Welke fiets voor triathlon?

Welke fiets jij nodig hebt hangt af van je niveau en hoe vaak je mee wilt gaan doen aan een triathlon. Beginners kunnen prima uit de voeten met een racefiets, terwijl gevorderde triatleten kiezen voor een speciale triathlonfiets zodat ze nóg competitiever zijn.

Ook de afstanden maken uit. Zo hoef je bij een sprint triathlon minder rekening te houden met voeding en extra opslagruimte in vergelijking tot lange afstand triathlons.

In dit artikel krijg je inzicht in de beste triathlonfiets voor beginners en gevorderde triatleten.

triathlon fiets

Racefiets vs triathlonfiets

Gevorderde triatleten investeren vaak in een triathlonfiets. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen ten opzichte van een racefiets?

Het is met name de framegeometrie dat een triathlonfiets anders maakt dan een racefiets. Het doel van triathlonfiets is om het bovenlichaam lager en verder naar voren te positioneren. Dit maakt je meer aero waardoor je meer snelheid kunt maken.

Maar wat is dan het verschil tussen een tijdritfiets en een triathlonfiets?

Deze verschillen zijn nihil. Grote merken kiezen er daarom steeds vaker voor om fietsen te ontwikkelen die geschikt zijn voor beide doeleinden.

In een tijdrit is echter de enige zorg van een wielrenner om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Tijdritrijders kiezen daarom voor een zo agressief mogelijk afgestelde fiets.

Een triatleet heeft daarentegen vaak een langere afstand af te leggen en achteraf nog te maken met een run. Dit vraagt om een meer vergevingsgezinde set-up van de fiets:

  • Triathlonfietsen hebben, ten opzichte van tijdritfietsen, een steilere zitbuis die de heupen naar voren duwt. Hierdoor worden de quadriceps en hamstrings gespaard voor het hardlopen.
  • Ook wil een triatleet zijn onderarmen vaak iets verder uit elkaar hebben en met lichter gebogen ellebogen op de fiets zitten. Dit zorgt voor iets meer comfort, al blijft het bikkelen!

Racefiets gebruiken voor triathlon?

Dat kan! Je kunt nog steeds competitief zijn op een racefiets. Zeker als je wat kleine aanpassingen doet zoals het toevoegen van aerobars. Dit stelt je in staat om een meer aerodynamische positie in te nemen door je bovenlichaam te laten zakken en je armen in lijn te brengen met je romp.

Ga je meedoen aan een Ironman? Dan is het belangrijk om ook extra opslagruimte toe te voegen aan je fiets. Je wilt dan bijvoorbeeld meer water en eten kunnen meenemen als brandstof voor de lange afstanden die je af te leggen hebt.

Voor beginners is een racefiets een mooie oplossing. Het bespaart een hoop geld en je kunt op deze manier toegankelijk kennismaken met de sport. Én je hebt meer opties met een racefiets als triathlon niet je core sport gaat zijn. Denk aan fietsen in de bergen.

triathlonfiets

Betere performance op een triathlonfiets

Toch ben je op een triathlonfiets altijd sneller. Zonder de steile zithoek en andere onderscheidende kenmerken van een triathlonfiets, lever je altijd in ten opzichte van een racefiets. Als je echt de volgende stap wilt zetten als triatleet, dan raden we je aan om hierin te investeren.

Het is wel belangrijk dat je goed leert fietsen op een triathlonfiets. Je moet comfortabel en langdurig in jouw aero positie kunnen zitten én daarna nog een marathon kunnen lopen (in het geval van een Ironman).

Goedkope racefietsen voor beginners

Heb je een beperkt budget en/of ga je incidenteel meedoen aan een triathlon? Dan kun je bij Decathlon goed terecht. Zij hebben relatief goedkope fietsen in hun assortiment van degelijke kwaliteit. 

Ook hebben zij alle triathlon accessoires die je nodig hebt voor je race. Denk bijvoorbeeld aan een aerobars voor je fiets, maar ook trisuits en triathlon wetsuits.

→ Triathlon accessoires Decathlon

Laat een Reactie achter