjes nodig hebt als je voor fietsschoenen gaat.

triathlon accessoires

 Bekijk reviews en prijs

4. Zonnebrand

Je bent lang onderweg dus smeer je goed in met zonnebrand (belangrijk!). Doe dit vóór het zwemmen, na het zwemmen en vóór het hardlopen op een zonnige dag.

5. Hardloopschoenen

Een goed paar hardloopschoenen is essentieel voor de laatste discipline van je triathlon. Het kiezen van de juiste hardloopschoenen is echter niet zo eenvoudig. Er zijn tal van opties en niet iedere schoen is geschikt voor iedere voet.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste hardloopschoenen? Krijg dan hier uitgebreide keuzehulp van onze experts.

Hardloopschoenen keuzehulp >>

6. Zonnebril

Met een zonnebril hoef je niet met je ogen te knijpen en word je beschermt tegen UV-straling tijdens het fietsen én hardlopen. Ook beschermt het tegen gruis, opspattend vuil en insecten tijdens het fietsen.

Kies een sportzonnebril met een licht montuur en een vorm die compatibel is met je fietshelm. Zie hieronder een voorbeeld.

fietsbril triathlon

 Bekijk reviews en prijs

7. Bidon

Deze hoeven we niet uit te leggen. Zorg ervoor dat er een bidonhouder op je fiets zit en dat genoeg drinkt (en eet) tijdens de race.

Triathlon accessoires voor zwemmen

Dit zijn de must-have triathlon accessoires voor tijdens het zwemmen:

8. Trisuit

Een trisuit is een soort hybride pak voor zowel het zwemmen, fietsen als hardlopen. Het pak is ontworpen om snel te zijn in het water, ondersteuning te geven op je fiets en om comfortabel mee te lopen. 

Met een trisuit heb je snellere overgangen tijdens de race. Je hoeft je niet steeds om te kleden per onderdeel. Ook hoef je minder spullen mee te nemen en zie je er mega cool uit.

triathlon trisuit

 Bekijk reviews en prijs

9. Wetsuit voor triathlon

Als je in open water racet en de watertemperatuur is koud, dan heb je een wetsuit nodig voor isolatie. Een wetsuit houd je warm en geeft je meer drijfvermogen, waardoor je sneller kunt zwemmen.

In tegenstelling tot een wetsuit voor surfen, is een triatlon-wetsuit gemaakt van veel rekbaarder en vaak dunner rubber. Dit bevordert de natuurlijke zwemslag.

 Bekijk reviews en prijs

10. Badmuts

Bij de meeste races krijg je een badmuts van de organisatie. Je hoeft er dus geen te kopen, tenzij je er een wilt dragen tijdens de training. 

Badmutsen verminderen weerstand om de zwemprestaties te verbeteren. Ze geven daarnaast ook wat warmte en het vergroot je zichtbaarheid in het water. Felle kleuren zijn een goede keus.

11. Zwembril

Een zwembril is een heel handig item voor je triathlon. Je kunt beter zien (onder water) én het biedt UV-stralingsbescherming voor je ogen. Let wel goed op de pasvorm als je er een gaat kopen. Als de pasvorm niet goed is, gaat je bril lekken en dit wil je voorkomen tijdens de race.

triathlon zwembril

 Bekijk reviews en prijs

Overige triathlon accessoires

Dit zijn overige accessoires die nuttig zijn voor je triathlon:

12. Hartslagmeter

Hartslagmeters zijn handig om te meten hoe hard je hart aan het werk is tijdens de race. Hierdoor weet je precies wanneer je iets kunt versnellen of wanneer je moet vertragen.

Je kunt je hartslag monitoren met een hartslagband om je borst of met een tracker/sporthorloge om je pols. Een band meet je hartslag vaak iets nauwkeuriger.

 Bekijk reviews en prijs

13. Startnummerband

Een startnummerband voegt gemak toe tijdens de race-overgangen. Je startnummer maak je van te voren vast aan de band, waardoor je de band alleen maar hoeft vast te klikken voordat je gaat fietsen en hardlopen.

 Bekijk reviews en prijs

14. Overgangstas voor triathlon

Door de drie verschillende disciplines van een triatlon heb je veel spullen nodig op een racedag. Specifieke triathlon tassen zijn ontworpen om jouw spullen makkelijk te vervoeren en om natte en droge spullen te scheiden.

triathlon tas

 Bekijk reviews en prijs

Bonus tip van experts

Vergeet niet een kleine handdoek in te pakken voor op te staan als je je schoenen aantrekt. Ook een waterfles waarmee je je voeten af kunt spoelen is dan handig. Zo hoef je niet met vieze en natte voeten je fietsschoenen aan te trekken.

Laat een Reactie achter