Beste allround SUP board 2021

Op zoek naar het beste allround SUP board voor beginners en gevorderden? Kies dan voor een opblaasbaar board van Aqua Marina, MOAI of Mistral. In dit artikel ontdek je de top-3 van 2021 en krijg je keuzehulp van experts.

SUP board keuzehulp

Een allround Stand Up Paddle (SUP) board moet zich dienen voor verschillende doeleinden. Wil je bijvoorbeeld ontspannen tochtjes maken op een meer? Yoga doen op je board? Óf juist actief golven pakken op zee? Wat je ambities ook zijn, het juiste allround SUP board is de sleutel tot plezier.

Toch kun je nog steeds de mist ingaan wat betreft SUP boards. Het aanbod wordt steeds groter en niet alle boards zijn even goed. Hieronder staan een aantal belangrijke criteria die je wilt meenemen in je aankoopproces.

1. Aqua Marina Vapor SUP – Opblaasbaar

beste sup board

→ Bekijk reviews en prijs

Opblaasbaar SUP board of hardboard?

Wanneer je weinig opslagruimte hebt in je huis, is een opblaasbaar SUP board veel handiger. Ze zijn compact als alle lucht eruit is, waardoor je ze kunt opbergen in kleine ruimtes.

Hierdoor zijn ze ook makkelijker mee te nemen voor op reis of voor als je wandelt naar een meer. Of je nou te voet, met de auto, het vliegtuig, trein of bus reist, een opblaasbaar board is een stuk praktischer voor onderweg dan een hardboard.

Ook voor suppen in wildwater is een opblaasbaar SUP board een goede keus. Ze kunnen net wat beter tegen een stootje van bijvoorbeeld een rots of een boom.

Opblaasbare SUP boards hebben meestal een buitenkant gemaakt van PVC en voelen, ondanks dat ze zachter zijn dan hardboards, toch stijf aan als ze zijn opgeblazen met lucht.

Gezien alle voordelen van een opblaasbaar board, waarom zou je nog voor een hardboard kiezen? 

Vooral omdat je beter presteert op het water. Ze zijn sneller en vragen, mits je een goede SUP techniek hebt, minder inspanning dan een opblaasbaar board. Ben je een meer ervaren supper en wil je snel peddelen, lange afstanden afleggen óf uitdagende golven pakken op zee, dan kan een hardboard uitkomst bieden.

SUP-romptypen

De meeste boards hebben een planerende romp of een waterverplaatsende romp. Daarnaast zijn er hybride varianten zie zich ergens daar tussenin bevinden.

Een planerende romp is vlak en breed. Deze boards hebben een ronde neus en zijn wendbaar in het water. Boards met planerende rompen zijn allround boards en een goede keuze voor recreatief peddelen, surfen, SUP yoga en peddelen in wildwater.

SUP boards met een waterverplaatsende romp hebben een spitse neus, te vergelijken met een kajak. Hiermee peddel je efficiënter en kun je meer snelheid maken, maar lever je wel in op wendbaarheid ten opzichte van een planerende romp.

Ook belangrijk is de staartvorm. Boards met een smalle staartvorm zijn sneller dan boards met brede staartvorm. Een brede staartvorm biedt daarentegen meer stabiliteit en wendbaarheid voor beginners.

Draagvermogen

Bij de specificatie op webshops geeft het volume van een paddleboard (uitgedrukt in liters) een indicatie van het vermogen om te blijven drijven bij een bepaald gewicht. Hoe hoger het volume, hoe meer gewicht het board kan hebben.

Ook hebben alle paddleboard een gewichtscapaciteit die in ponden wordt uitgedrukt. Dit is belangrijk om te checken want als je te zwaar bent voor een board, zul je minder efficiënt kunnen peddelen.

Goed om te weten: boards met een waterverplaatsende romp zijn minder vergevingsgezind dan planerende boards. Wil je voor waterverplaatsende romp gaan? Zorg dan dat deze niet te zwaar, maar ook niet te licht is. Als je te licht bent voor het board, zul je niet genoeg zinken waardoor het board zwaarder aanvoelt en moeilijker te besturen zal zijn.

