Beste crosstrainer voor thuis in 2023

De beste crosstrainer voor thuis van 2023 is de Kettler Omnium 300. Kettler is een Duitse producent in fitnessapparatuur en het bedrijf is opgericht in 1949. Kettler crosstrainers zijn nog altijd toonaangevend in de markt.

Met Kettler zit je eigenlijk altijd goed en de Omnium 300 is volgens onze expert op dit moment de beste crosstrainer die er te krijgen is. Daarnaast mogen de crosstrainers van Tunturi, VirtuFit en Focus Fitness zeker niet ontbreken in je overwegingen.

In dit artikel vind je de vragen die je vooraf wilt tackelen bij het kopen van een crosstrainer voor thuis én krijg je de top-4 beste crosstrainers van 2023.

beste crosstrainer 20211. Kettler Omnium 300Bol.com
fitnessapparaat tunturi2. Tunturi Performance C55Bol.com
crosstrainer virtufit3. VirtuFit CTR 1.0Bol.com
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is focus-fitness-cross-e1637249063361.jpeg4. Focus Fitness Fox 3Bol.com

Beste crosstrainer kopen? Waar je op moet letten

Wil jij de beste crosstrainer voor thuis kopen die naadloos aansluit bij jouw voorkeuren? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wil je bijvoorbeeld een front driven of rear driven crosstrainer? Welke lengtepas heb jij nodig? En welk gewicht moet het apparaat hebben voor goede stabiliteit?

Er is niet één beste crosstrainer voor iedereen, maar er bestaan verschillende apparaten die zo elk hun eigen plus- en minpunten hebben. Wat voor de een de beste crosstrainer is, hoeft voor de ander dat helemaal niet te zijn.

Er zijn luxe crosstrainers met veel functionaliteiten, goedkope crosstrainers en crosstrainers die zich focussen op de beste prijs-kwaliteit. Jouw voorkeuren zijn dus doorslaggevend. Goede vragen om jezelf te stellen vind je hieronder.

+ Welke lengtepas heeft mijn ideale crosstrainer nodig?
+ Hoe zwaar moet de crosstrainer zijn?
+ Wil ik een front driven of rear driven vliegwiel?
+ Welke display- en trainingsfuncties zijn handig?
+ Hoeveel belastbaar gewicht heb ik nodig?

1. Welke lengtepas heeft mijn ideale crosstrainer nodig?

De lengtepas is de grootte van de rotatie die je maakt met je passen. Met een korte lengtepas zet je kleine passen terwijl je met een lange lengtepas grote passen zet.

Langere mensen nemen meestal grotere passen dan kleinere mensen. Kies daarom een lengtepas die bij past bij jouw lengte. Voor mensen langer dan 2 meter is een lengtepas van meer dan 55 cm nodig, terwijl mensen kleiner dan 175 cm al aan een lengtepas van 40 tot 45 cm genoeg hebben. Op sommige apparaten kun je de lengtepas afstellen op maat, maar niet op alle apparaten. Goed dus om te checken of de crosstrainer beschikt over een verstelbare lengtepas.

2. Hoe zwaar moet de crosstrainer zijn?

Het gewicht van de crosstrainer is belangrijk. In eerste instantie wil je het gewicht van het vliegwiel bekijken. Meestal geldt hoe zwaarder het vliegwiel, hoe meer power de machine heeft waardoor je zwaarder kunt trainen.

Wat jij nodig hebt hangt af van je doel. Er zijn crosstrainers voor intensief gebruik en crosstrainers voor licht gebruik. Wil je een crosstrainer kopen zodat je hier af en toe gebruik van kunt maken om in conditie te blijven? Of ben je van plan om hier echt 5 keer in de week keihard mee te trainen? Indien het laatste het geval is, dan heeft de beste crosstrainer voor jou een vliegwiel vanaf 6 kg.

Meer stabiliteit met zwaarder gewicht

Naast het vliegwiel, wil je ook het totale gewicht van de crosstrainer bewust kiezen. Ondanks dat een zwaarder apparaat minder handig is om te verplaatsen, biedt het wel extra stabiliteit. Als je de crosstrainer niet vaak gaat verplaatsen, raden wij een relatief zwaar apparaat aan (ca 70 kg) zodat jij zo veilig mogelijk kunt trainen. Op de meeste crosstrainers zitten ook transportwieltjes die het eventueel verplaatsen makkelijker maken.

3. Wil ik een front driven of rear driven vliegwiel?

De namen zeggen het al. Bij front driven crosstrainers zit het vliegwiel aan de voorkant. De passen die je hierdoor maakt zijn wat vlakker en minder belastend voor je gewrichten. Een rear driven crosstrainer heeft het vliegwiel juist aan de achterkant. Deze passen zijn wat actiever en lijken meer op hardlopen en wandelen. Heb je snel last van je knieën of gewrichten tijdens het sporten? Kies dan sowieso voor een front driven crosstrainer.

