Beste loopband test 2023

De beste loopband voor thuis in 2023 is de Focus Fitness Jet 5. Focus Fitness is toonaangevend op het gebied van loopbanden in Nederland en dit komt met name door de goede prijs-kwaliteit verhouding. Andere merken die zeker niet mogen ontbreken in je overwegingen zijn Tunturi en VirtuFit.

Wij verkopen zelf geen loopbanden en wij bieden dus onafhankelijk advies. Ons doel is om thuissporters te helpen bij het vinden van het beste product. In dit artikel krijg je uitgebreide keuzehulp van fitness experts en lichten we de top-3 beste loopbanden uit van 2023.

beste loopband1. Focus Fitness Jet 5 InklapbaarBol.com
beste loopband tunturi2. Tunturi Competence T10 InklapbaarBol.com
beste loopband virtufit3. VirtuFit TR-100 InklapbaarBol.com

Waar je op moet letten bij een loopband

Op zoek naar de ideale loopband in jouw situatie? Dan zijn er een aantal dingen die je vooraf wilt afwegen. Wil je bijvoorbeeld een loopband om hard te lopen of te wandelen? Moet die inklapbaar zijn of niet? En wil je een verstelbare hellingshoek?

Wij hebben de antwoorden van de meest gestelde vragen op een rij gezet. Ze gaan je helpen bij het kopen van een loopband die aansluit bij jouw behoeften.

+ Hoe groot moet het loopoppervlak zijn?
+ Hoe sterk moet de motor zijn?
+ Waarom heb ik demping nodig?
+ Welke display functionaliteiten heb ik nodig?
+ Hoeveel kilo gewicht kan een loopband aan?
+ Hellingshoek of geen hellingshoek?
+ Voor welke fitness doelen kan ik een loopband gebruiken?
+ Wat kost een loopband?

Hoe groot moet het loopoppervlak zijn?

Als je voor een smalle loopband kiest, dan is de kans groter dat je de zijkanten van het apparaat raakt. De breedte is dus belangrijk en dit geldt ook voor de lengte. Bij een korte loopband moet je niet te grote stappen zetten, anders val je eraf. Een groter oppervlak is dus veiliger. Wij adviseren een oppervlak van minimaal 40 cm breed en 130 cm lang.

Inklapbare loopband is handig voor thuis

Een nadeel van grote loopbanden is echter dat ze veel ruimte in beslag nemen en zwaarder zijn. Dat is niet altijd handig voor thuis. Gelukkig zijn veel loopbanden met een groot oppervlak tegenwoordig inklapbaar. Zo kun je toch voor meer comfort en veiligheid kiezen, zonder dat het veel ruimte inneemt in huis.

Hoe sterk moet de motor zijn?

Voor veel lopers is de sterkte van de motor een van de belangrijkste aspecten. Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in pk’s. Hoe groter het vermogen, hoe sneller de band aangedreven kan worden. Als je de band alleen wilt gebruiken voor wandelen, dan heb je minder pk’s nodig dan als de band wilt gebruiken voor hardlopen.

Voor wandelaars is 2 pk voldoende. Voor gemiddelde hardlopers is 4 pk een goede oplossing. En voor mensen met overgewicht of atleten die op hoge snelheid willen lopen is 6pk aan te raden.

Waarom heb ik demping nodig?

Op een loopband veert de ondergrond mee waardoor je stappen worden gedempt. Dit maakt de kans op blessures kleiner. Je spieren en knieën worden minder belast dan op het asfalt. De mate van demping is afhankelijk van het aantal dempers dat verwerkt zit in het apparaat. Check dit dus even bij de kenmerken. Ook speelt de grootte van de band mee. Meestal geldt hoe groter het oppervlak, hoe meer demping.

Welke display functionaliteiten heb ik nodig?

Dit hangt er helemaal vanaf hoe je het apparaat wilt gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld geavanceerde loopbanden waarmee je kunt trainen op hartslag en op wattage. Ook heeft het ene model meer standaard trainingsprogramma’s dan de ander en kunnen lang niet alle modellen gekoppeld worden aan populaire trainingsapps als Kinomap of iConsole.

