Beste crosstrainer 2021

Ben je van plan om een crosstrainer te kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wil je bijvoorbeeld een ‘front driven‘ of ‘rear driven‘ crosstrainer? Welke lengtepas heb jij nodig? En welk gewicht moet het apparaat hebben voor goede stabiliteit? In dit artikel vind je de vragen die je vooraf wilt tackelen bij het kopen van de beste crosstrainer.

>> Bekijk nu de top-3 beste crosstrainers

Beste crosstrainer vinden – Waar je op moet letten

Bij het kopen van een crosstrainer komen nogal wat keuzes kijken. Er is namelijk niet één beste crosstrainer voor iedereen, maar er bestaan verschillende apparaten die zo elk hun eigen plus- en minpunten hebben. Wat voor de een de beste crosstrainer is, hoeft voor de ander dat helemaal niet te zijn.

Er zijn luxe crosstrainers, goedkope crosstrainers en crosstrainers die zich focussen op de beste prijs-kwaliteit. Jouw voorkeuren zijn dus doorslaggevend. Goede vragen om jezelf te stellen vind je hieronder.

+ Welke lengtepas heb ik nodig?
+ Hoe zwaar moet het apparaat zijn?
+ Wil ik een ‘front driven’ of ‘rear driven’ vliegwiel?
+ Welke display- en trainingsfuncties zijn handig?
+ Hoeveel belastbaar gewicht heb ik nodig?

1. Welke lengtepas heb ik nodig?

De lengtepas is de grootte van de rotatie die je maakt met je passen. Met een korte lengtepas zet je kleine passen terwijl je met een lange lengtepas grote passen zet.

Langere mensen nemen meestal grotere passen dan kleinere mensen. Kies daarom een lengtepas die bij past bij jouw lengte. Voor mensen langer dan 2 meter is een lengtepas van meer dan 55 cm nodig, terwijl mensen kleiner dan 175 cm al aan een lengtepas van 40 tot 45 cm genoeg hebben. Op sommige apparaten kun je de lengtepas afstellen op maat, maar niet op alle apparaten. Goed dus om dit te checken vooraf.

2. Hoe zwaar moet het apparaat zijn?

Het gewicht van de crosstrainer is belangrijk. In eerste instantie wil je het gewicht van het vliegwiel bekijken. Meestal geldt hoe zwaarder het vliegwiel, hoe meer power de machine heeft waardoor je zwaarder kunt trainen.

Wat jij nodig hebt hangt af van je doel. Er zijn crosstrainers voor intensief gebruik en crosstrainers voor licht gebruik. Wil je een crosstrainer kopen zodat je hier af en toe gebruik van kunt maken om in conditie te blijven? Of ben je van plan om hier echt 5 keer in de week keihard mee te trainen? Indien het laatste het geval is, dan heeft de beste crosstrainer voor jou een vliegwiel vanaf 6 kg.

Meer stabiliteit met zwaarder gewicht

Naast het vliegwiel, wil je ook het totale gewicht van het fitnessapparaat bewust kiezen. Ondanks dat een zwaarder apparaat minder handig is om te verplaatsen, biedt het wel extra stabiliteit. Als je het apparaat niet vaak gaat verplaatsen, raden wij een relatief zwaar apparaat aan (ca 70 kg) zodat jij zo veilig mogelijk kunt trainen. Op de meeste apparaten zitten ook transportwieltjes die het eventueel verplaatsen makkelijker maken.

3. Wil ik een ‘front driven’ of ‘rear driven’ vliegwiel?

De namen zeggen het al. Bij een front driven crosstrainer zit het vliegwiel aan de voorkant. De passen die je hierdoor maakt zijn wat vlakker en minder belastend voor je gewrichten. Een rear driven crosstrainer heeft het vliegwiel juist aan de achterkant. Deze passen zijn wat actiever en lijken meer op hardlopen en wandelen. Heb je snel last van je knieën of gewrichten tijdens het sporten? Kies dan sowieso voor een front driven apparaat.

