Wat is functional training?

Toen jij je voor het laatst hebt ingeschreven voor een groepsles, ben je waarschijnlijk de naam ‘functional fitness’ tegengekomen. Het is een nieuwe trend in de fitnesswereld met een eigen filosofie. Maar wat is functional training?

Functional training is een fitnessprogramma waarbij je oefeningen combineert die bewegingen in het dagelijks leven makkelijker maken. Denk aan bukken, lopen, tillen van iets zwaars, duwen van een vastzittende deur of het simpel opstaan uit een diep ingezakte stoel.

Voordelen van functional training

De trainingsvorm heeft als doel het lichaam sterker, stabieler en vooral gezonder te maken. Daarnaast wordt gestreefd naar een hoog niveau van aerobe capaciteit. Dit zijn alle voordelen:

 • Sterker en stabieler lichaam
 • Meer flexibiliteit
 • Betere lichaamshouding
 • Meer zelfvertrouwen
 • Goed voor conditie
 • Minder lichaamsvet
 • Minder kans op blessures
 • Verhoogde coördinatie

Je traint dus spiergroepen die je in staat stellen om dagelijkse taken beter uit te voeren. De trainingen hebben daarmee een duidelijke ‘functie’. Niet zo gek dus dat functional fitness zo populair is, zowel bij beginnende sporters als professionele atleten.

Allround fitness programma

Ook professionele voetballers, tennissers of bijvoorbeeld hockeyers kiezen voor functional fitness om zich meer allround te ontwikkelen. In veel sporten ligt de nadruk op een aantal spiergroepen en krijgen andere spiergroepen minder aandacht. Het doen van functionele oefeningen helpt deze atleten bij het aanpakken van hun zwakke plekken zodat ze een well-rounded atleet worden.

functional training

Functional training voor afvallen

Door functionele oefeningen te combineren word je niet alleen sterker op een efficiënte manier, maar verbrand je ook lichaamsvet. Deze combinatie zorgt ervoor dat je er een strakke buik op nahoudt. Het fitnessprogramma is daarom zeer geschikt voor afvallen.

Functional training oefeningen

Oefeningen in functional fitness zijn vooral compound oefeningen. Compound oefeningen zijn krachttraining oefeningen waarbij je meerdere spieren tegelijkertijd traint. Meerdere spiergroepen moeten dus samenwerken om de oefeningen goed uit te voeren. Dit is het tegenovergestelde van isolatie oefeningen waarbij je focust op één spiergroep.

Top-10 functional training oefeningen

De meeste oefeningen in functional fitness zijn geïnspireerd door gewichtheffen, gymnastiek, crosstraining. Zie hieronder onze top-10 functional fitness oefeningen.

 1. Farmer’s walk
 2. Sled push
 3. Handstand push-up
 4. One-arm kettlebell snatch
 5. Goblet squat
 6. Turkish get-up
 7. Deadlift
 8. Dumbbell thruster
 9. Power clean
 10. Pull-up

Zie hieronder een voorbeeld van de one-arm kettlebell snatch.

Trainen met ‘free weights’

In functional fitness wordt gewerkt met ‘free weights’. ‘Free weights’ zijn gewichten die niet vastzitten aan een fitnessapparaat of ander sportschool materiaal. Dit is in het dagelijks leven namelijk ook niet het geval.

Het zijn gewichten die je kunt oppakken en verplaatsen naar waar je maar wilt. Het enige waar je tegen vecht is de zwaartekracht van het object. Voorbeelden van ‘free weights’ zijn: dumbbells, barbells, kettlebells medicine balls or sand bags. Dit maakt de trainingsmethodiek ook een geschikt programma voor thuis.

Functional training vs crosstraining

Functional training en crosstraining lijken op elkaar en zijn onderdeel van dezelfde familie. Ook in crosstraining worden functionele oefeningen afgewisseld in een workout. Toch zijn er verschillen.

Waar je in functional training vooral wordt voorbereid op activiteiten in het dagelijks leven, wordt je bij crosstraining voorbereid op alle fysieke uitdagingen die mogelijk op je pad komen. Crosstraining heeft een eigen methodologie en wordt meestal gedaan in een box. Oefeningen worden in een hoog tempo uitgevoerd en er is meer competitie. 

Functional training kun je overal doen en is vooral bedoeld voor het opbouwen van functionele kracht en balans. Dit neemt niet weg dat er in functional training ook veel aandacht is voor het verbeteren van de conditie. In functional training zie je veel high-intensity interval trainingen (HIIIT) terug.

Functional trainingsprogramma voor atleten

Ben jij een ervaren fitness atleet en wil je gaan trainen voor wedstrijden? Dan heeft vijfvoudig winnaar van de CrossFit Games®, Mat Fraser, een functional training programma ontwikkeld waarmee jij je optimaal kunt voorbereiden op je volgende throwdown. Bekijk het programma hier.

Laat een Reactie achter