Beste SUP boards 2022

Op zoek naar het beste SUP board voor beginners en gevorderden? Kies dan voor een opblaasbaar SUP board van Aqua Marina, MOAI of Mistral. In dit artikel ontdek je de top-3 beste SUP boards van 2022 en krijg je keuzehulp van experts.

Zo vind je het beste SUP board

Een allround Stand Up Paddle board (SUP board) moet zich dienen voor verschillende doeleinden. Wil je bijvoorbeeld ontspannen tochtjes maken op een meer? Yoga doen op je board? Óf juist actief golven pakken op zee? Wat je ambities ook zijn, het juiste allround SUP board is de sleutel tot plezier.

Toch kun je nog steeds de mist ingaan wat betreft SUP boards. Het aanbod wordt steeds groter en niet alle boards zijn even goed. Hieronder staan een aantal belangrijke criteria die je wilt meenemen in je aankoopproces. De criteria gaan je helpen om het beste SUP board te vinden voor jouw specifieke situatie.

1. Aqua Marina Vapor SUP – Beste SUP board

beste sup board

→ Bekijk reviews en prijs

Opblaasbaar SUP board of hardboard?

Wanneer je weinig opslagruimte hebt in je huis, zijn opblaasbare SUP boards veel handiger. Ze zijn compact als alle lucht eruit is, waardoor je ze kunt opbergen in kleine ruimtes.

Hierdoor zijn ze ook makkelijker mee te nemen voor op reis of voor als je wandelt naar een meer. Of je nou te voet, met de auto, het vliegtuig, trein of bus reist, opblaasbare SUP boards zijn een stuk praktischer voor onderweg dan een hardboard.

Ook voor suppen in wildwater is een opblaasbare SUP variant een goede keus. Ze kunnen net wat beter tegen een stootje van bijvoorbeeld een rots of een boom.

Opblaasbare boards hebben meestal een buitenkant gemaakt van PVC en voelen, ondanks dat ze zachter zijn dan hardboards, toch stijf aan als ze zijn opgeblazen met lucht.

Gezien alle voordelen van een opblaasbaar board, waarom zou je nog voor een hardboard kiezen? 

Vooral omdat je beter presteert op het water. Ze zijn sneller en vragen, mits je een goede SUP techniek hebt, minder inspanning dan een opblaasbaar SUP board. Ben je een meer ervaren supper en wil je snel peddelen, lange afstanden afleggen óf uitdagende golven pakken op zee, dan kan een hardboard uitkomst bieden.

beste keus

Bekijk ook: goedkope SUP boards bij Decathlon

SUP-romptypen

De meeste SUP boards hebben een planerende romp of een waterverplaatsende romp. Daarnaast zijn er hybride varianten die zich ergens daar tussenin bevinden.

Een planerende romp is vlak en breed. Deze SUP boards hebben een ronde neus en zijn wendbaar in het water. Boards met planerende rompen zijn allround SUP boards en een goede keuze voor recreatief peddelen, surfen, SUP yoga en peddelen in wildwater.

SUP boards met een waterverplaatsende romp hebben een spitse neus, te vergelijken met een kajak. Hiermee peddel je efficiënter en kun je meer snelheid maken, maar lever je wel in op wendbaarheid ten opzichte van een planerende romp.

Ook belangrijk is de staartvorm. SUP boards met een smalle staartvorm zijn sneller dan boards met brede staartvorm. Een brede staartvorm biedt daarentegen meer stabiliteit en wendbaarheid voor beginners.

Draagvermogen

Bij de specificaties in webshops geeft het volume van een paddleboard (uitgedrukt in liters) een indicatie van het vermogen om te blijven drijven bij een bepaald gewicht. Hoe hoger het volume, hoe meer gewicht het board kan hebben.

Ook hebben alle paddleboards een gewichtscapaciteit die in ponden wordt uitgedrukt. Dit is belangrijk om te checken want als je te zwaar bent voor een SUP board, zul je minder efficiënt kunnen peddelen.

Goed om te weten: SUP boards met een waterverplaatsende romp zijn minder vergevingsgezind dan planerende SUP boards. Wil je voor waterverplaatsende romp gaan? Zorg dan dat deze niet te zwaar, maar ook niet te licht is. Als je te licht bent voor het board, zul je niet genoeg zinken waardoor het board zwaarder aanvoelt en moeilijker te besturen zal zijn.