Ons advies is om alle functies even te bekijken zodat je zelf een afweging kunt maken of ze waarde toevoegen voor je. Ben je iemand die veelvuldig gebruik wil maken van de loopband en gevarieerd wilt trainen? Kies dan bijvoorbeeld voor een apparaat met genoeg trainingsprogramma’s.

Hoeveel kilo gewicht kan een loopband aan?

Dit verschilt per loopband. Het ene apparaat kan een belastbaar gewicht aan tot 150 kg en de ander tot 100 kg. Goed om dit vooraf even te bekijken, met name voor thuissporters met overgewicht.

Hellingshoek of geen hellingshoek?

Ben jij iemand die hardlopen op een loopband uitdagend wilt maken? Dan kun je ervoor kiezen om bergop te lopen. Je kunt op veel loopbanden een hellingshoek instellen die vaak worden aangeduid met percentages. Hoe hoger het percentage, hoe steiler de berg. Door bergop te lopen wordt de belasting op je spieren groter én verbrand je meer calorieën.

Voor welke fitness doelen kan ik een loopband gebruiken?

 • Afvallen en calorieën verbranden
 • Conditie opbouwen
 • Interval trainingen
 • Revalidatie
 • Spieropbouw (met name beenspieren)
 • Trainen op hartslag

Wat kost een loopband voor thuis?

De prijzen van goede loopbanden beginnen vanaf €350 en lopen op tot €5000. Wil je een apparaat met enkel basis functionaliteiten en een gemiddeld tot klein oppervlak? Dan hoeft het apparaat niet duur te zijn.

Wil je investeren in een loopband van hoge kwaliteit, een sterke motor en met veel functionaliteiten, dan vraagt dat om iets meer budget. Echter is een investering in je gezondheid de beste investering die er is. Ook gaat een kwalitatief apparaat zeker 5 tot 10 jaar mee. Met dat in je achterhoofd is een loopband ineens niet zo duur meer.

Top-3 beste loopband van 2023

Dit zijn de top-3 beste loopbanden van 2023. We hebben diverse criteria gebruikt voor het testen van de loopbanden. De onderstaande modellen zijn niet dé oplossing voor iedereen, maar wel de beste keus voor de gemiddelde thuissporter in 2023.


1. Focus Fitness Jet 5 Inklapbaar – Beste loopband voor thuis

beste loopband
Best getest 2023

 Meer foto’s

De Focus Fitness Jet 5 is een inklapbare loopband met een groot oppervlak en een goede demping. Het fijne aan dit fitnessapparaat is dat je veel mogelijkheden hebt. Van 1 km per uur wandelen tot 16 km per uur hardlopen óf trainen met met een verstelbare hellingshoek. Buiten hardlopen kun je op deze manier goed nabootsen.

Bekijk reviews en prijs


2. Tunturi Competence T10 – Inklapbaar

beste loopband tunturi

 Meer foto’s

De Tunturi Competence T10 is een inklapbaar apparaat waar je de komende jaren veel plezier van zult hebben. Het is een zeer stevig fitnessapparaat met een mooi design en een fijn loopoppervlak van 45 cm. Helemaal top zijn de 40 verschillende trainingsprogramma’s die je kunt instellen. Daarmee worden trainingen nooit saai!

Bekijk reviews en prijs


3. VirtuFit TR-100 – Inklapbaar

virtufit

 Meer foto’s

Een van de best gewaardeerde fitness loopbanden is de VirtuFit TR-100. Het inklapbare fitnessapparaat heeft een 4 PK motor waarmee je tot 16 km per uur kunt rennen. Daarnaast heeft het 15 automatische programma’s, een lang loopoppervlak én een handig display. Met dit apparaat kies je voor comfort en een goede prijs-kwaliteitsverhouding. De loopband heeft een draagvermogen van 120 kg.

Bekijk reviews en prijs


Loopband of crosstrainer kopen?

Met zowel een loopband, hometrainer als crosstrainer werk je aan je conditie en vetverbranding, daar zijn de apparaten hoofdzakelijk voor bedoeld. Op een crosstrainer gebruik je ook het bovenlichaam. Hierdoor gebruik je iets meer spiergroepen in vergelijking tot een loopband.