Lengte, breedte en dikte

Over het algemeen geldt dat langere boards sneller zijn en kortere boards wendbaarder. Daarnaast hebben langere board ook meer draagvermogen. Een beginner doet er goed om qua lengte ergens in het midden uit te komen.

Brede boards geven vaak meer stabiliteit en draagvermogen, maar ze zijn minder snel dan smalle boards. Breedtes variëren van 63 cm tot 92 cm. Ben je lang en begin je net met suppen? Dan is een breed board aan te raden.

Brede boards zijn ook ideaal voor SUP yoga of voor als je extra uitrusting mee wilt nemen tijdens het touren.

Dikkere planken hebben meestal meer volume dan de dunnere planken. Ben je een licht persoon die graag over het water wil racen, kies dan voor aan dunne plank waarmee je efficiënt kunt peddelen.

Extra tip 1: kies een board met een dekmat van hoge kwaliteit zodat je niet wegglijdt. Dit kan echt het verschil maken voor jouw SUP-ervaring. Ga je ook SUP yoga doen? Zorg er dan voor dat de dekmat lang is.

Extra tip 2: kies een board met relatief grote centrale vin voor als je meer stabiliteit en controle wilt.

Top-3 beste allround SUP boards

Dit zijn de top-3 beste allround SUP boards voor beginners en gevorderden.

1. Aqua Marina Vapor SUP – Opblaasbaar

beste sup board

→ Meer foto’s

Het Aqua Marina Vapor SUP pakket is een mooie complete set voor de beginnende supper. Je haalt hiermee topkwaliteit in huis voor een betaalbare prijs. Een ideaal board voor recreatief suppen en voor kleine tours. Het board heeft de nieuwste ‘Drop-Stitch Light’ technologie, wat zorgt voor hogere stijfheid, minder gewicht en duurzaamheid.

Bekijk reviews en prijs

2. MOAI 11’0 SUP – Opblaasbaar

sup board

→ Meer foto’s

De MOAI 11’ SUP is het ideale allround board voor iedereen die graag tijd op het water doorbrengt. Dit board is sneller en veelzijdiger dan andere modellen op de markt, maar tegelijkertijd nog steeds stevig en stabiel. Dit maakt de MOAI ’11 ideaal voor enthousiaste beginners en gevorderden.

Bekijk reviews en prijs

3. Mistral Adventure Edition 11’5 – Opblaasbaar

beste sup boards

→ Meer foto’s

De Mistral Adventure Edition 11’5 heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding en is ideaal voor recreatief peddelen. De Adventure boards zijn gemaakt met behulp van de Fusion Layer Technology om de duurzaamheid te maximaliseren en het gewicht te minimaliseren. Het board wordt compleet geleverd met opbergtas, pomp en peddel.

Bekijk reviews en prijs

SUP accessoires

Naast een SUP board, heb je een aantal SUP accessoires nodig om te kunnen suppen. In veel gevallen worden de benodigde accessoires meegeleverd met je board. Je koopt dan dus eigenlijk een complete SUP set.

Soms is dit echter niet het geval en zul je zelf op zoek moeten naar de juiste accessoires bij je board. Dit zijn de belangrijkste:

  • Peddel
  • Draagtas
  • Draagriem
  • Pomp
  • Waterdichte tas
  • Midden vin
  • Enkelkoord
  • Zwemvest

SUP board met zitje

Ga je lange afstanden peddelen en wil je af en toe ook even rusten? Dan kan het lekker zijn om te zitten op je board. Een SUP board met een zitje is dan aan te raden. Je maakt dan als het ware van je board een kayak zodat je kunt doorgaan met peddelen terwijl je zit.

Goedkope SUP boards bij decathlon

Heb je een beperkt budget of ga je incidenteel suppen? Dan kunnen de SUP boards van Decathlon een mooi alternatief zijn. Het zijn niet de beste boards in de markt, maar ze bieden degelijke kwaliteit tegen een lage prijs. Een toegankelijke manier dus om kennis te maken met suppen.

→ Bekijk goedkope SUP boards bij Decathlon

Laat een Reactie achter