1. Kettler Omnium 300 – Beste crosstrainer 2023

beste crosstrainer

→ Bekijk reviews en prijs

4. Welke display- en trainingsfuncties zijn handig?

Dit hangt ook af van je doel. Wil jij trainen op hartslag? Zorg dan voor een crosstrainer met goede hartslagmeter. Hou jij ervan om zwaar en bergopwaarts te trainen, zorg dan voor een crosstrainer met genoeg weerstandsniveaus. Wil je de weerstandsniveaus goed kunnen meten (voor revalidatie bijvoorbeeld)? Dan is een ergometer handig. Met een ergometer crosstrainer meet je de hoeveelheid arbeid die het lichaam verricht. Het vermogen hiervan wordt dan weergegeven in watt.

De standaard meetvariabelen die je sowieso bij de beste crosstrainers van 2023 ziet in het display scherm zijn:

  • Tijd
  • Snelheid
  • Afstand in km
  • Verbrande calorieën
  • Hartslag

Gevarieerd trainen met trainingsprogramma’s

Ben je van plan intensief gebruik te maken van de crosstrainer en wil je gevarieerd trainen? Dan gaan trainingsprogramma’s helpen om geen enkele workout saai te maken. Je hebt verschillende type trainingen op een crosstrainer. Zo kun je op afstand, weerstand of calorieverbruik trainen én doelen stellen. Ook kun je voor high-intensity interval training kiezen.

Op productpagina’s van webshops zie je bij kenmerken het aantal standaard trainingsprogramma’s dat de crosstrainer heeft. Tevens zijn er apparaten waarmee je zelf een op maat gemaakt programma kunt maken.

Bonus tip: kies een crosstrainer die je kan verbinden met een fitness app zodat je smart kunt trainen. Hiermee meet je al je workouts en je progressie op één plek. Met apps als Kinomap of iConsole vergroot je daarnaast je trainingsmogelijkheden waardoor trainen op een crosstrainer een stuk leuker wordt.

5. Hoeveel belastbaar gewicht heb ik nodig?

Mocht je iemand zijn met overgewicht, kijk dan even naar het maximaal belastbaar gewicht. Sommige crosstrainers kunnen 100 kg aan en andere tot wel 150 kg. Zorg dat het belastbaar gewicht aansluit bij jouw situatie.

Top-4 beste crosstrainer voor thuis in 2023

Crosstrainers voor thuis vergelijken? Hieronder staan de 4 beste crosstrainers van 2023, zorgvuldig gekozen door onze experts. De crosstrainers zijn gereviewd aan de hand van diverse criteria.

Overall kwamen deze modellen het best uit de test. Voor de gemiddelde thuissporter zijn dit dus de beste opties. Met name de nieuwe crosstrainer van Kettler, die bedoeld is voor intensief thuisgebruik, wil je absoluut meenemen in je overweging.


1. Kettler Omnium 300 – Beste crosstrainer test 2023

beste crosstrainer 2021
Best getest 2023

→ Meer foto’s

De Kettler Omnium 300 is een absolute topper in de branche. Het is een relatief zwaar apparaat met een hoog belastbaar gewicht dat veel stabiliteit brengt. De crosstrainer voor thuisgebruik beschikt over 15 verschillende weerstandsniveaus, zodat je jezelf nog extra kunt uitdagen. Ook kun je een van de vooral ingestelde programma’s kiezen (10 in totaal) om direct aan de slag te gaan. Door middel van de transportwielen kun je crosstrainer eenvoudig weer opbergen thuis én de crosstrainer werkt op basis van magneetweerstand waardoor deze nauwelijks geluid maakt.

Bekijk reviews en prijs


2. Tunturi Performance C55 – Beste alternatief voor Kettler Omnium 300

fitnessapparaat tunturi

 Meer foto’s

De Tunturi Performance C55 is een front driven crosstrainer, hierdoor kun je een natuurlijke en vloeiende beweging maken tijdens het trainen. Het grote voordeel van deze crosstrainer voor thuis is dat-ie relatief klein is en een smalle opbouw heeft, waardoor je deze gemakkelijk ergens thuis weg kan zetten. Door het eigen gewicht van 73 kg en het belastbaar gewicht van 135 kg, is het apparaat stabiel en stevig in gebruik. Met de display heb je toegang tot 20 trainingsprogramma’s en 32 trainingslevels.

Bekijk reviews en prijs


3. VirtuFit CTR 1.0 – Goede prijs-kwaliteit

crosstrainer virtufit

 Meer foto’s

De VirtuFit CTR 1.0 is rear driven, compact, licht en makkelijk te verplaatsen. Het heeft ook een ‘licht’ prijsje ten opzichte van de andere crosstrainers voor thuis. Door de verstelbare voetpedalen kan de crosstrainer gebruikt worden door meerdere mensen van verschillende lengtes. De 8 weerstandsniveau kun je met een draaiknop instellen. Wil je weten of je hartslag op de juiste snelheid zit? Houd dan de hartslagsensoren vast en bekijk de resultaten op het scherm. De VirtuFit CTR 1.0 is geen professionele crosstrainer, maar wel een toegankelijk instapmodel.