Daarnaast is een crosstrainer iets toegankelijker voor de gewrichten, omdat je voeten geen klap op de grond maken zoals bij hardlopen. Een gemiddeld fit persoon hoeft zich hier echter geen zorgen over te maken. Goede hardloopschoenen zijn wel aan te raden.

Sporters die al regelmatig buiten hardlopen, kiezen meestal voor een loopband in plaats van een crosstrainer. De trainingen die ze namelijk op de loopband doen werpen ook weer hun vruchten af voor het hardlopen in de buitenlucht.

Hardlopen op een loopband, de voor- en nadelen

Een loopband is een fitnessapparaat in categorie ‘cardio’, zo ook de loopband van Focus Fitness. Je ziet ze veelvuldig terug in sportscholen, maar ook voor privégebruik zijn ze populair.

Als je regelmatig hardloopt, dan ken je dat gevoel van hardlopen in de frisse lucht. De wind door je haren, de grond onder je voeten…

Maar er zijn ook momenten dat het niet mogelijk is om buiten hard te lopen. Bijvoorbeeld omdat het extreem koud is (bijvoorbeeld met sneeuw of ijs) of juist omdat het ontzettend warm is (tijdens een tropische dag in de zomer). Dan biedt een loopband uitkomst.

En natuurlijk kunnen de plek waar je je bevindt of tijdgebrek ook redenen zijn om op een loopband te stappen in plaats van buiten hardlopen. Met een loopband kun je thuis trainen wanneer het jou uitkomt.

Wat is het verschil met buiten hardlopen?

Er zijn verschillen tussen buiten hardlopen en hardlopen op een fitness loopband. Een loopband staat binnen, dus je hebt geen last van weersinvloeden zoals kou, hitte, regen of wind.

Daarnaast loop je op een lap rubber dat ronddraait in plaats van op bijvoorbeeld een verharde weg. Buiten zul je te maken krijgen met hellingen, losliggende steentjes en verschillende ondergronden. Een loopband is altijd hetzelfde.

Veel thuissporters die hardlopen op een fitness loopband zetten daarom de hellingshoek op 1 procent. Hiermee proberen ze de situatie op een vlakke weg buiten (luchtweerstand) zo optimaal mogelijk na te bootsen.

1. Focus Fitness Jet 5 – Best getest 2023

Focus Fitness Jet 5

 Bekijk reviews en prijs

Minder uithoudingsvermogen op een loopband

Uit een onderzoek van Sports Medicine, waarin 34 studies naast elkaar zijn gelegd om het verschil tussen buiten en binnen hardlopen te vergelijken, kwam naar voren dat hardlopers op een loopband iets minder uithoudingsvermogen hebben dan buiten hardlopers.

Het cardiovasculaire systeem wordt dus iets minder op de proef gesteld op een loopband ten opzichte van buiten hardlopen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat je op een loopband demping krijgt en omdat de ondergrond constant is. Buiten krijg je simpelweg te maken met meer weerstand waardoor je lichaam harder moet werken. Ook kan het te maken hebben met dat er in de buitenlucht meer zuurstof aanwezig is.

Veiliger, minder kans op blessures

Een voordeel van hardlopen op een loopband in vergelijking tot buiten is dat het allemaal wat ‘veiliger’ is. Een loopband heeft een egale en dempende ondergrond waardoor onder andere het scheenbeen minder belast wordt. Door de demping krijgen spieren en gewrichten minder harde klappen bij het neerkomen van de voeten.

Goedkope loopband kopen bij Bol.com

Heb je een beperkt budget maar wil je toch een mooie loopband kopen voor thuis? Dat kan. Bij Bol.com heb je een groot aanbod aan goedkope loopbanden. Ook bij Betersport.nl heb je al een mooi apparaat vanaf €400.

 Goedkope loopbanden collectie Bol.com – Vanaf €300,-

Laat een Reactie achter

 1. Pauline

  Wat een nuttig artikel! Je hebt mij helemaal overgehaald om er een aan te schaffen voor thuis!

  1. Joris

   Fijn dat je geholpen bent Pauline. Succes met thuis sporten!