Beste loopband voor thuis

Op zoek naar de beste loopband voor thuis? Dan zijn er een aantal dingen die je vooraf wilt afwegen. Wil je bijvoorbeeld een loopband om hard te lopen of te wandelen? Moet die inklapbaar zijn of niet? En wil je een verstelbare hellingshoek? Het zijn vragen waar je antwoord op wilt hebben voordat je een loopband gaat aanschaffen.

>> Bekijk nu de top-3 beste loopbanden

Loopband of crosstrainer?

Met zowel een loopband, hometrainer als crosstrainer werk je aan je conditie en vetverbranding, daar zijn de apparaten hoofdzakelijk voor bedoeld. Op een crosstrainer gebruik je ook het bovenlichaam. Hierdoor gebruik je iets meer spiergroepen in vergelijking tot een loopband.

Daarnaast is een crosstrainer iets toegankelijker voor de gewrichten, omdat je voeten geen klap op de grond maken zoals bij hardlopen. Een gemiddeld fit persoon hoeft zich hier echter geen zorgen over te maken. Goede hardloopschoenen zijn wel aan te raden.

Sporters die al regelmatig buiten hardlopen, kiezen meestal voor een loopband in plaats van een crosstrainer. De trainingen die ze namelijk op de loopband doen werpen ook weer hun vruchten af voor het hardlopen in de buitenlucht.

1. Focus Fitness Jet 5 – Inklapbaar

Focus Fitness Jet 5

 Bekijk reviews en prijs

Veelgestelde vragen

Wij hebben de antwoorden van de meest gestelde vragen op een rij gezet. Ze gaan je helpen om een apparaat te kopen dat aansluit bij jouw behoeften.

+ Hoe groot moet het loopoppervlak zijn?
+ Hoe sterk moet de motor zijn?
+ Waarom heb ik demping nodig?
+ Welke display functionaliteiten heb ik nodig?
+ Hoeveel kilo gewicht kan een loopband aan?
+ Hellingshoek of geen hellingshoek?
+ Voor welke fitness doelen kan ik een loopband gebruiken?
+ Wat kost een loopband?

Hoe groot moet het loopoppervlak zijn?

Als je voor een smalle loopband kiest, dan is de kans groter dat je de zijkanten van het apparaat raakt. De breedte is dus belangrijk en dit geldt ook voor de lengte. Bij een korte loopband moet je niet te grote stappen zetten, anders val je eraf. Een groter oppervlak is dus veiliger. Wij adviseren een oppervlak van minimaal 40 cm breed en 130 cm lang.

Inklapbare loopband is handig voor thuis

Een nadeel van grote loopbanden is echter dat ze veel ruimte in beslag nemen en zwaar zijn. Dat is niet altijd handig voor thuis. Gelukkig zijn veel loopbanden met een groot oppervlak tegenwoordig inklapbaar. Zo kun je toch voor meer comfort en veiligheid kiezen, zonder dat het veel ruimte inneemt in huis.

Hoe sterk moet de motor zijn?

Voor veel lopers is de sterkte van de motor een van de belangrijkste aspecten. Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in pk’s. Hoe groter het vermogen, hoe sneller de band aangedreven kan worden. Als je de band alleen wilt gebruiken voor wandelen, dan heb je minder pk’s nodig dan als de band wilt gebruiken voor hardlopen.

Voor wandelaars is 2 pk voldoende. Voor gemiddelde hardlopers is 4 pk een goede oplossing. En voor mensen met overgewicht of atleten die op hoge snelheid willen lopen is 6pk aan te raden.

Waarom heb ik demping nodig?

Op een loopband veert de ondergrond mee waardoor je stappen worden gedempt. Dit maakt de kans op blessures kleiner. Je spieren en knieën worden minder belast dan op het asfalt. De mate van demping is afhankelijk van het aantal dempers dat verwerkt zit in het apparaat. Check dit dus even bij de kenmerken. Ook speelt de grootte van de band mee. Meestal geldt hoe groter het oppervlak, hoe meer demping.

Welke display functionaliteiten heb ik nodig?

Dit hangt er helemaal af van hoe je het fitnessapparaat wilt gebruiken. Er zijn loopbanden met op maat gemaakte trainingsprogramma’s, loopbanden die de buitenlucht nabootsen of loopbanden die je kan verbinden met fitness apps.

Ons advies is om alle functies even te bekijken zodat je zelf een afweging kunt maken of ze waarde toevoegen voor je. Ben je iemand die veelvuldig gebruik wil maken van de loopband en gevarieerd wilt trainen? Kies dan bijvoorbeeld voor een apparaat met genoeg trainingsprogramma’s.

Hoeveel kilo gewicht kan een loopband aan?

Dit verschilt per fitnessapparaat. Het ene apparaat kan een belastbaar gewicht aan tot 150 kg en de ander tot 100 kg. Goed om dit vooraf even te bekijken, met name voor de sporters met overgewicht.

Hellingshoek of geen hellingshoek?

Ben jij iemand die hardlopen op een loopband uitdagend wilt maken? Dan kun je ervoor kiezen om bergop te lopen. Je kunt op veel loopbanden een hellingshoek instellen die vaak worden aangeduid met percentages. Hoe hoger het percentage, hoe steiler de berg. Door bergop te lopen wordt de belasting op je spieren groter. Ook verbrand je meer calorieën.

Voor welke fitness doelen kan ik een loopband gebruiken?

 • Afvallen en calorieën verbranden
 • Conditie opbouwen
 • Interval trainingen
 • Revalidatie
 • Spieropbouw (met name beenspieren)
 • Trainen op hartslag

Wat kost een loopband voor thuis?