Bekijk reviews en prijs

Tip: bekijk ook de VirtuFit iConsole CTR 2.1 als je net wat betere kwaliteit zoekt: VirtuFit iConsole CTR 2.1


4. Focus Fitness Fox 3 – Best getest door Kieskeurig.nl

 Meer foto’s

De Focus Fitness Fox 3 is een uitstekend instapmodel voor beginners. De solide Focus Fitness Fox 3 crosstrainer is door Kieskeurig.nl meerdere malen als best getest. Het is de beste keus voor mensen die niet teveel geld willen uitgeven en toch kwaliteit zoeken. De crosstrainer voor thuis biedt een stabiele training en is redelijk stil in gebruik. Daarnaast maakt het vliegwiel, met een gewicht van 7 kg, je training comfortabel. De verstelbare pedalen van de Focus Fitness Fox 3 crosstrainer maken het apparaat geschikt voor verschillende lichaamslengtes.

Bekijk reviews en prijs

Tip: bekijk ook de Focus Fitness Senator of de Focus Fitness Senator iPlus als je voor nóg betere kwaliteit wilt gaan: Focus Fitness Senator


De voordelen van een crosstrainer voor thuis

Zowel een crosstrainer, hometrainer als een roeitrainer zijn cardio apparaten. Ze zijn dus vooral bedoeld voor het verbranden van calorieën en het verbeteren van je conditie. Waarom zou je voor een crosstrainer kiezen?

In vergelijking tot een loopband is een crosstrainer iets toegankelijker voor je spieren en gewrichten omdat je lichaam geen klappen op de grond hoeft op te vangen. Je gebruikt zowel je handen als je benen om kracht te zetten en je maakt een soort loopbeweging. Zeker als je op dit moment weinig spiermassa hebt of overgewicht hebt, dan is een goede crosstrainer veiliger dan een loopband.

Je traint meer spiergroepen op een crosstrainer

Een ander voordeel van de crosstrainer is dat je meer verschillende spiergroepen traint. Het is eigenlijk een full-body workout. Waar bij de loopband of hometrainer de nadruk ligt op been- en bilspieren, train je op een crosstrainer ook je bovenlijf. Je belast hiermee dus niet één spiergroep, maar je verdeeld de belasting over meerdere spiergroepen. Denk aan rugspieren, armspieren, schouderspieren én buikspieren.

Dit is één van de belangrijkste redenen waarom sporters voor een crosstrainer kiezen in plaats van een loopband of hometrainer. Door te spelen met de weerstandsniveaus op een crosstrainer kun je het steeds een stukje zwaarder maken voor je spieren.

Let wel op, ondanks dat je veel spiergroepen tegelijk traint met een crosstrainer, blijft het een cardio fitnessapparaat. Als je echt met krachttraining aan de slag wilt, dan zijn er betere opties.

1. Kettler Omnium 300 – Beste crosstrainer 2023

beste Kettler

→ Bekijk reviews en prijs

Crosstrainer goed voor afvallen en het cardiovasculaire systeem

Een crosstrainer is ideaal voor het verbranden van calorieën. Hierin slaagt het zelfs beter dan een loopband. Ook is het een bewezen apparaat om je uithoudingsvermogen te verbeteren en daarmee je cardiovasculaire systeem.

Met de verschillende trainingsprogramma’s kun je zelf bepalen hoe je wilt trainen. Zo kun je ervoor kiezen om meer de nadruk te leggen op het verbranden van calorieën óf het verbeteren van je conditie. Als je je conditie wilt verbeteren, zijn intervaltrainingen aan te raden. Als je calorieën wilt verbranden, ga dan voor een duurtraining in een lage hartslagzone.

Hoeveel calorieën verbrand je op een crosstrainer?

Hoeveel calorieën je verbrand tijdens je workout hangt af van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan je gewicht, de duur van de workout en het type workout. Toch zijn er wel richtlijnen.

Over het algemeen geldt dat hoe langer je op de crosstrainer staat, hoe meer calorieën je verbrand. Alleen een warming-up op de crosstrainer gaat het verschil niet maken. Ook geldt over het algemeen dat hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je verbrand tijdens een workout.

Gecontroleerd revalideren op een crosstrainer

Een goede crosstrainer is, net als een hometrainer uitermate geschikt voor revalideren. De beweging is heel toegankelijk en je kunt de intensiteit zelf bepalen. Ideaal dus als je terugkomt van een blessure, ziek bent geweest of als je net een operatie hebt gehad.

Een coach kan je helpen aan een op maat gemaakt trainingsschema dat past bij je huidige conditie. Ook handig is dat je met de beste crosstrainers kunt trainen op wattage, waardoor de crosstrainer automatisch de weerstand voor je regelt op basis van je vermogen. Zo weet je zeker dat je niet over je grenzen gaat.

Goedkope crosstrainer kopen doe je bij Decathlon

Wil je niet teveel geld uitgeven maar toch een mooie crosstrainer kopen voor thuis? Dat kan. Bij Bol.com heb je een groot aanbod aan goedkope crosstrainers. Ook bij Decathlon heb je al een degelijke crosstrainers vanaf €249,99.

 Goedkope crosstrainers collectie Decathlon – Vanaf €249,99

Laat een Reactie achter