1. Kettler Omnium 300 (beste crosstrainer)

beste crosstrainer

 Bekijk reviews en prijs

4. Welke display- en trainingsfuncties zijn handig?

Dit is persoonlijk. Wil jij trainen op hartslag? Zorg dan voor een crosstrainer met goede hartslagmeter. Hou jij ervan om zwaar en bergopwaarts te trainen, zorg dan voor een apparaat met genoeg weerstandsniveaus. Wil je de weerstandsniveaus goed kunnen meten (voor revalidatie bijvoorbeeld)? Dan is een ergometer handig. Met een ergometer meet je de hoeveelheid arbeid die het lichaam verricht. Het vermogen hiervan wordt dan weergegeven in watt.

De standaard meetvariabelen die je bij de beste crosstrainers in het display scherm ziet zijn:

  • Tijd
  • Snelheid
  • Afstand in km
  • Verbrande calorieën
  • Hartslag

Gevarieerd trainen met trainingsprogramma’s

Ben je van plan intensief gebruik te maken van de crosstrainer en wil je gevarieerd trainen? Dan gaan trainingsprogramma’s helpen om geen enkele workout saai te maken. Je hebt verschillende type trainingen op een crosstrainer. Zo kun je op tijd, afstand, weerstand of calorieverbruik trainen en doelen stellen. Ook kun je voor hartslag- en interval trainingen kiezen.

Op productpagina’s van webshops zie je bij kenmerken het aantal standaard trainingsprogramma’s dat het apparaat heeft. Tevens zijn er apparaten waarmee je zelf een op maat gemaakt programma kunt maken.

Bonus tip: kies een fitnessapparaat die je kan verbinden met je stappenteller, smartphone en/of fitness app. Hiermee meet je al je workouts en algehele fitheid op één plek. Wel zo handig.

5. Hoeveel belastbaar gewicht heb ik nodig?

Mocht je iemand zijn met overgewicht, kijk dan even naar het maximaal belastbare gewicht. Sommige crosstrainers kunnen 100 kg aan en sommigen tot 150 kg.

Top-3 beste crosstrainers voor thuis in 2021

Dit zijn de drie beste crosstrainers van 2021, zorgvuldig gekozen door onze experts. De crosstrainers zijn getest aan de hand van diverse criteria. Overall kwamen deze het best uit de test. Met name de crosstrainer van Kettler wil je absoluut meenemen in je overweging.

1. Kettler Omnium 300 (beste crosstrainer)

beste crosstrainer 2021

 Meer foto’s

De Kettler Omnium 300 is een absolute topper in de branche. Het is een relatief zwaar apparaat dat veel stabiliteit brengt. Het apparaat beschikt over 15 verschillende weerstandsniveaus, zodat je jezelf nog extra kunt uitdagen. Ook kun je een van de vooral ingestelde programma’s kiezen (10 in totaal) om direct aan de slag te gaan. Door middel van de transportwielen kun je crosstrainer eenvoudig weer opbergen thuis én de crosstrainer werkt op basis van magneetweerstand waardoor deze nauwelijks geluid maakt.

Bekijk reviews en prijs

2. Tunturi Performance C55 (beste alternatief)

fitnessapparaat tunturi

 Meer foto’s

De Tunturi Performance C55 is een front driven crosstrainer, hierdoor kun je een natuurlijke en soepele loopbeweging maken tijdens het trainen. Het grote voordeel van dit apparaat is dat-ie relatief klein is en een smalle opbouw heeft, waardoor je deze gemakkelijk ergens thuis weg kan zetten. Door het eigen gewicht van 73 kilo is het apparaat wel stabiel en stevig in gebruik. Met de display heb je toegang tot 20 trainingsprogramma’s en 32 trainingslevels.