De prijzen van goede loopbanden beginnen vanaf €350 en lopen op tot €5000. Wil je een apparaat met enkel basis functionaliteiten en een gemiddeld tot klein oppervlak? Dan hoeft het apparaat niet duur te zijn. Wil je investeren in een apparaat van hoge kwaliteit, een sterke motor en met veel functionaliteiten, dan vraagt dat om iets meer budget. Echter is een investering in je gezondheid de beste investering die er is. Ook gaat het apparaat zeker 5 tot 10 jaar mee. Met dat in je achterhoofd is een loopband ineens niet zo duur meer.

Beste loopband voor thuis [top-3]

Dit zijn de top-3 beste loopbanden op basis van reviews van fitness fanaten.

1. Focus Fitness Jet 5 – Inklapbaar

beste loopband

 Meer foto’s

Heerlijk lopen doe je op de Focus Fitness Jet 5. Deze inklapbare loopband heeft een groot oppervlak en een fijne demping. Het fijne aan dit fitnessapparaat is dat je hem volledig kunt aanpassen. Van 1 km per uur wandelen tot 16 km per uur hardlopen én in een verstelbare hellingshoek. Zo kun je jouw buiten hardlooptraining zo goed mogelijk nabootsen.

Bekijk reviews en prijs

2. Tunturi Competence T10 – Inklapbaar

beste loopband tunturi

 Meer foto’s

De Tunturi Competence T10 is een inklapbare loopband waar je de komende jaren veel plezier van zult hebben! Het is een zeer stevig fitnessapparaat met een mooi design en een fijn loopvlak van 45 cm. Helemaal top zijn de 40 verschillende trainingsprogramma’s die je kunt instellen. Daar zit er voor iedereen wel eentje tussen!

Bekijk reviews en prijs

3. VirtuFit TR-100 – Inklapbaar

beste loopband virtufit

 Meer foto’s

Een van de best gewaardeerde fitness loopbanden is de VirtuFit TR-100. Het inklapbare fitnessapparaat heeft een 4 PK motor waarmee je tot wel 16 km per uur kunt rennen. Daarnaast heeft het 15 automatische programma’s, een lang loopoppervlak en een handig display. Met dit apparaat kies je voor comfort en een goede prijs-kwaliteitsverhouding. De loopband heeft een draagvermogen van 120 kg.

Bekijk reviews en prijs

Hardlopen op een loopband, de voor- en nadelen

Een loopband is een fitnessapparaat in categorie ‘cardio’. Je ziet ze veelvuldig terug in sportscholen, maar ook voor privégebruik zijn ze populair. Het apparaat is, samen met de crosstrainer en hometrainer, het meest verkochte fitnessapparaat voor thuis.

Als je regelmatig hardloopt, dan ken je dat gevoel van hardlopen in de frisse lucht. De wind door je haren, de grond onder je voeten..

Maar er zijn ook momenten dat het niet mogelijk is om buiten hard te lopen. Bijvoorbeeld omdat het extreem koud is (bijvoorbeeld met sneeuw of ijs) of juist omdat het ontzettend warm is (tijdens een tropische dag in de zomer). Dan biedt een fitness loopband uitkomst!

En natuurlijk kunnen de plek waar je je bevindt of tijdgebrek ook redenen zijn om op een loopband te stappen in plaats van buiten hardlopen. Met een loopband kun je thuis trainen wanneer het jou uitkomt.

>> Bekijk nu de top-3 beste loopbanden

fitness loopband

Wat is het verschil met buiten hardlopen?

Er zijn verschillen tussen buiten hardlopen en hardlopen op een fitness loopband. Een loopband staat binnen, dus je hebt geen last van weersinvloeden zoals kou, hitte, regen of wind.

Daarnaast loop je op een lap rubber dat ronddraait in plaats van op bijvoorbeeld een verharde weg. Buiten zul je te maken krijgen met hellingen, losliggende steentjes en verschillende ondergronden. Een loopband is altijd hetzelfde.

Veel sporters die hardlopen op een fitness loopband zetten daarom de hellingshoek op 1 procent. Hiermee proberen ze de situatie op een vlakke weg buiten na te bootsen (luchtweerstand).

1. Focus Fitness Jet 5 – Inklapbaar

Focus Fitness Jet 5

 Bekijk reviews en prijs

Minder uithoudingsvermogen op een loopband

Uit een onderzoek van Sports Medicine waarin 34 studies met elkaar werden vergeleken op het verschil tussen hardlopen buiten en op een loopband, kwam naar voren dat hardlopers op een loopband iets minder uithoudingsvermogen hebben dan buiten. Opvallend!

Hoewel je op een loopband dus niet te maken hebt met weersinvloeden, is het uithoudingsvermogen toch iets minder. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat je op een loopband voortdurend op dezelfde plek blijft en buiten van punt naar punt kunt rennen.

Veiliger, minder kans op blessures

Een voordeel van hardlopen op een fitness loopband is dat het allemaal wat ‘veiliger’ is. Een loopband heeft een egale en dempende ondergrond waardoor onder andere het scheenbeen minder belast wordt. Door de demping krijgen spieren en gewrichten minder harde klappen bij het neerkomen van de voeten.

Goedkope loopband kopen

Heb je een beperkt budget maar wil je toch een mooie loopband kopen voor thuis? Dat kan. Bij Bol.com heb je een groot aanbod aan goedkope loopbanden. Ook Betersport.nl heb je al een mooie loopband vanaf €400. Bekijk hier een overzicht van goedkope loopbanden.

 Goedkope loopbanden collectie – Vanaf €300,-

Laat een Reactie achter

 1. Pauline

  Wat een nuttig artikel! Je hebt mij helemaal overgehaald om er een aan te schaffen voor thuis!

  1. Joris

   Fijn dat je geholpen bent Pauline. Succes met thuis sporten!