Lengte, breedte en dikte

Over het algemeen geldt dat langere SUP boards sneller zijn en kortere SUP boards wendbaarder. Daarnaast hebben langere boards ook meer draagvermogen. Een beginner doet er goed om qua lengte ergens in het midden uit te komen.

Brede boards geven vaak meer stabiliteit en draagvermogen, maar ze zijn minder snel dan smalle boards. Breedtes variëren van 63 cm tot 92 cm. Ben je lang en begin je net met suppen? Dan is een breed SUP board aan te raden.

Brede SUP boards zijn ook ideaal voor SUP yoga of voor als je extra uitrusting mee wilt nemen tijdens het touren. Al moet een touring SUP board niet té breed zijn want dan verlies je snelheid.

Dikkere planken hebben meestal meer volume dan de dunnere planken. Ben je een licht persoon die graag over het water wil racen, kies dan voor aan dunne plank waarmee je efficiënt kunt peddelen.

Extra tip 1: kies een SUP board met een dekmat van hoge kwaliteit zodat je niet wegglijdt. Dit kan echt het verschil maken voor jouw SUP-ervaring. Ga je ook SUP yoga doen? Zorg er dan voor dat de dekmat lang is.

Extra tip 2: kies een SUP board met een relatief grote centrale vin als je meer stabiliteit en controle wilt.

Top-3 beste opblaasbare SUP boards van 2022

Op zoek naar een allround SUP board? Dit zijn de top-3 beste opblaasbare SUP boards voor beginners en gevorderden.


1. Aqua Marina Vapor SUP – Beste opblaasbare SUP board

beste sup board

→ Meer foto’s

De Aqua Marina Vapor is een mooie complete set voor de beginnende supper. Je haalt hiermee een topkwaliteit SUP board in huis voor een betaalbare prijs. Het is een van de beste opblaasbare Stand Up Paddle boards voor recreatief suppen en voor kleine tours. Het opblaasbare SUP board heeft de nieuwste ‘Drop-Stitch Light’ technologie, wat zorgt voor hogere stijfheid, minder gewicht en duurzaamheid.

Bekijk reviews en prijs


2. MOAI 11’0 SUP – Opblaasbaar

sup board

→ Meer foto’s

De MOAI 11’ SUP is het ideale allround SUP board voor iedereen die graag tijd op het water doorbrengt. Dit opblaasbare SUP board is sneller en veelzijdiger dan andere modellen op de markt, maar tegelijkertijd nog steeds stevig en stabiel. Met name als je geen beginner meer bent of als je intensief gebruik gaat maken van het board, is dit misschien wel de beste opblaasbare SUP die je kunt kopen.

Bekijk reviews en prijs


3. Mistral Adventure Edition 11’5 – Opblaasbaar

beste sup boards

→ Meer foto’s

De Mistral Adventure Edition 11’5 heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding en is ideaal voor recreatief peddelen. Je ziet het board veel terug bij SUP centers door heel Nederland. De Adventure boards zijn gemaakt met behulp van de Fusion Layer Technology om de duurzaamheid te maximaliseren en het gewicht te minimaliseren. Het opblaasbare SUP board wordt compleet geleverd met opbergtas, pomp en peddel.

Bekijk reviews en prijs


SUP accessoires

Naast een SUP board, heb je een aantal SUP accessoires nodig om te kunnen suppen. In veel gevallen worden de benodigde accessoires meegeleverd met je board. Je koopt dan dus eigenlijk een complete SUP-set.

Soms is dit echter niet het geval en zul je zelf op zoek moeten naar de juiste accessoires bij je SUP board. Dit zijn de belangrijkste:

  • Peddel
  • Draagtas
  • Draagriem
  • Pomp
  • Waterdichte tas
  • Midden vin
  • Enkelkoord
  • Zwemvest

SUP board met zitje

Ga je lange afstanden peddelen met je opblaasbare SUP en wil je af en toe ook even rusten? Dan kan het lekker zijn om te zitten op je SUP board. Een SUP board met een zitje is dan aan te raden. Je maakt dan als het ware van je board een kayak zodat je kunt doorgaan met peddelen terwijl je zit.

Goedkope opblaasbare SUP boards bij Decathlon

Heb je een beperkt budget of ga je incidenteel suppen? Dan kunnen de verschillende SUP boards van Decathlon een mooi alternatief zijn. Het zijn niet de beste SUP boards in de markt, maar ze bieden degelijke kwaliteit tegen een lage prijs. Een toegankelijke manier dus om kennis te maken met suppen.

→ Bekijk goedkope SUP boards bij Decathlon

Laat een Reactie achter