Bekijk reviews en prijs

3. VirtuFit CTR 1.0

crosstrainer virtufit

 Meer foto’s

De VirtuFit CTR 1.0 is rear driven, compact, licht en makkelijk te verplaatsen. Het heeft ook een ‘licht’ prijsje ten opzichte van de andere crosstrainers. Door de verstelbare pedalen kun je met meerdere mensen van verschillende lengtes gebruikmaken van het apparaat, bijvoorbeeld als je samen met je partner wilt trainen. De 8 weerstandsniveau kun je met een draaiknop instellen. Wil je weten of je hartslag op de juiste snelheid zit? Houd dan de hartslagsensoren vast en bekijk de resultaten op het scherm.

Bekijk reviews en prijs

Crosstrainer, loopband of hometrainer?

Crosstrainers, roeitrainers, hometrainers, loopbanden… Er zijn genoeg apparaten om uit te kiezen als je jouw home-fitness wilt uitbreiden. Waarom zou je voor een crosstrainer kiezen?

Zowel een crosstrainer, loopband als een hometrainer zijn cardio apparaten. Ze zijn dus vooral bedoeld voor het verbranden van calorieën en het verbeteren van de conditie.

In vergelijking tot een loopband is een crosstrainer iets toegankelijker voor je spieren en gewrichten omdat je lichaam geen klappen op de grond hoeft op te vangen. Je gebruikt zowel je handen als je benen om kracht te zetten en je maakt een soort loopbeweging. Zeker als je op dit moment weinig spiermassa hebt of overgewicht hebt, dan is een crosstrainer veiliger dan een loopband.

beste crosstrainer vor thuis

Train meer spieren met een crosstrainer

Een ander voordeel van de crosstrainer is dat je meer spiergroepen traint. Waar bij de loopband of hometrainer de nadruk ligt op been- en bilspieren, train je op een crosstrainer ook je bovenlijf. Je belast hiermee dus niet één spiergroep, maar je verdeeld de belasting over meerdere spiergroepen. Denk aan rugspieren, armspieren, schouderspieren én buikspieren.

Dit is één van de belangrijkste redenen waarom sporters voor een crosstrainer kiezen in plaats van een loopband of hometrainer. Door te spelen met de weerstandsniveaus op een crosstrainer kun je het steeds een stukje zwaarder maken voor je spieren.

Let wel op, ondanks dat je veel spiergroepen tegelijk traint met een crosstrainer, blijft het een cardio fitnessapparaat. Als je echt met krachttraining aan de slag wilt, dan zijn er betere opties.

1. Kettler Omnium 300 (beste crosstrainer)

beste fitnessapparaat

 Bekijk reviews en prijs

Crosstrainer ideaal voor afvallen

Een crosstrainer wordt veelal gebruikt als cardio apparaat voor afvallen. Een crosstrainer is namelijk ideaal voor het verbranden van calorieën. Hierin slaagt het zelfs beter dan een loopband. En de verschillende trainingsprogramma’s die er op zitten zorgen ervoor dat je toch gevarieerd kunt trainen.

Gevarieerd trainen sluit mooi aan bij crosstraining, waar je ook verschillende sportonderdelen – zowel kracht als cardio – combineert tot een mix van oefeningen. Met crosstraining train je veel verschillende spieren in je lichaam en werk je aan je conditie. Met behulp van een crosstrainer kun je dit (deels) thuis voortzetten.

Calorieverbruik op een crosstrainer

Hoeveel calorieën je verbrand tijdens een workout op een crosstrainers hangt af van diverse factoren. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met je gewicht, de duur van de workout en het type workout. Toch zijn er wel richtlijnen. Over het algemeen geldt dat hoe langer je op de crosstrainer staat, hoe meer calorieën je verbrand. Ook geldt over het algemeen dat hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je verbrand tijdens een workout.

Goedkope crosstrainer kopen

Wil je niet teveel geld uitgeven maar toch een mooie crosstrainer kopen voor thuis? Dat kan. Bij Bol.com heb je een groot aanbod aan goedkope crosstrainers. Ook bij Decathlon heb je al een degelijke crosstrainers vanaf €249,99.

 Goedkope crosstrainers collectie Decathlon – Vanaf €249,99

Laat een Reactie achter